Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Ελπίδες για τον τουρισμό με την λήξη της ακυβερνησίας στη Μεσσηνία

Φως «στο τούνελ» διαφαίνεται για τη φετινή τουριστική κίνηση στη Μεσσηνία, σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό.
Ο Έλληνας, άλλωστε, λειτουργεί με την ψυχολογία του, κάτι που πάει να επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά. 
Ο σχηματισμός κυβέρνησης δείχνει να «ξεπαγώνει» την πλήρη αδιαφορία του να κάνει, έστω και λίγες ημέρες, διακοπές. 
Έτσι, από την Τετάρτη και μετά, το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σε σημείο που έχει ξαφνιάσει πολλούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων. Την αύξηση του ενδιαφέροντος μας επιβεβαίωσαν ιδιοκτήτες καταλυμάτων από....
διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας, ελπίζοντας πλέον και αυτοί ότι κάτι θα γίνει και θα ανατρέψει τα άσχημα δεδομένα που επικρατούσαν μέχρι τώρα.
Σε ό,τι αφορά τους ξένους, επίσης παρατηρείται εν μέρει μια μικρή αύξηση. Χαρακτηριστική, ωστόσο, είναι η συμπεριφορά Γερμανών, οι οποίοι, όπως μας μετέφεραν επαγγελματίες, πριν κάνουν κράτηση ρωτούν αν υπάρχει ασφάλεια στη χώρα μας, ενώ κάποιοι φτάνουν στο σημείο να ρωτούν αν έχουμε… να φάμε!


Μικρή αισιοδοξία
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Καλαμάτας, Σπύρο Λαγωνικάκο, προσδοκία από τη νέα κυβέρνηση είναι να «τρέξουν» προγράμματα για τον εσωτερικό τουρισμό, ενώ πολύ μεγάλο πλήγμα χαρακτήρισε την κατάργηση των  προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει το οικονομικό επιτελείο να σκεφτεί σοβαρά τη μείωση του ΦΠΑ από το 23% στην εστίαση.
«Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα παρακολουθεί στενά το υπουργείο Τουρισμού. Πιστεύω ότι αν υλοποιηθούν αυτά τα τρία πράγματα, θα αλλάξουν την κατάσταση. Διαφορετικά, τα προβλήματα θα παραμείνουν, θα λιμνάσουν και θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις. Αν ο κόσμος δει ότι δε μειώνεται άλλο ο μισθός του, ότι το χαράτσι διαφοροποιείται κ.λπ., θα πάρει μιαν ανάσα και θα κινηθεί λίγο. Ακόμα, όμως, ο κόσμος είναι παγωμένος», σχολίασε.

Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Τριφυλίας, Γεωργία Χριστοδουλου, με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης «τα τηλέφωνα έχουν αρχίσει να χτυπούν συνεχώς»: «Δείχνουν αισιόδοξα τα πράγματα από τότε που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση. Έχουν σημειωθεί πολλά τηλεφωνήματα, λες και ο Έλληνας για λόγους ψυχολογικούς περίμενε τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι άρχισε να κινείται. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν τα παζάρια.
Σε ό,τι αφορά τους ξένους και ιδιαίτερα τους Γερμανούς, πριν ανακοινωθούν οι εκλογές έκαναν κρατήσεις. Όταν αυτές προκηρύχθηκαν για το Μάιο, προχώρησαν σε ακυρώσεις και είπαν ότι θέλουν να δουν τι θα γίνει»
.
Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι όλα τα καταλύματα κάνουν ειδικές προσφορές και έχουν ολοκληρωμένα πακέτα ιδιαίτερα ελκυστικά για τους Έλληνες.


Αύξηση ενδιαφέροντος
Για θεαματική αύξηση του ενδιαφέροντος, που μεταφράζεται σε κρατήσεις, αμέσως μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης, μίλησε και ο  υπεύθυνος κρατήσεων του Ακτή Ταΰγετος Resort, Μιχάλης Βασιλείου: «Δεν ξέρω αν έχει απόλυτη σχέση με τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά έτσι φαίνεται. Μάλλον η σταθεροποίηση φάνηκε να ηρέμησε τον κόσμο και άρχισε να κινείται. Από την Τετάρτη η διαφορά είναι μεγάλη. Εκεί που μπορεί να είχαμε 10 τηλεφωνήματα, τώρα έχουν γίνει 50».
Ο κ. Βασιλείου παρατήρησε ότι ισχύουν προσφορές και πολιτική του ξενοδοχείου είναι να λαμβάνει υπ’ όψιν την κοινωνία και τα προβλήματα.

