Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Στη Βουλή δικογραφία κατά Κουσελά για «πάγωμα» ελέγχων σε βάρος εταιρείας

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η δικογραφία που αφορά σε καταγγελίες σε βάρος του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά
Σύμφωνα με αυτές, ο πρώην υπουργός παρενέβη, προκειμένου να «παγώσει» ο φορολογικός έλεγχος σε εταιρεία μεταφοράς πετρελαίου στην οποία είχαν καταλογιστεί οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 25 εκατ. ευρώ
Η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, μέσω....
της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη
Στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας βρέθηκε εταιρεία πετρελαιαγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη Θεσσαλονίκη στα Σκόπια στην οποία συμμετείχαν και τα ΕΛΠΕ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία είχε ζητήσει να της επιστραφεί ο Φ.Π.Α λόγω του ειδικού καθεστώτος που διέπει τέτοιες επιχειρηματικές ενέργειες. Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε όμως ότι η εν λόγω εταιρεία όχι μόνο δεν δικαιούται να της επιστραφεί το Φ.Π.Α αλλά είχε οφειλές προς το ελληνικό δημόσιο για το έτος 2005 ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. 
Μετά τη διαπίστωση αυτή, που έγινε από τον αρμόδιο ελεγκτή που έκανε και τη σχετική καταγγελία, δόθηκε εντολή για περαιτέρω έρευνα για τα έτη 2006-10. Από την έρευνα αυτή προέκυψε και επιπλέον οφειλή ύψους 25 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, οι αρμόδιοι της εταιρείας έσπευσαν αρχικά να καταβάλλουν τα 5,7 εκατομμύρια ευρώ αλλά αρνήθηκαν την οφειλή των 25 εκατ. ευρώ. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με τη δικογραφία, φέρεται να παρενέβη ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Δημ.Κουσελάς προκειμένου να «παγώσει» τον έλεγχο εν αναμονή της ψήφισης τροπολογίας η οποία ουσιαστικά θα καταργούσε την υποχρέωση της εταιρείας να καταβάλλει την οφειλή της. Η επίμαχη τροπολογία ψηφίστηκε το 2011 και σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα εφοριακό, η εταιρία πήρε πίσω τόσο τα 5,7 εκατομμύρια που αρχικά κατέβαλλε ενώ ανακλήθηκαν και οι καταλογισμοί των υπολοίπων 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Το αποτέλεσμα ήταν, σύμφωνα με τη δικογραφία το ελληνικό δημόσιο να υποστεί ζημία ύψους 33,8 εκατομμύρια ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εισαγγελική διερεύνηση της υπόθεσης για τα μη πολιτικά πρόσωπα θα συνεχιστεί από τον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, ενώ για τις τυχόν ευθύνες του πρώην υφυπουργού τον λόγο έχει η Βουλή.
Logo ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"