Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Η αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες - Η ρητορεία και η πραγματικότητα

Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έπεσεη αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας, με τα κόμματα να κορυφώνουν τη ρητορική τους εν όψει της κάλπης. Την Κυριακή οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν σε μία από τις κρισιμότερες εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης. 
Η ρητορεία
Οι πολιτικοί άρχηγοί κορύφωσαν τη ρητορική τους σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των οπαδών τους αλλά και πειθούς των αναποφάσιστων.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς...
μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η αναποφάσιστοι θα δώσουν τελικώς τη νίκη στο κόμμα του και μίλησε «τα καλύτερα που έρχονται και τα χειρότερα που δεν πρέπει να έρθουν».

Βέβαιος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές εμφανίστηκε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ζήτησε εκ νέου καθαρή εντολή και ισχυρή αυτοδυναμία για το κόμμα του. «Θέλουμε την πρώτη μας ευκαιρία. Και την θέλουμε όλη» είπε χαρακτηριστικά.

«Το στοίχημα των εκλογών δεν είναι το συνηθισμένο στοίχημα μιας εκλογικής αναμέτρησης: ποιος θα βγει πρώτος, ποιος δεύτερος. Το στοίχημα των εκλογών αυτών είναι η πορεία της χώρας για δεκαετίες» δήλωσε από την Ξάνθη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επανέλαβε ότι το κόμμα του είναι εγγυητής της εθνικής σταθερότητας.
Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και «σε όλους όσοι γονάτισαν και πρόδωσαν τους ψηφοφόρους που τους ανέδειξαν και το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων», εξαπέλυσε από τη Ρόδο ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. Στην ομιλία του στο Ακταίον της Ρόδου, ο κ. Καμμένος είπε ότι Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ αποτελούν τη «συμμορία του κολεγίου που βούλιαξε τη χώρα μας».
«Στις 25 Ιανουαρίου, φέρνουμε τις αξίες των Δημοκρατών Σοσιαλιστών μέσα στο Κοινοβούλιο. Αξίες και παραδόσεις που ενέπνευσαν γενιές και κινήματα. Και κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει». Αυτά τόνισε, στην ομιλία στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα, ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την αυτοδυναμία, είναι πολύ κοντά και θα έχουμε την δυνατότητα να πούμε εάν αυτό είναι καλό ή κακό. Για μας για το Ποτάμι, είναι μια επιστροφή στα παλιά. Δεν θέλουμε ένα αυτοδύναμο κόμμα, δεν θέλουμε ένα κόμμα 35% να βγει αυτοδύναμο στη Βουλή, ενώ πραγματικά στην κοινωνία θα είναι μειοψηφία θα είναι το 1/3. Το άλλο ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι υπάρχει μια αίσθηση τις τελευταίες ώρες ότι η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μιλώντας με πολίτες σε πολυχώρο της Αθήνας.

«Την Κυριακή δεν κρίνεται γενικά και αόριστα η διακυβέρνηση της χώρας. Το ποιο κόμμα έχει το προβάδισμα είναι γνωστό. Αυτό που κρίνεται είναι το εάν η χώρα θα κυβερνηθεί αξιόπιστα, προοδευτικά με σχέδιο και με ευθύνη. Με τρόπο που θα την κρατήσει στις ράγες της ευρωζώνης. Με ποιον θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ; Μόνος του; Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ή με εμάς τους Πράσινους - ΔΗΜΑΡ. Είμαστε εδώ η χώρα μας χρειάζεται για την προοδευτική αλλαγή» δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης.