Μέχρι αυτή την εβδομάδα η κίνηση ήταν πολύ πεσμένη, όπως τόνισε ο υπεύθυνος κρατήσεων του ξενοδοχείου Elite, Γιώργος Κουτίβας: «Η κίνηση είναι πεσμένη σε σχέση με πέρυσι. Παρ’ όλα αυτά, έχει αρχίσει να παρουσιάζεται μια κίνηση τις τελευταίες ημέρες. Υπάρχει ενδιαφέρον από Έλληνες. Κάθε φορά που υπήρχε αναστάτωση στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, ο κόσμος ήταν συγκρατημένος. Με το που ξεκαθάριζε το τοπίο, ο κόσμος άρχιζε να εκδηλώνεται. Τα ζήσαμε και τον προηγούμενο καιρό, με την υπογραφή ή μη του μνημονίου και όλα αυτά. Υπάρχουν, πάντως, ειδικές προσφορές και οι τιμές σε σύγκριση με άλλες χρονιές είναι μειωμένες. Είναι μια χρονιά που θα εξελιχθεί δύσκολα. Ελπίζουμε να υπάρξει μιαν ανάσα, γιατί κάτι φαίνεται ότι κινείται. Πιστεύω ότι θα βοηθήσει σημαντικά και το θέμα του δρόμου, όμως πρέπει, επιτέλους, αυτό που θα ανακοινώσουν αυτό να γίνει. Οι πελάτες που έρχονται στην περιοχή είναι επαναλαμβανόμενοι. Έρχονται συνέχεια εδώ και 5-10 χρόνια. Μας ρωτάνε, λοιπόν, πότε θα δοθεί ο δρόμος και τους λέμε τη μία τον Απρίλιο, την άλλη το Μάιο, μετά τον Ιούνιο, και αυτά δημιουργούν αρνητικό κλίμα».

Συγκρατημένα
Ο Ξενώνας του Γιάννη Πετρόγιαννη στη Μεγάλη Μαντίνεια φέτος θα δουλέψει με τους παλιούς και σταθερούς πελάτες του: «Η φετινή χρονιά είναι λίγο δύσκολη. Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.  Δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος, αλλά
ελπίζουμε».

Τα θετικά μηνύματα άρχισαν μετά τον ορισμό της κυβέρνησης, τόνισε και η κα Βίκυ Ζουμπάκη, ιδιοκτήτρια του Καρδαμύλη Beach, στην ομώνυμη περιοχή. Στο κατάλυμά της υπάρχουν ειδικές προσφορές για Έλληνες.
«Είχαν παγώσει τα πάντα», σχολίασε. «Ούτε κρατήσεις και ερωτήσεις ελάχιστες. Τώρα, δόξα τω Θεό, κάτι άρχισε να κινείται. Πρέπει να είμαστε και λίγο αισιόδοξοι. Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Προς το παρόν η ζήτηση στο κατάλυμα «Faros Rooms» του κ. Στέλιου Τζωρτζίνη  στη Μαραθούπολη περιορίζεται στο 15νθημερο του Αυγούστου: «Είναι δύσκολα τα πράγματα. Ούτε για τα Σαββατοκύριακα υπάρχει ενδιαφέρον. Έχουμε βάλει ειδικά πακέτα με μικρό κοστολόγιο. Η πτώση σε σύγκριση με πέρυσι είναι κατακόρυφη. Πέρυσι τέτοιο καιρό είχαμε κλείσει το 70% για τον Αύγουστο και τώρα μόνο το 20%. Πιστεύω ότι ο Έλληνας, ιδιαίτερα φέτος, θα κλείσει τελευταία στιγμή. Ακόμα και για τον Αύγουστο θα κάνουν κρατήσεις τέλος Ιουλίου».


