Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Νέο «όχι» ΔΗΜΑΡ για τα εργασιακά

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα που έχει ανακύψει με τα εργασιακά, με τη ΔΗΜΑΡ να εξακολουθεί να λέει «όχι» στις αλλαγές που ζητά η τρόικα.
 Όπως ανακοινώθηκε λίγο μετά τις 21.00, «η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ επιμένει ομόφωνα και σταθερά στην άρνησή της να αποδεχθεί τις προτάσεις της τρόικας για τις εργασιακές σχέσεις»
Η ΔΗΜΑΡ, απευθυνόμενη στους ευρωπαίους εταίρους, τους καλεί «να....
αποσύρουν τις αξιώσεις της τρόικας που ανατρέπουν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων».
Σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της ΔΗΜΑΡ Σάκης Παπαθανασίου τόνισε ότι....
το ζήτημα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αναδιαπραγμάτευσης
Επανέλαβε ακόμη τη θέση του κόμματος ότι η ελληνική Βουλή δεν πρέπει να ψηφίσει μέτρα που σχετίζονται με την αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.
Το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει τελικά συμφωνία για τα νέα μέτρα από όλα τα μέρη του κυβερνητικού σχηματισμού, επαναλαμβάνοντας πως δεν υπάρχει άλλο χρονικό περιθώριο.
Όπως είπε εξέρχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, οι εντολές του Πρωθυπουργού εν όψει της συνεδρίασης του Euroworking Group ήταν να μεταφερθεί το μήνυμα ότι η κυβέρνηση προχωρά και ότι όλοι οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τελικά θα συναινέσουν.
Σε ερώτηση αν αυτό σημαίνει ότι τελικά ο κ. Κουβέλης θα συμφωνήσει, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, αλλά όπως είπε, το ελπίζει. «Δεν θα είναι ωραίο ένα από τα κόμματα να μη συμμετάσχει στη συμφωνία αυτή» πρόσθεσε. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι θα υπάρξει σαφής απάντηση από τη Δημοκρατική Αριστερά «το συντομότερο δυνατό», διότι αυτό, όπως ανέφερε, είναι το μόνο αγκάθι το οποίο παραμένει για να κλείσει η συμφωνία.
Επισήμανε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το πακέτο στη Βουλή και ότι τα νέα μέτρα θα κατατεθούν σε ένα άρθρο, ενώ ερωτηθείς σχετικά ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η τρόικα» για να έρθουν πιο μετά τα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά.
Το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη λήψη της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αναμένεται ειδικότερα να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή.
Σύμφωνα με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, το προγραμματισμένο νομοθετικό έργο έχει οριστεί έως την ερχόμενη Τρίτη, οπότε θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα κυρωθούν διακρατικές συμφωνίες. Από Τετάρτη έως και την Παρασκευή η ημερήσια διάταξη παραμένει «ανοικτή», εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου με τη μορφή του κατεπείγοντος.
Ικανοποίηση Γ. Βρούτση από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης
Στο μεταξύ, στις βελτιώσεις που, όπως είπε, πέτυχε η κυβέρνηση επί του αρχικού κειμένου για την εξασφάλιση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ενημερώνοντας τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά ζητήματα.
Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν μας διέψευσε παρά το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθη, παρατήρησε ο υπουργός και πλέον «μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη από τον (πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) κ. Τσακλόγλου στο Euro Working Group».
Το υπουργείο, πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, ολοκλήρωσε έναν κύκλο διαβούλευσης, κάνοντας θετικά και μη αμφισβητούμενα από κανέναν βήματα και αναφερόμενος ειδικά στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρχει απολύτως καμιά αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών» και «μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα θα υποστούν μειώσεις και αυτό πάνω από τα 16 χρόνια».
Επιπλέον, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας:
- Δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός,
- Διασώθηκαν οι τριετίες,
- Προστατεύθηκαν οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού,
- Η αποζημίωση απόλυσης έμεινε κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο και ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.
- Αποφεύχθηκε η διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση. Ως εκ τούτου, σημείωσε ο υπουργός, δεν θα είναι δυνατό να γίνει με διευθυντικό δικαίωμα, παρά αλλά μόνο με επιχειρησιακές και κλαδικές συμβάσεις.