Η πραγματικότηταΠέρα από τις υπερβολές της κομματικής ρητορικής, υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα για τη χώρα.
Ηκυβέρνηση, αυτοδύναμη ή συμμαχική, που θα προκύψει από τις κάλπες, θα βρεθεί απέναντι σε πρωτόγνωρες οικονομικές προκλήσεις και ταυτόχρονα καλείται να αντιμετωπίσει τα οξυμμένα κοινωνικά προβλήματα που υπονομεύουν την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Το πλαίσιο της επόμενης ημέρας είναι δεσμευτικό και οι χρόνοι ασφυκτικοί. Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί το περιέγραψαν ήδη οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι και οι αναλυτές των διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων. Οι προειδοποιήσεις των μεν και οι εκτιμήσεις των δεν συγκλίνουν στο εξής: Στην Ελλάδα θα δοθεί μια ακόμη ευκαιρία με τους εταίρους να στηρίζουν την ελληνική οικονομία εντός του ευρώ με την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Τούτο πάει να πει ότι οι κορώνες ότι δεν αναγνωρίζουμε τις δεσμέυσεις και τις υπογραφές, δεν κουβεντιάζουμε με την τρόικα μπορεί να μάς βάλουν σε τεράστιες περιπέτειες αν δεν ήταν τα γνωστά και αναμενόμενα προεκλογικά φληναφήματα, τα οποία ωστόσο φαίνεται να πείθουν μεγάλες μάζες οργισμένων από τις περικοπές πολιτών.

Τη σύνθετη αυτή εικόνα επιβεβαίωσε χθες και η παρέμβαση ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, ο οποίος αποκάλυψε ανωνύμως ότι κατά πάσα πιθανότατα θα υπάρξει παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος.

Ο ανώτατος αξιωματούχος παραδέχτηκε μάλιστα στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι είναι «εκτός στατιστικών πιθανοτήτων» να κλείσει η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πριν από το τέλος του Φεβρουαρίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι η μόνη προϋπόθεση για να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα είναι να το ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση.

Κληθείς δε να αποκαλύψει τη χρονική διάρκεια της παράτασης, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, σχολιάζοντας πάντως ότι «λίγες εβδομάδες προφανώς και δεν είναι αρκετές».

Πρόσθεσε επίσης ότι το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αλλά και από ορισμένα Κοινοβούλια, όπως το φινλανδικό, που σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένο και σαφές.

Ερωτηθείς επίσης πότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για το ελληνικό χρέος, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι η συζήτηση αυτή δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης υπογράμμισε ακόμη ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις, δεδομένου ότι δεν θα έχει σχηματιστεί ακόμη νέα κυβέρνηση, ωστόσο θα γίνει μια πολιτική συζήτηση με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ζητήσουν μάλιστα από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα θεωρείται εξάλλου μονόδρομος προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την επόμενη μέρα, αλλά και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης προειδοποίησε, μάλιστα, ότι όποια κι αν είναι η ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής έχει συμφέρον να περιορίσει οποιονδήποτε κίνδυνο για το καλό της χώρας και των πολιτών.

Πρόκειται για μια έμμεση προειδοποίηση προς τη νέα κυβέρνηση να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια σε σχέση με το πρόγραμμα και να επιδιώξει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές.

Στις Βρυξέλλες επαναλαμβάνουν, πάντως, σε όλους τους τόνους, ότι ανεξάρτητα από τις δηλώσεις που έγιναν προεκλογικά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ περί άμεσης απομάκρυνσης της τρόικας, αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να ολοκληρώσουν και μάλιστα με συμφωνία την τελευταία αξιολόγηση του σημερινού προγράμματος.

Χωρίς ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για τη σχέση της επόμενης μέρας, ούτε για το δημόσιο χρέος, αφού η απόφαση του Εurogroup (Νοέμβριος 2012) προβλέπει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί το παρόν πρόγραμμα, ώστε να αποφανθεί εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη μια νέα ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.

H συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη για την Ελλάδα, σημειώνει η Goldman Sachs και υποθέτοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολύ πιθανόν του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί πως η μεγάλη πρόκληση είναι ο συμβιβασμός ανάμεσα στο πρόγραμμα του κόμματος και τις απατήσεις της τρόικας.

Μάλιστα, η μη τήρηση του προγράμματος προσαρμογής θα έχει σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία. Από την πλευρά της η BofA/Merrill Lynch σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρήκε τη χρυσή τομή στην προσπάθειά της να εντάξει τα ελληνικά ομολόγα στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.


