Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

«Θα τους διώξω από την Αστυνομία». Έκρηξη Χρυσοχοΐδη μετά την κακοποίηση 35χρονης από ειδικούς φρουρούς μπροστά στο παιδί της

«Ποιος μπορεί  να ξεχάσει το  περιστατικό της  ζαρντινιέρας;  Ποιος μπορεί  να ξεχάσει τα  βίντεο που κυκλοφορούν για  συμπεριφορά αστυνομικών σε  πολίτες;», αναρωτήθηκε... ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης  Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται πως την προηγούμενη Πέμπτη κακοποίησαν 35χρονη γυναίκα μπροστά στο δίχρονο παιδί της. «Οι κύριοι αυτοί θα φύγουν αμέσως από το αστυνομικό σώμα και δεν θα επιστρέψουν ποτέ. Τέρμα στην ανοχή οποιασδήποτε αυθαιρεσίας αστυνομικών κατά πολιτών», δήλωσε για το νέο περιστατικό αστυνομικής βίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, όταν η.... ....35χρονη Σουζάνα από την Αρμενία, έχοντας το ηλικίας 27 μηνών αγοράκι της στο καρότσι, είχε πάει για να κάνει ψώνια στην Κυψέλη. Στη διασταύρωση της Κεφαλληνίας με την οδό Επτανήσου προσπαθούσε να περάσει με το καρότσι αλλά δεν σταματούσε κανένα αυτοκίνητο. Περαστικοί, ανάμεσά τους και δύο γυναίκες, σχολίασαν αρνητικά το γεγονός και μάλιστα κάποιοι αποκάλεσαν «ζώα» οδηγούς επειδή δεν σταματούσαν.

Ξαφνικά σταμάτησε ένα αυτοκίνητο- της Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες- στο οποίο επέβαιναν δύο ειδικοί φρουροί και οι οποίοι μετέφεραν τρεις κρατουμένους, όπως περιγράφει ο δικηγόρος της 35χρονης Μάνος Διαμαντάρας. Ο ένας υπηρετούσε στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας και ο άλλος στο Α.Τ. Καλλίπολης. Οι δύο αστυνομικοί, όπως υποστήριξαν, θεώρησαν πως η 35χρονη απευθύνθηκε σε αυτούς με τον χαρακτηρισμό και ζήτησαν εξηγήσεις. «Εμάς είπες ζώα; Σ΄ εσένα μιλάω», της φώναξε ο ένας ειδικός φρουρός που βγήκε έξω από το όχημα και ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα και ο δεύτερος.

«Μάταια τους έλεγα πως αυτό το είπαν δύο άλλες κυρίες και όχι εγώ και επίσης πως δεν ήταν προσωπικός ο χαρακτηρισμός», λέει η Σουζάνα που ζει 15 χρόνια στην Ελλάδα και είναι παντρεμένη με Έλληνα μουσικό.

Όπως διηγείται στα «ΝΕΑ», ο αστυνομικός συνέχισε να προκαλεί: «Τι είσαι; Ρουμάνα; Φέρε τα χαρτιά σου». Η γυναίκα έντρομη προσπάθησε να τους εξηγήσει ότι είναι αρμενικής καταγωγής και δεν είχε μαζί της τα χαρτιά αφού τα είχε αφήσει στο σπίτι της. «Είμαι Αρμένισσα, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όλοι άνθρωποι είμαστε», τους είπε. «Αυτά να πας να τα κάνεις στη χώρα σου. Εδώ είναι Ελλάδα και θα πρέπει να σέβεσαι τη χώρα όπου ζεις», άρχισε να φωνάζει εκνευρισμένος ο ένας από τους αστυνομικούς.

Οι ειδικοί φρουροί την άρπαξαν και ο ένας την έσπρωξε στον τοίχο, την υποχρέωσε να γονατίσει και την έδεσε πισθάγκωνα με χειροπέδες.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ίδρυση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

Την προέτρεπαν να ξεχάσει τι έγινε!

ΕΠΕΙΤΑ από ώρα, περιπολικό μετέφερε μητέρα και παιδί στο Αστυνομικό Τμήμα. Ειδοποιήθηκε τότε ένας γνωστός της οικογένειας και έφερε τα χαρτιά από το σπίτι. Λίγο πριν φύγει από το Τμήμα, αστυνομικοί την προέτρεψαν να... ξεχάσει ό,τι είχε συμβεί επειδή, όπως είπαν, ήταν η κακιά ώρα.

«Έχω δει βίαιες συμπεριφορές αστυνομικών εις βάρος ξένων. Έβλεπα, αλλά αισθανόμουν ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, να βοηθήσω, γιατί ήμουν και εγώ ξένη. Αυτή τη λέξη ξένη θέλω να μου εξηγήσουν. Τι σημαίνει. Οι ξένοι δεν είναι άνθρωποι; Εγώ στη χώρα μου ποτέ δεν έβλεπα εθνικότητες ή χρώματα.

Ανθρώπους έβλεπα», δηλώνει η Σουζάνα.

«Η σημερινή εικόνα της Αστυνομίας δεν είναι αυτή που θέλουμε. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το περιστατικό της ζαρντινιέρας; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα βίντεο που κυκλοφορούν για συμπεριφορά αστυνομικών σε πολίτες;

Δεν ζούμε σε κοινωνία αγγέλων, έχουμε 70.000 προσωπικό στα σώματα ασφαλείας και δυστυχώς έχουμε τέτοια περιστατικά αυθαιρεσίας», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης ότι στο προσεχές δίμηνο θα τροποποιηθεί το πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, ώστε να ξεκαθαρίζουν γρήγορα περιστατικά καταγγελιών πολιτών κατά αστυνομικών.


Σε 30 ημέρες θα εξετάζονται οι καταγγελίες

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ αρχίζει η δημόσια διαβούλευση για το προεδρικό διάταγμα που θα ορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών αστυνομικών σωμάτων. Η διαβούλευση θα διαρκέσει οκτώ ημέρες και μετά θα αρχίσει η λειτουργία του γραφείου που θα εγκατασταθεί στη λεωφόρο Συγγρού. Θα στελεχωθεί με πολιτικό προσωπικό, θα λειτουργεί ανεξάρτητα από την Αστυνομία ώστε οι καταγγελίες να έχουν αντικειμενική αντιμετώπιση και στο προσωπικό του θα περιλαμβάνονται 25 υπάλληλοι, δεκαπέντε εκ των οποίων θα έχουν νομική κατάρτιση.

Πρόθεση του υπουργείου είναι οι καταγγελίες των πολιτών να εξετάζονται αποκλειστικά μέσα σε 30 ημέρες και κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα.

Με διακριτικά
Επίσης θα προβλέπεται οι αστυνομικοί σε κάθε περίπτωση να φέρουν τα διακριτικά τους «ώστε κάθε πολίτης να γνωρίζει με ποιον έχει να κάνει», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
ΤΑ ΝΕΑ online


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"