Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μπράιαντ παρομοίασε τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού ως ένα μαραθώνιο αγώνα δρόμου και την παρούσα φάση ως το στάδιο στο οποίο φαίνεται το τέλος του δρόμου. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Βρετανία θα κάνει ότι μπορεί ώστε να επιτευχθεί λύση, ενώ ανέφερε πως δεν θα πρέπει να διακοπεί το Δεκέμβριο η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ώστε να συνεχίσει να έχει κίνητρο να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο.
«Ένιωθα καταθλιπτικά σε σχέση με τις προοπτικές επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Όμως, πρέπει να πω ότι.... ....μετά από μια σειρά συναντήσεων την Κυριακή και καθ’ όλη την ημέρα χθες, και συγκεκριμένα έχοντας συναντηθεί με τους δύο ηγέτες και ανθρώπους κλειδιά της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, αισθάνομαι πολύ πιο αισιόδοξος», είπε ο κ. Μπράιαντ.
«Πιστεύω, ότι υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία τώρα, με τέσσερις ανθρώπους - στην Αγκυρα, στην Αθήνα και τους δύο ηγέτες στην Κύπρο - να έχουν διακηρύξει ότι είναι δεσμευμένοι για λύση», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπαράιντ εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του επειδή, όπως είπε, θα υπάρξει μια εντατικοποίηση των απευθείας συναντήσεων μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. «Αισιόδοξος γιατί και οι δύο ηγέτες, απ’ όσο έχω δει, είναι άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να πετύχουν. Ετσι, εύχομαι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όλοι να δουν ότι είναι η ευκαιρία όχι να βρουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να πετύχει (η διαδικασία), αλλά για να βρουν τους λόγους που μπορεί να πετύχει», σημείωσε.
Σε ερώτηση για τη θέση της Βρετανίας στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Μπράιαντ είπε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να είναι το εμπόδιο στη λύση. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να διασφαλίσουμε ότι μια διαρκής λύση είναι εφικτή στο νησί, η οποία θα είναι προς το συμφέρον όλης της Κύπρου, όλων των Κυπρίων, προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Τουρκίας, προς το συμφέρον της ΕΕ και της Βρετανίας. Δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη λύση», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό, ο Βρετανός Υπουργός χαρακτήρισε τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος ως ένα μαραθώνιο αγώνα δρόμου.
«Εχω τρέξει σε τρεις μαραθωνίους του Λονδίνου. Κάνεις όλη τη σκληρή προπόνηση και μισείς κάθε στιγμή της προπόνησης, και ο μόνος λόγος που το κάνεις είναι τα πέντε λεπτά μετά που τελειώνεις τον αγώνα, όταν έχεις το αίσθημα του ενθουσιασμού, και μετά για να λες σε όλους ότι έτρεξες σε τρεις μαραθωνίους», είπε.
Η πιο δύσκολη στιγμή, συνέχισε, «είναι τα τελευταία οκτακόσια μέτρα, όταν πραγματικά θέλεις να τρέξεις όσο πιο γρήγορα μπορείς και χρησιμοποιείς όση ενέργεια έχεις. Και πιστεύω ότι αυτή η διαδικασία (των απευθείας συνομιλιών) θα είναι ένας μαραθώνιος, όπως ήδη έχει αποδειχθεί, αλλά και ότι είναι η ενέργεια που βάζεις στα τελευταία μέτρα που είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του αγώνα. Και γι’ αυτό, η εντατικοποίηση της διαδικασίας είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς πόσο μακριά από τα τελευταία 800 μέτρα του μαραθωνίου των απευθείας συνομιλιών βρισκόμαστε, ο κ. Μπράιαντ είπε πως βρισκόμαστε στο στάδιο όπου γνωρίζεις ότι το τέλος είναι ορατό. «Και η ερώτηση είναι κατά πόσο επιλέγουμε να περάσουμε αυτό το σημείο ή όχι, και αυτό είναι ένα ερώτημα όχι μόνο για τους δύο ηγέτες, αλλά ένα ερώτημα για όλους», είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι με αποφασιστικότητα μπορούμε να περάσουμε αυτό το σημείο.
Σε ερώτηση αν μιλάμε για μήνες ή για εβδομάδες από αυτό το σημείο, ο κ. Μπράιαντ είπε πως μιλάμε για μήνες και εβδομάδες, ίσως και λίγο παραπάνω, όπως είπε.