- Καταργήθηκαν οι διαδικασίες του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), που προσέθεταν γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις, αλλά διατηρήθηκε ό,τι αφορά την προστασία των δικαιωμάτων.
- Αυξήθηκε ο χρόνος προειδοποίησης απόλυσης, από τους τρεις στους τέσσερις μήνες.
Αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων
Την ίδια ώρα, ενδοκομματικές αντιδράσεις προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που οδήγησε σε σύγκληση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του Κινήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, που συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών, του μετέφερε το αίτημα για κατάθεση τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα προβλέπεται ότι στο τέλος της διαδικασίας η σύμβαση αποκρατικοποίησης θα εγκρίνεται από τη Βουλή.
Κομισιόν: Ουσιαστική πρόοδος, απομένουν τεχνικά ζητήματα
Από πλευράς Κομισιόν το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, έκανε λόγο για ουσιαστική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες στις συνομιλίες μεταξύ της τρόικας και της ελληνικής κυβέρνησης, επισημαίνοντας όμως ότι απομένουν κάποια τεχνικά ζητήματα προτού κλείσει η τελική συμφωνία.
ΣΥΡΙΖΑ: Πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση
«Η τετράμηνη παράσταση που έχουν στήσει οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης, δείχνει τον πανικό τους για τις αντιδράσεις που προκαλούν τα σκληρά και ανάλγητα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τους κλυδωνισμούς που υπάρχουν στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών τους ομάδων» σχολίασε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πολιτικός σχηματισμός επικρίνει με δριμύτητα την κυβέρνηση, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για όσους υποστηρίζουν μεν ότι τα μέτρα είναι άγρια, αλλά ταυτόχρονα τα υπερψηφίζουν». Παράλληλα, κάνει λόγο για «πολιτικά και ηθικά απαξιωμένη κυβέρνηση που εκτίθεται καθημερινά αφού κρύβει τις αξιώσεις των δανειστών για τη μετατροπή της χώρας μας σε αποικία χρέους και ταυτόχρονα συγκαλύπτει τη λίστα Λαγκάρντ».
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει πως «δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση αφού δομικό στοιχείο της κυβέρνησης είναι η πιστή και απαρέγκλιτη εφαρμογή του μνημονίου, φυσική συνέπεια της οποίας είναι να ανοίγει τις "ορέξεις" της τρόικα για ακόμα περισσότερες περικοπές και καταργήσεις εργασιακών δικαιωμάτων».
Καταλήγοντας επαναλαμβάνει πως «μόνη λύση είναι οι μαζικές και ειρηνικές κινητοποιήσεις του λαού που θα ανατρέψουν την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική και θα ανοίξουν το δρόμο για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».
Αλ. Παπαρήγα: Φοβούνται τη λαϊκή ψήφο
«Οι διαφωνίες υπάρχουν γιατί υπάρχει ένας λαός που κινητοποιείται, γιατί φοβούνται τη λαϊκή ψήφο», δήλωσε το απόγευμα η Αλέκα Παπαρήγα με αφορμή την εμπλοκή στους κόλπους της κυβέρνησης για τα εργασιακά.
«Το πρώτο πράγμα είναι ότι το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ (αυτό είναι η τρόικα και έχει ξεχαστεί) είναι ακριβώς να ανατρέψουν πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα, γιατί εκεί είναι το ψωμί, εκεί είναι το κέρδος. Έχετε δει να γίνεται καυγάς για άλλα ζητήματα;», διερωτήθηκε η γεγνική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αρα, πρόσθεσε, το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι είναι ότι «προσπαθούν να βρουν νέους πιο σκληρούς όρους ταξικής εκμετάλλευσης».
«Το θέμα είναι το εξής σ' αυτή την περίπτωση: Απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι το ευρώ, η ευρωζώνη και κυρίως η ΕΕ, απ' τη στιγμή που θεωρούν ότι μονόδρομος είναι η δόση, τότε οι διαφωνίες και των δύο δεν είναι τίποτα άλλο παρά εξαπάτηση του λαού», κατέληξε.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"