Κονδύλια για προσλήψεις και προμήθειες απαιτεί άμεσα το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας γρίπης.
Μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να παρουσιαστεί πανέτοιμη ενόψει της απειλής Η1Ν1, οι νομαρχίες -που θα κληθούν να κάνουν την περισσότερη δουλειά- διαπιστώνουν ότι ούτε ο τεχνικός εξοπλισμός ούτε το προσωπικό τους επαρκούν.
**Τις τελευταίες μέρες και για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις προσπαθούν να μεταφράσουν τις απαιτήσεις του σχεδίου με ρεαλιστικούς όρους. Το πρώτο πράγμα που θα στήσουν είναι τα Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης (ΚΕΓ), τα οποία θα λειτουργήσουν μετά την παραλαβή των εμβολίων, από τις Διευθύνσεις Υγιεινής των νομαρχιών.
***Εκτός από τους νοσηλευτές και τους γιατρούς, θα χρειαστεί διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό (γραμματείς, οδηγοί, μεταφραστές για αλλοδαπούς κ.ά.) που θα διατεθεί από την τοπική αυτοδιοίκηση. Κάποιοι θα αποσπαστούν από τις υπηρεσίες τους, άλλοι θα κάνουν επιπλέον βάρδιες -με κάποιο επιμίσθιο ή οδοιπορικά που δεν προσδιορίζονται ακόμη-, ενώ σίγουρα θα χρειαστούν και προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων. Ολοι αυτοί πρέπει να έχουν εμβολιαστεί υποχρεωτικά προτού συνεισφέρουν στον εμβολιασμό του υπόλοιπου πληθυσμού.
Κέντρα εμβολιασμού
Χωρίς να είναι ξεκάθαρο το χρονοδιάγραμμα, στις συνομιλίες των νομαρχών με τους υπουργούς Υγείας και Εσωτερικών κυριαρχεί η εκτίμηση ότι η επιχείρηση του εμβολιασμού θα διαρκέσει περίπου 2-3 μήνες (αφότου παραληφθούν τα εμβόλια).
**Εξαρτάται, βέβαια, από τους χρόνους παραλαβής των παρτίδων εμβολίων και από το διάστημα που πρέπει να μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολιασμού.
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), νομάρχης Μεσσηνίας, Δημ. Δράκος, «υπάρχουν δύο σημεία που θέλουμε να προσεχθούν: Η στελέχωση του μηχανισμού και οι επιπλέον πόροι που ενδεχομένως χρειαστούν.
»Πέρα από το προσωπικό που θα διατεθεί από το σύστημα υγείας, τους εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση, πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να αναζητούμε ανθρώπους έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Αρκεί μια κοινή υπουργική απόφαση που να μας το επιτρέπει».
**Οσο για τα κέντρα εμβολιασμού, «χρειάζονται, για παράδειγμα, σε κάθε χώρο δύο κρεβάτια, καθίσματα, ψυγείο για τα φάρμακα, αναλώσιμα υγειονομικά υλικά και άλλα στοιχειώδη.
»Είναι κόστη που δεν τα θεωρώ μεγάλα, για τις περισσότερες νομαρχίες. Οπως με ενημέρωσε ο Πρ. Παυλόπουλος, στην κυβερνητική επιτροπή συμφώνησαν να καλυφθούν όλα τα σχετικά έξοδα», καταλήγει ο Δ. Δράκος.
**Στη νομαρχία Μεσσηνίας, ήδη έχουν επιλέξει τους 68 χώρους όπου θα στηθούν τα κέντρα εμβολιασμού, που δεν θα είναι σχολεία αλλά ΚΑΠΗ, αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας, γηροκομεία, πνευματικά κέντρα, ένας καταυλισμός Τσιγγάνων κ.ά.
**Για τους μετανάστες προβλέπονται και ειδικές ώρες εμβολιασμού, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς δουλεύουν τα πρωινά σε συγκεκριμένες εργασίες.
Και σε άλλες νομαρχίες αναμένεται να επιλεγούν ειδικά εμβολιαστικά κέντρα μεταναστών και διευκολύνσεις για τους μη νόμιμους εξ αυτών, ώστε να μη φοβηθούν να παρουσιαστούν.
**Η νομαρχία Ηρακλείου -η δεύτερη σε αριθμό κρουσμάτων περιοχή της Ελλάδας- διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή για να καλύψει τον εμβολιασμό των 2/3 του πληθυσμού, εκτιμά η νομάρχης Βαγγελιώ Σχοιναράκη.
Υπάρχουν, ωστόσο, νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όπως αυτή των Κυκλάδων, που αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρότερες ελλείψεις. Την κατεπείγουσα πρόσληψη 20 νοσηλευτών και περισσότερων αγροτικών γιατρών και επιχορήγηση τουλάχιστον 100 χιλ. ευρώ ζητά ο νομάρχης Κυκλάδων, Δημ. Μπάιλας, που υπολογίζει ότι θα χρειαστούν πάνω από 30 εμβολιαστικά κέντρα για να καλυφθούν όλα τα νησιά.
**Οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα κληθούν μέσω των ιατρικών συλλόγων να δηλώσουν ενδιαφέρον για εθελοντική συμμετοχή στα εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμη, όμως, δεν έχει καθοριστεί αν θα αμείβονται ή όχι.
Για την ώρα οι ιατρικοί σύλλογοι φτιάχνουν τις λίστες εφημεριών γρίπης με μέλη τους, που είτε έχουν συμβάσεις με ασφαλιστικά ταμεία είτε δουλεύουν σε δικά τους ιδιωτικά ιατρεία.
Χορήγηση φαρμάκων
Πέραν αυτών, ασαφείς παραμένουν και οι γενικότερες απαιτήσεις του συστήματος υγείας σε προσωπικό και πόρους. «Οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης επαρκούν για τις ανάγκες του εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας», εκτιμά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
«Αρκεί να μη δημιουργηθεί πανικός, και να μην τρέχουν στους γιατρούς, οι κατά φαντασίαν ασθενείς». Σύμφωνα με την ίδια, θετικά λειτούργησαν τις τελευταίες μέρες δύο μέτρα:
1 Η ανακοίνωση πέντε ειδικοτήτων (παθολόγων, γενικών γιατρών, πνευμονολόγων, παιδιάτρων, καρδιολόγων) που μπορούν να αντιμετωπίσουν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο τα κρούσματα (τηλεφωνικά ή με επίσκεψη), με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η επισκεψιμότητα στα νοσοκομεία.
2 Η χορήγηση των φαρμάκων (αντιικών, εμβολίων πνευμονιόκοκκου) από τα φαρμακεία μόνο με ειδικό συνταγολόγιο.
«Αν εκλείψει ο πανικός, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αφού με τα μέχρι σήμερα διεθνή δεδομένα η νόσος δεν φαίνεται να έχει βαρύτητα, αλλά μόνο μεταδοτικότητα και εξάπλωση», τονίζει η πρόεδρος του ΠΙΣ.
«Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σισμανόγλειου (κέντρου αναφοράς γρίπης) όπου τον Ιούλιο εξετάστηκαν 942 περιστατικά, πάρθηκαν 411 δείγματα και τελικά νοσηλεύτηκαν μόνο 9 (κάτω από 1%), εκ των οποίων κανένα βαρύ».
πηγή:www.enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"