«Δεν εναπόκειται σε εμένα να καθορίσω και πιστεύω πως το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε κάποιος είναι μερικούς Βρετανούς να έρθουν εδώ και να πουν αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπράιαντ, αφού εξέφρασε για άλλη μια φορά την αισιοδοξία του, είπε πως τώρα είναι η στιγμή κλειδί, για το Κυπριακό, και «τέτοια στιγμή ενδεχομένως να μην έρθει ποτέ ξανά».
Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μπράιαντ είπε πως η Αγκυρα αντιμετωπίζει το δίλημμα μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού προσανατολισμού της. «Εμείς επιθυμούμε να κοιτάξει προς τη Δύση, καθώς είναι κλειδί για την ασφάλεια της περιοχής, πιστεύουμε και του κόσμου, αλλά και για τη δική μας ασφάλεια από τη διεθνή τρομοκρατία», είπε.
Ωστόσο, ο Βρετανός Υπουργός, είπε πως ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν είναι χωρίς κόστος, και για αυτό το λόγο η Τουρκία υπέγραψε το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, το οποίο πρέπει να υλοποιήσει.
Ερωτηθείς τι μπορεί να κάνει η ΕΕ ώστε να πείσει την Τουρκία να υλοποιήσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, ο κ. Μπράιαντ είπε πως δεν θα πρέπει να κλείσουμε την πόρτα της Τουρκία στην ΕΕ το Δεκέμβρη, καθώς τότε δεν θα υλοποιήσει ποτέ τις υποχρεώσεις της.
«Πρέπει να πείσουμε την Τουρκία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Πρέπει να δώσουμε επιπρόσθετα κίνητρα, και πιστεύω ότι μέρος της διαδικασίας παροχής κινήτρων είναι να κρατήσουμε την πόρτα της ενταξιακής πορείας της ανοικτή», πρόσθεσε.
Ο κ. Μπράιαντ είπε επίσης πως θα πρέπει το Δεκέμβριο να ανοίξει το διαπραγματευτικό κεφάλαιο για το Περιβάλλον. «Σε σχέση με το κεφάλαιο για το Περιβάλλον, αυτό έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Κύπρο, καθώς υπάρχουν πολλά στοιχεία που έχουν άμεση εμπλοκή με την Κύπρο. Συνεπώς, πρέπει να δούμε την ουσία των πραγμάτων, παρά να προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με αυτά», πρόσθεσε.
Τέλος σε ερώτηση για το γεγονός ότι οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι σε σχέση με τις προοπτικές λύσης, ο Βρετανός Υπουργός προέτρεψε το λαό να είναι αισιόδοξος.
«Είναι εύκολο να βλέπουμε το ποτήρι μισοάδειο παρά μισογεμάτο», όμως υπάρχουν τόσα πολλά θέματα στα οποία έχει επέλθει συμφωνία που πρέπει, όπως είπε, να δουν την ευκαιρία που υπάρχει τώρα για επίλυση του Κυπριακού.
«Και φυσικά είναι θέμα πολιτικής βούλησης, όχι μόνο των δύο ηγετών, αλλά των πάντων», κατέληξε.
Ταλάτ: Οι
διαπραγματεύσεις
προχωρούν με
αργό ρυθμό,
εντούτοις
υπάρχει
κάποια
πρόοδος
Ο
Τουρκοκύπριος
ηγέτης Μεχμέτ
Αλί Ταλάτ είπε
πως, αν και οι
διαπραγματεύσεις
προχωρούν με
αργό ρυθμό,
εντούτοις
υπάρχει
κάποια
πρόοδος και
ότι σε
ορισμένα
θέματα έχουν
έρθει πολύ
κοντά με τον
Πρόεδρο της
Δημοκρατίας
Δημήτρη
Χριστόφια, παρά
το γεγονός
ότι δεν υπήρξε
συνολική
λύση.
''Δεν υπάρχει αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαι αισιόδοξος και εργαζόμαστε με καλή πρόθεση αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς'', πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην ανάγκη όπως υπάρξει περαιτέρω συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.
Ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να προσφέρει στήριξη στις διαπραγματεύσεις και ότι η τελική απόφαση θα εναπόκειται σε αυτούς για να εγκρίνουν την οποιαδήποτε λύση.
''Δεν υπάρχει αδιέξοδο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Είμαι αισιόδοξος και εργαζόμαστε με καλή πρόθεση αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς'', πρόσθεσε.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ αναφέρθηκε και στην ανάγκη όπως υπάρξει περαιτέρω συνεισφορά της διεθνούς κοινότητας και των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.
Ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει να προσφέρει στήριξη στις διαπραγματεύσεις και ότι η τελική απόφαση θα εναπόκειται σε αυτούς για να εγκρίνουν την οποιαδήποτε λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"