Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Τα γλυπτά του Edgar Degas για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 
Η χώρα μας θα έχει την τύχη να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της έκθεσης «Η πλήρης συλλογή γλυπτών του Edgar Degas», η οποία θα περιοδεύσει ανά τον κόσμο και διοργανώνεται στην Ελλάδα από το Μουσείο Ηρακλειδών
Η έκθεση παρουσιάζει και τα εβδομήντα τέσσερα μπρούντζινα γλυπτά του Edgar Degas με... πρωταγωνίστρια τη «Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια»
Η συλλογή αυτών των γλυπτών ανήκει στο M.T. Abraham Center for the Visual Arts, το οποίο την δάνεισε στο Μουσείο Ηρακλειδών για τους σκοπούς της έκθεσης.
Όλα τα γλυπτά είναι χυτευμένα από πρόσφατα ανακαλυμμένα γύψινα ομοιώματα, τα οποία .... ....είχαν δημιουργηθεί από τα αρχικά κέρινα προπλάσματα του Degas κατά τη διάρκεια της ζωής του και με τη συγκατάθεσή του. Αυτό παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον δεδομένου ότι όλα τα άλλα μπρούντζινα γλυπτά που βλέπει κανείς σήμερα σε μουσεία και σε άλλους εκθεσειακούς χώρους, χυτεύθηκαν σε μπρούντζο από τα πρότυπα γλυπτά μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Επομένως, τα μπρούντζινα γλυπτά στην έκθεση αυτή μπορούν να θεωρηθούν ως οι αρχικές εκδοχές και όλα τα άλλα ως δευτερεύουσες εκδοχές αυτών των γλυπτών. Έτσι, για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν για τους ειδήμονες, τους μελετητές και το ευρύ κοινό να
συγκρίνουν τα μπρούντζινα γλυπτά του καλλιτέχνη στις προ και μετά καταστάσεις τους, γεγονός σχεδόν απαράμιλλο στην ιστορία της τέχνης. Παράλληλα η έκθεση φιλοξενεί το σχέδιο του Edgar Degas Άλογα και Αναβάτες (1872, μολύβι σε χαρτί) από τη συλλογή The George Economou Collection, Athens.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Μουσείο εξέδωσε συλλεκτικό κατάλογο σε τρεις γλώσσες. Το δοκίμιο σε αυτόν τον κατάλογο από τον κ. Walter Maibaum εκθέτει λεπτομερώς την ιστορία της εν λόγω ανακάλυψης και τις διαφορές ανάμεσα στις μπρούντζινες εκδοχές γλυπτών. Το αποκαλυπτικό δοκίμιο του Dr.Gregory Hedberg εστιάζει στο πιο σημαντικό γλυπτό του Degas, τη «Μικρή Δεκατετράχρονη Χορεύτρια», ενώ το δοκίμιο της Dr. June Hargrove σχολιάζει τη σχέση ανάμεσα στα δισδιάστατα και τρισδιάστατα έργα του Edgar Degas, έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν κατάλληλες συγκρίσεις.

Την έκθεση πλαισιώνουν οι εξής εκδηλώσεις:

* 11 Ιανουαρίου 2010, ώρα 20.30, αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου: συναυλία με θέμα την εποχή του ιμπρεσιονισμού, σε συνεργασία με την Όπερα Δωματίου Αθηνών
* 8 Φεβρουαρίου 2010, ώρα 20.30, αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου: ομιλία της γλύπτριας κυρίας Άννας Μοσχονά-Καλαμάρα, προέδρου του εικαστικού επιμελητηρίου, με θέμα το έργο του Edgar Degas
*  8 Μαρτίου 2010, ώρα 20.30, αμφιθέατρο Γαλλικού Ινστιτούτου: ομιλία της ιστορικού τέχνης κυρίας Ειρήνης Οράτη, επιμελήτριας της συλλογής Alpha Bank, με θέμα τη «Γυναίκα στην Τέχνη»

Herakleidon, Experience in Visual Arts Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981 Στάση Μετρό: Θησείο
ΩΡΑΡΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟΥ: Τρίτη - Σάββατο: 13:00 - 21:00 Κυριακή: 11:00 - 19:00 Δευτέρα: κλειστά

In2life


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"