Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Μειώθηκε οφειλή υπερχρεωμένου νοικοκυριού κατά 78% από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας

Τρεις νέες θετικές αποφάσεις για υπερχρεωμένα νοικοκυριά εκδόθηκαν από το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας.
Μάλιστα, σε μία από τις περιπτώσεις το δικαστήριο ορίζει την πληρωμή εντός μιας 4ετίας μόνο 8.494 ευρώ από οφειλή ύψους 38.472,71 ευρώ! Δηλαδή, μειώνει την οφειλή κατά 78%
Σε άλλη περίπτωση....
εξαιρεί από την εκποίηση κτήμα με ελιές, καθώς, όπως αιτιολογείται, η παραγωγή εξυπηρετεί τις διατροφικές ανάγκες της οικογένειας.
Μείωση κατά 78%
Στην πρώτη περίπτωση δικαιώθηκε αίτηση 45χρονου με δύο ενήλικα παιδιά, ο οποίος εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία με μηνιαίο μισθό 1.189,86 ευρώ, ενώ η σύζυγός του ασχολείται με τα οικιακά. Το δικαστήριο υπολόγισε τα έξοδα διαβίωσης της οικογένειας στα 1.000 ευρώ, η οποία, μάλιστα, φιλοξενείται στο σπίτι συγγενικού προσώπου.
Οι οφειλές του 45χρονου σε δύο τράπεζες για καταναλωτικά δάνεια και πιστωτική κάρτα ανέρχονται σε 38.472,71 ευρώ.
Το δικαστήριο εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση του 45χρονου δεν αναμένεται να βελτιωθεί, αντίθετα επίκειται συρρίκνωση των οικονομικών του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Ρυθμίζει, λοιπόν, μηνιαίες καταβολές επί μια 4ετία, στην μεν πρώτη τράπεζα μηνιαία δόση 72,25 ευρώ και στη δε δεύτερη 104,72 ευρώ. Συνολικά την τετραετία ορίζεται να δοθεί και στις δύο τράπεζες το ποσό των 8.494 ευρώ. Μείωση της οφειλής, δηλαδή, που φτάνει στο 78%!
Εξαίρεση ελαιοπεριβόλου
Η δεύτερη απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αφορά 52χρονη που έχασε τη δουλειά της τον Απρίλιο του 2011, όταν έκλεισε μεγάλη εταιρεία. Για ένα χρόνο έλαβε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, ύψους 454,25 ευρώ το μήνα, και προσέφυγε σε δανεισμό από τράπεζα λόγω αποδεδειγμένων ζητημάτων υγείας.
Μειώσεις έχουν υποστεί και τα εισοδήματα του συζύγου της, ο οποίος, επίσης, έχει προσφύγει σε δανεισμό από τράπεζες για λόγους υγείας, ύψους 75.000 ευρώ.
Μέχρι το τέλος του 2011 το εισόδημα και των δύο ξεπερνούσε τα 2.500 ευρώ. Αυτή τη στιγμή τα έξοδα διαβίωσης της οικογένειάς τους είναι 900 ευρώ και η αδυναμία πληρωμής, όπως τονίζεται στην απόφαση, δεν οφείλεται σε δόλο. Επίσης, η οικογένεια δαπανά 400 ευρώ μηνιαίως για τη φροντίδα υπερήλικα άρρωστου γονέα.
Οι οφειλές της 52χρονης σε τρεις τράπεζες είναι 49.494,2 ευρώ. Επίσης, η αιτούσα έχει ένα κτήμα 4 στρεμμάτων, για το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν κρίνεται σκόπιμη η ρευστοποίησή του, καθώς η εκτιμώμενη αξία του είναι μικρή, ενώ η παραγωγή του (λάδι – ελιές) εξυπηρετεί ανάγκες διατροφής.
Επίσης, διαθέτει ένα τζιπ, εμπορικής αξίας 17.000 ευρώ, για το οποίο και η ίδια επιθυμεί ρευστοποίηση.
Έτσι, το Δικαστήριο αποφάσισε τη ρύθμιση των χρεών της επί 4ετία, με συνολικές μηνιαίες καταβολές στις τρεις τράπεζες ύψους 100 ευρώ. Η περαιτέρω ικανοποίηση των απαιτήσεων των τραπεζών θα γίνει με την εκποίηση του τζιπ, με ελάχιστο τίμημα τα 15.000 ευρώ.
Λόγοι υγείας
Η τρίτη αίτηση είχε κατατεθεί από ζευγάρι, έναν 45χρονο και μια 44χρονη, που έχουν ένα ανήλικο παιδί. Ο άντρας λόγω σοβαρών λόγων υγείας, με αναπηρία 67%, αναγκάστηκε τον Ιανουάριο του 2008 να εγκαταλείψει τη δουλειά του. Από το Μάιο του 2009 έως το Μάιο του 2012 λάμβανε επίδομα από την Πρόνοια ύψους 313 ευρώ το μήνα. Αυτή τη στιγμή το επίδομα έχει διακοπεί και αναμένεται η εκ νέου χορήγησή του μετά από επανεξέταση από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή.
Η γυναίκα δεν εργάζεται και έχει δύο ενήλικα παιδιά από προηγούμενο γάμο που διαμένουν μαζί τους. Λαμβάνει επίδομα τριτεκνίας ύψους 134,04 ευρώ. Όμως και η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας (ψυχικά) και λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή. Μένουν σε σπίτι που τους έχει παραχωρηθεί και τα έξοδα διαβίωσής τους είναι 800 ευρώ. Μοναδικό εισόδημα αυτή τη στιγμή είναι το επίδομα τριτεκνίας, βρίσκονται σε κατάσταση απορίας, ενώ συνεισφέρει ο κόσμος και έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ο άντρας έχει οφειλή σε τράπεζα ύψους 17.931,65 ευρώ και η γυναίκα 2.763,15 ευρώ. Το δικαστήριο με την απόφασή του όρισε μηδενικές καταβολές στην παρούσα φάση, ενώ η κατάσταση της οικογένειας θα επαναπροσδιορισθεί σε νέα δικάσιμο τον Οκτώβριο του 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"