Ανά περιοχές
Σε άλλες περιοχές τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όπως στον Αγ. Ανδρέα και το Πεταλίδι.
Η κα Αθηνά Αθανσοπούλου, ιδιοκτήτρια του «Αθηνά Στούντιο», υπογράμμισε ότι φέτος δεν υπάρχει καθόλου κίνηση: «Πάντα δουλεύω με ελληνικό τουρισμό, καθόλου ξένο. Δούλευα δε πολύ με την Εργατική Εστία. Η Εργατική Εστία προσέφερε πολλά στον τουρισμό. Ήταν κίνητρο για πολλούς. Τώρα, ακόμα και αυτοί που ρωτούν, ζητούν πολύ χαμηλές τιμές. Ευελπιστούμε ότι υπήρχε αυτή η άπνοια λόγω εκλογών. Πιστεύουμε ότι θα ανακάμψει και, έστω και τον Αύγουστο, θα δουλέψουμε. Εγώ δουλεύω με τη μέση ελληνική οικογένεια. Αυτές οι οικογένειες δεινοπαθούν ακόμα. Υπάρχει αβεβαιότητα και δεν ξέρουμε ακόμα τι χαράτσια θα μας έρθουν. Πέρυσι τέτοια εποχή ήμασταν πλήρεις και μέχρι τέλη Σεπτέμβρη γεμάτοι. Τώρα ακόμα τίποτα».

Για μηδενική κίνηση ακόμα μίλησε και ο κ. Γεώργιος Θεοδωρακόπουλος από τα «Mathia Apartment’s» στο Πεταλίδι: «Εμείς δεν έχουμε καν ανοίξει. Ούτε ξένοι ούτε Έλληνες έχουν έρθει. Είχαμε ακυρώσεις από Γερμανούς, οι οποίοι ρωτούσαν δύο πράγματα, αν υπάρχει ασφάλεια και αν έχουμε να φάμε! Πήγαν και στην Πρεσβεία και ζητούσαν να τους δώσουν βεβαίωση ότι υπάρχει ασφάλεια. Δεν τους έδωσαν και προχώρησαν σε ακυρώσεις. Ό,τι ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής είναι από Έλληνες για Ιούλιο και Αύγουστο».


Καταστροφικός Μάιος
«Ο ελληνικός τουρισμός έχει μειωθεί πολύ», τόνισε η κα Γιώτα Κολοβέα από το κατάλυμα «Σκαφιδάκια» στον Άγιο Νικόλαο Μάνης. «Υπάρχει πτώση και στον ξένο τουρισμό. Αλλά οι τακτικοί πελάτες δεν πτοούνται από τις καταστάσεις και έρχονται. Αυτοί που δεν έχουν έλθει ξανά ,είναι επιφυλακτικοί και δεν έρχονται. Οι δε περαστικοί πελάτες έχουν εξαφανισθεί όλοι. Τώρα κρατήσεις γίνονται μόνο από το τηλέφωνο ή μέσω ίντερνετ. Μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές η πτώση ήταν τρομερή. Σχεδόν εξαφανίσθηκαν. Με το που τελείωσαν οι εκλογές, άρχισαν σιγά σιγά να κινούνται πάλι».

Τώρα αρχίζει η κίνηση, όπως σημείωσε η κα Σταυρούλα Μεϊμετέα από τα διαμερίσματα «George Appartements» στη Στούπα: «Τώρα έχουν αρχίσει να κινούνται σιγά σιγά. Κάθε χρόνο ξεκινάμε μετά τις 4 Ιουλίου, αλλά δεν έχουμε κρατήσεις όπως άλλες χρονιές. Παίρνουν τηλέφωνα, αλλά ακόμα δεν κάνουν κρατήσεις».
Μείωση τη φετινή χρονιά υπήρχε και στο ενδιαφέρον, όχι μόνο στις κρατήσεις, όπως σημείωσε ο κ. Παναγιώτης Σαρατσιώτης, από το τουριστικό κατάλυμα «Το Κάστρο» στην Πύλο: «Συγκριτικά με άλλες εποχές υπάρχει μείωση. Ελπίζουμε να ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση τώρα. Οι τιμές μας είναι μειωμένες και κάνουμε καλύτερες προσφορές σε Έλληνες».

«Παγωμάρα» υπήρχε μέχρι τις εκλογές, όπως σημείωσε ο κ. Αντώνης Κορακάκης από το «Korakakis Beach» στη Φοινικούντα: «Μετά τις εκλογές, αυτή την εβδομάδα, έχει αλλάξει το σκηνικό, υπάρχει ενδιαφέρον. Άρχισε κάπως να ομαλοποιείται η κατάσταση. Ο Μάιος, βέβαια, ήταν καταστροφικός. Πιο χάλια δεν έχουμε θυμηθεί ποτέ. Από προχθές έχουμε αρχίσει να έχουμε πολλά τηλεφωνήματα από Έλληνες. Αυτό σημαίνει ότι κάτι θα αλλάξει. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Αυτή την εβδομάδα δείχνει να ανατρέπεται το σκηνικό».
ΘΑΡΡΟΣ News

1 σχόλιο:

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"