Εντός του ευρωπαϊκού δόγματος «στήριξη μεν, αλλά υπό προϋποθέσεις» εντάσσεται πάντως και η νέα παρέμβαση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, ο οποίος ζήτησε να γίνουν σεβαστοί «οι κανόνες και οι δεσμεύσεις της χώρας».

Ο Ολλανδός πολιτικός, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», κάλεσε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει πράξη την επιθυμία που έχουν εκφράσει οι Ελληνες πολιτικοί για παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Αν το λες αυτό, τότε σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείς τους κανόνες και τις συμφωνίες.

Και αυτό σημαίνει επίσης ότι κάθε χώρα που χρειάζεται στήριξη για την οικονομία της και τις δημόσιες δαπάνες πρέπει να εμμείνει σ’ αυτούς τους όρους», πρόσθεσε. Συμπλήρωσε ακόμη ότι δεν γίνεται μία χώρα «μόνο να ζητά δάνεια χωρίς να εκπληρώνει κανέναν όρο» και υπογράμμισε ότι κάθε ελληνική κυβέρνηση θα εξαρτάται από περαιτέρω στήριξη των χωρών της Ευρωζώνης.


Οπως έγινε γνωστό οι ελληνικές εξελίξεις θα είναι από τα βασικά θέματα που θα συζητήσουν στις 30 Ιανουαρίου στο Στρασβούργο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (δεξιά) και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, παρουσία και του προέδρου της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς. Παρίσι και Βερολίνο θα επιχειρήσουν να συντονίσουν τις θέσεις τους σχετικά με τη στάση που θα κρατήσουν έναντι της νέας ελληνικής κυβέρνησης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία και η Γαλλία δεν έχουν απολύτως ταυτόσημες θέσεις στη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, ωστόσο και οι δύο κυβερνήσεις συμφωνούν ως προς την ανάγκη τήρησης από τη νέα κυβέρνηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών.

Την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αισιοδοξία τους ότι η Ελλάδα θα εξέλθει από την πολιτική κρίση επανέλαβαν εν τω μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, που συναντήθηκαν χθες στη Φλωρεντία.

«Περιμένουμε την απόφαση του ελληνικού λαού και θα συνεργαστούμε με την τωρινή ή με μια νέα κυβέρνηση. Είναι σημαντικό να δείξουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση», υπογράμμισε η καγκελάριος και πρόσθεσε: «Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει μαζί μας».

«Δεν ανησυχώ και σέβομαι την ελεύθερη βούληση των Ελλήνων πολιτών. Από την επόμενη εβδομάδα θα συνεργαστούμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ή με τον Αντώνη Σαμαρά αν επανεκλεγεί, με σεβασμό, ηρεμία και αποφασιστικότητα», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Ρέντσι.

Και μια απειλή υποβάθμισηςΠάντως, ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας αξιολόγησης Standard & Poor’s προειδοποίησε χθες ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει το αξιόχρεο ευρωπαϊκών χωρών εάν αναλάβουν την εξουσία «ευρωσκεπτικιστικά» κόμματα που καταγράφουν σημαντική εκλογική δυναμική.

Ο S&P περιέγραψε, μάλιστα, ως εν δυνάμει «πιστωτικά αρνητικά» (credit negative) κόμματα τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς και το ισπανικό Podemos, με δεδομένο ότι υποστηρίζουν την αύξηση των δημόσιων δαπανών και την αναδιάρθρωση του χρέους.

«Οι ευρωσκεπτικιστές είναι υπέρ μιας μεγάλης αλλαγής στη μακροοικονομική πολιτική», ανέφερε ο οίκος, προσθέτοντας ότι «μία απόφαση οποιασδήποτε κυβέρνησης να μην πληρώσει τα χρέη της ή να υποτιμήσει το νόμισμα θα συνιστούσε, χωρίς αμφιβολία, μία νέα πολιτική κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"