Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

20o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: οι πολυαναμενόμενες πρεμιέρες

Mε το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό-για την παρουσίαση νέων τάσεων και πειραματισμών αλλά και την ανάδειξη εγχώριων ταλέντων και την καθιέρωση εργαστηρίων, το φεστιβάλ διατηρεί το ριζοσπαστικό του χαρακτήρα. 
Ο βασικός κορμός των χορευτικών παραστάσεων θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και το Αμφιθέατρο του Κάστρου, ενώ οι παράλληλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας και το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Η θεματολογία των νέων παραστάσεων περιστρέφεται γύρω από....
τις έννοιες του εκπατρισμού και της ετερότητας, διερευνώντας παράλληλα τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Η διοργάνωση θα ανοίξει με το Nederlands Dans Theater 2, το διάσημο χορευτικό σχήμα από την Ολλανδία που είχε ταυτιστεί επί χρόνια με τον τέως καλλιτεχνικό διευθυντή του, Γύρζι Κύλιαν. Τον έχει διαδεχτεί από το 2011, ο  χορογράφος Πωλ Λάιτφουτ και θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τους καρπούς της δουλειάς του στην ομάδα των νεώτερων ερμηνευτών του θιάσου, οι οποίοι συμμετέχουν στο φεστιβάλ με τέσσερις χορογραφίες: η πρώτη («Gods and dogs») ανήκει στον Γύρζι Κύλιαν και είχε βραβευτεί το 2009 στην Ολλανδία.
Στο «Shutters shut» η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ, «μεταγράφουν» σε χορευτικό λεξιλόγιο το ποίημα της Γερτρούδης Στάιν  «Ιf I told him: a completed portrait of Picasso». Στο «Subject» to change» η Σολ Λεόν και ο Πωλ Λάιτφουτ καταθέτουν το δικό τους σχόλιο πάνω στην αναπόφευκτη παρακμή του σώματος και τη θνητότητα. Στο «Cacti», ο τριαντάχρονος  Αλεξάντερ Έκμαν, ανερχόμενο ταλέντο της ομάδας, διερευνά με χιούμορ και τρυφερότητα την επιτήδευση στην κοινότητα του χορού.
«Το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί»: το σόλο του Κριστιάν Ριζό, με ερμηνευτή τον τούρκο Κερέμ Γκελεμπέκ δανείζεται τον τίτλο του από μια τουρκική παροιμία. Πρόκειται για μια ανατομία του εκπατρισμού-γεωγραφικού αλλά και υπαρξιακού.
Στην παράσταση «Badke» συναντιούνται σημαντικοί ερμηνευτές της Βελγικής χορευτικής σκηνής με παλαιστίνιους συναδέλφους τους. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκρηκτικό χορευτικό μωσαϊκό, ένα τολμηρό πάντρεμα του παραδοσιακού παλαιστινιακού χορού Badke με την καποέιρα και το χιπ χοπ. Μια χορευτική απόπειρα χαρτογράφησης της υπαρξιακής μοναξιάς και της ζωτικής ανάγκης για συλλογικότητα. Στο ενδιαφέρον αυτό πείραμα συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπων οι Κουν Ωγιουστέινεν, Χίλντεγαρτ ντε Βέεστ και Ροζάλμπα Τόρες Γκουερέρο.
Η πρωτοεμφανιζόμενη στην Ελλάδα δανέζα χορογράφος Μέττε Ίνγκβαρτσεν θα μας συστηθεί με τη δουλειά της «Evaporated Landscapes», διερευνώντας τα σύνορα ανάμεσα στο τεχνητό και το φυσικό.
Η Πατρίσια Απέργη επιστρέφει για τρίτη φορά στο φεστιβάλ με τους «Πλάνητες», μια χορευτική αφήγηση για τους πολίτες του κόσμου, τους μετανάστες, τους «Άλλους».
Η «Πετρόσουπα», ένας λαϊκός κινέζικος μύθος, με τη συνδρομή μικρών και μεγάλων, μετατράπησε σε ένα μουσικό παραμύθι. Ο Στάθης Γυφτάκης, οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η παιδική χορωδία και το φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο», η Λίλλυ Τριαντάρη, ο χορογράφος Δημήτρης Σωτηρίου, οι Sinequanon, η εικαστικός Αιμιλία Μπαντούνα και τα παιδιά του εργαστηρίου της «Μπλε τελεία», συνεργάστηκαν σε αυτή την παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2014 που θα παρουσιαστεί στο Αμφιθέατρο Κάστρου.
Πληροφορίες: 20 Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (17-24 Ιουλίου 2014)
Ημέρα έναρξης προπώλησης εισιτηρίων: 1η Ιουλίου. 
Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας 10:00-13:00 & 18:30-21:00 καθημερινά  (εκτός Κυριακής & απογεύματος Σαββάτου). 
Πληροφορίες για εισιτήρια και  αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (Visa & Mastercard) T: 27210 97610 και  27210 97630 / Φ: 27210 97613.Τιμές εισιτηρίων ανά παράσταση: 
Παράσταση Nederlands Dans Theater 2 στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €20,00 (α’ ζώνη), €15,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €10,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας).Παράσταση l’association fragile / christian rizzo στο Μέγαρο Χορού (Στούντιο), €15,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο). 
Παράσταση KVS, les ballets C de la B και A.M. Qattan Foundation στο Αμφιθέατρο Κάστρου, €20,00 & €12,00 (φοιτητικό / μειωμένο & β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας). 
Παράσταση Mette Ingvartsen στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €12,00 & €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο).Παράσταση Αερίτες στο Μέγαρο Χορού (Κεντρική Αίθουσα) €15,00 (α’ ζώνη), €12,00 (β’ ζώνη - εξώστης), €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) και €8,00 (ενιαία τιμή γ΄ ζώνης περιορισμένης ορατότητας). 
Παράσταση Πετρόσουπα στο Αμφιθέατρο Κάστρου €12,00, €10,00 (φοιτητικό / μειωμένο) & €8,00 (παιδικό).
Yahoo Ειδήσεις 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"