Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

«Ιστορική» συγγνώμη Νετανιάχου από Ερντογάν για την επιδρομή στο Μαβί Μαρμαρά


Συμφώνησαν τηλεφωνικά στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ σε όλο…διαμεσολαβητή.
Την επίσημη συγγνώμη της ισραηλινής κυβέρνησης προς την Τουρκία και τον τουρκικό λαό «για λάθη τα οποία μπορεί να κόστισαν ζωές» κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο τουρκικό πλοιάριο Μάβι Μαρμαρά το 2010 εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε....
τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως ανακοίνωσε επισήμως το πρωθυπουργικό γραφείο του Ισραήλ. 
Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των χωρών τους, να επιστρέψουν οι πρέσβεις τους και να ματαιωθεί η δικαστική δίωξη (σ.σ. στην Τουρκία) των Ισραηλινών στρατιωτών», αναφέρει επίσης η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Νετανιάχου.  
«Ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι τα τραγικά αποτελέσματα στο στολίσκο του Μαβί Μαρμαρά δεν έγιναν σκόπιμα», υπογραμμίζοντας ότι «η ισραηλινή έρευνα αποκάλυψε λάθη στην επιχείρηση», προστίθεται στο κείμενο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε καταβολή αποζημιώσεων στις οικογένειες των εννέα θυμάτων τουρκικής εθνικότητας κατά τη διάρκεια της επιδρομής Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά. Aπό την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας φέρεται να αποδέχθηκε τη συγγνώμη του ισραηλινού ομολόγου του και να συμφώνησε μαζί του σε ό,τι αφορά την ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ. Επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός Ερντογάν είχε θέσει ως απαράβατο όρο για την επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ την δημόσια έκφραση συγγνώμης από τον Νετανιάχου για την αδικαιολόγητη χρήση βίας από τους Ισραηλινούς κομάντος και το θάνατο των εννέα Τούρκων, ενώ το πλοίο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους έπλεε σε διεθή ύδατα.
Αποκαλύπτοντας τη συνομιλία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Ιορδανία, εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι οι κύριοι Νετανιάχου και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα Παρασκευή. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά τις στενές σχέσεις συνεργασίας μας τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ, και δίνουμε μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των θετικών σχέσεων μεταξύ τους, για την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και της ασφάλειας», δήλωσε ο Ομπάμα. «Είμαι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών θα τους επιτρέψει να δεσμευτούν σε βαθύτερη συνεργασία για το θέμα αυτό και μια σειρά από άλλες προκλήσεις και ευκαιρίες», πρόσθεσε.
Πάντως η ανατρεπτική αυτή εξέλιξη, ουσιαστικά η πρώτη εντυπωσιακή διπλωματική παρέμβαση Ομπάμα μετά την επανεκλογή του, θα πρέπει να προκαλέσει σκέψεις και δευτερογενείς αναλύσεις, με δεδομένες τις γεωπολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη ΝΑ Μεσόγειο την ώρα που τα τρυπάνια έχουν ξεκινήσει ή ετοιμάζονται να ξεκινήσουν για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων της περιοχής.  Υπ’αυτή την έννοια, η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει Ελλάδα και Κύπρο που, ενώ σε αυτήν την τόσο κρίσιμη περίοδο οι συμμαχίες των γειτόνων τους  ανασυντάσσονται, οι δύο χώρες του ελληνισμού βυθίζονται ανήμπορες στον βούρκο της ουσιαστικής απομόνωσης και της αυστηρής κηδεμονίας που τους έχει επιβληθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"