Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Νέα «βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Νέα «βόμβα» ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις
Στα επίπεδα του 2012, προ των «αντισυνταγματικών περικοπών του δεύτερου μνημονίου», θα πρέπει να επιστρέψουν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με τέσσερις αποφάσεις των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας - Τι απαντά το υπουργείο Οικονομικών
Παράλληλα, το ΣτΕ δέχθηκε ότι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δημιουργεί προβλήματα, καθώς «δεν μπορεί να μην υπάρχει μέριμνα του κράτους για τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων», ωστόσο δεν ζητά την κατάργησή της.
Σημειώνεται ότι....
οι σχετικές προσφυγές έχουν γίνει από πρώην εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, σε τράπεζες και σε ΔΕΚΟ, ενώ στρέφονται κατά του ΙΚΑ (για τις μειώσεις των κύριων συντάξεων) και του ΕΤΕΑ (για τις επικουρικές).
Και μπορεί οι ανώτατοι δικαστές να αποφάσισαν την «επιστροφή» των συντάξεων (κύριων και επικουρικών) στα τέλη του 2012 - προσφέροντας παράλληλα ένα δυνατό διαπραγματευτικό «χαρτί» στην κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να «πείσει» τους δανειστές να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους για «ψαλίδι» - ωστόσο εκτίμησαν πως, δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων της χώρας, δεν μπορεί η κρίση περί αντισυνταγματικότητας να έχει αναδρομική ισχύ.
Και αυτό γιατί κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε υπέρμετρα τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το κόστος της απόφασης, χωρίς την αναδρομική εφαρμογή της υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ.
Αναδρομικά, έτσι, δεν θα δοθούν παρά μόνο σε εκείνους που προσέφυγαν είτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, είτε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Για τους υπόλοιπους 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει με την καθαρογραφή της απόφασης να λαμβάνουν τα ποσά των συντάξεων που έπαιρναν πριν από την εφαρμογή του νόμου: 15% δηλαδή περισσότερα χρήματα.
Οι δικαστές θεωρούν μάλιστα πως οι αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις που επιβλήθηκαν με το νόμο 4093/2012 «έχουν επιδεινώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων, παραβιάζοντας θεμελιώδεις συνταγματικές διατάξεις».
Από την πλευρά του, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις συντάξεις και μετά να τοποθετηθεί επισήμως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.
Παρόλα αυτά, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «οι αποφάσεις των Δικαστηρίων είναι σεβαστές, λαμβάνοντας υπόψη τα δημοσιονομικά δεδομένα»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"