Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 30 Απριλίου 2014

Ρύθμιση εξπρές για τα δάνεια του ΟΕΚ- Ανακούφιση για χιλιάδες δανειολήπτες.

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα δώσει «ανάσα» σε 97.343 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που θα μπορέσουν να παρατείνουν την αποπληρωμή των δανείων τους Μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση θα δώσει «ανάσα» σε 97.343 δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, που θα μπορέσουν να παρατείνουν την αποπληρωμή των δανείων τους.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Με την προωθούμενη διάταξη, οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατείνουν τα δάνειά τους χωρίς να χάσουν την επιδότηση επιτοκίου.
Για το διάστημα επιμήκυνσης -που μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 10 χρόνια- θα υπάρχει συνεννόηση με την τράπεζα, όπου θα εξετάζεται το πώς θα καταστεί το δάνειο βιώσιμο.

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου. 
Εκτιμάται πως η μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση θα κινηθεί....
μεσοσταθμικά στο 50% ανάλογα και σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται.
Ρύθμιση εξπρές για τα δάνεια του ΟΕΚΤα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, καθώς στη συνέχεια ο Οργανισμός καταργήθηκε και κατέστη καθολικός διάδοχος ο ΟΑΕΔ (που σήμερα έχει την αρμοδιότητα).
Τέσσερα είναι τα σημεία της προωθούμενης ρύθμισης:
1. Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων.
2. Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ) -χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου- θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου. Αναγκαία προϋπόθεση το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης να μην υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον, κατά την ημερομηνία κατάρτισης της νέας σύμβασης υλοποίησης της ρύθμισης, επιτόκιο του δανείου.
3. Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη δημοσίευση της ρύθμισης. Με κοινή απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας δύναται να παραταθεί η συγκεκριμένη προθεσμία.
4. Από τη δημοσίευση της νέας ρύθμισης καταργείται η υπ' αριθμ. 2575/84/14-2-2012 (ΦΕΚ 308Β) απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και κάθε άλλη διάταξη νόμου, που ρυθμίζει διαφορετικά τα δάνεια του παρόντος άρθρου.
Παραδείγματα
Ενδεικτικά δημοσιεύονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

• Οικογένεια έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του τέταρτου έτους (μένουν δηλαδή 6 επιδοτούμενα έτη/ 12 συνολικά). Το υπόλοιπο του δανείου είναι 125.138 ευρώ. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 985 σε 594 ευρώ (-40%).
• Οικογένεια έχει πάρει 15ετές δάνειο 150.000 ευρώ με επιδότηση επιτοκίου και βρίσκεται στην αρχή του όγδοου έτους (μένουν δηλαδή 2 επιδοτούμενα έτη/8 συνολικά). Εχει κατά προσέγγιση υπόλοιπο δανείου 88.313 ευρώ. Σε περίπτωση 10ετούς παράτασης, η μηνιαία δόση θα μειωθεί από 1.001 σε 492 ευρώ (-51%).
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ Ρύθμιση και για 85.000 άτοκα δάνεια
Σημειώνεται πως αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση και για 85.000 άτοκα δάνεια, που είχαν χορηγηθεί από κεφάλαια του ΟΕΚ και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται καθυστερήσεις στην αποπληρωμή τους. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των δόσεων, αλλά και η χορήγηση σημαντικής έκπτωσης σε όσες αποφασίσουν την εφάπαξ καταβολή των χρημάτων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ

Κρίσιμη ατζέντα
Μία κρίσιμη ατζέντα θεμάτων καλείται να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Προτεραιότητα δίνεται στο θέμα των στεγαστικών δανείων του πρώην ΟΕΚ, ώστε να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση.

Η ρύθμιση είχε «παγώσει» τον χειμώνα λόγω των ενστάσεων της τρόικας, ωστόσο το θέμα δεν εγκαταλείφθηκε από το υπουργείο και αναμένεται το επόμενο δεκαήμερο να δοθεί οριστική λύση. Παράλληλα ο υπουργός καλείται να «τρέξει» και μία σειρά θεμάτων στο ασφαλιστικό, με τις ενοποιήσεις να βρίσκονται στο επίκεντρο.
Η σχετική μελέτη θα προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές και θα παραδοθεί στο υπουργείο μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στόχος είναι μέσα στον Οκτώβριο να ψηφιστεί ο νόμος, που θα αλλάζει το τοπίο στο ασφαλιστικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"