Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας με ανταλλαγή κυρώσεων

Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας με ανταλλαγή κυρώσεων Ένα νέο γύρο οικονομικών κυρώσεων σε ιδιώτες στη Ρωσία τόσο εντός όσο και εκτός της κυβέρνησης, ως αντίποινα για τις ενέργειες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, ετοιμάζονται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα
Την ίδια ώρα η Ρωσία επιβάλλει απαγόρευση εισόδου στη χώρα Αμερικανών δικηγόρων και υπαλλήλων σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στο σύντομο διάγγελμά του από τον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι οι απειλές της Ρωσίας για τη νότια και την ανατολική Ουκρανία συνιστούν έναν σοβαρό κίνδυνο κλιμάκωσης της κρίσης στην περιοχή. 
Όπως ανέφερε, υπέγραψε ήδη....
την εντολή που επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων σε βασικούς τομείς της ρωσικής οικονομίας στην περίπτωση που η Μόσχα δεν αλλάξει τη στάση της.
Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «αταλάντευτη» τη στήριξη που θα προσφέρει η Ουάσινγκτον στις συμμάχους της, τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και ότι σκοπεύει να επισημάνει το γεγονός αυτό στους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη συνάντηση που θα έχει μαζί τους στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια που θα διεξαχθεί στη Χάγη.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατονόμασε την τράπεζα στην οποία θα επιβληθούν κυρώσεις, λέγοντας μόνο ότι το ίδρυμα αυτό «παρέχει υλική υποστήριξη» στη ρωσική ηγεσία. Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ωστόσο διευκρίνισε ότι πρόκειται για την Rossiya. Όσον αφορά τα πρόσωπα που πλήττονται από τις νέες κυρώσεις, είπε ότι πρόκειται για 20 αξιωματούχους, στενούς συνεργάτες του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, που εμπλέκονται στις ενέργειες της Ρωσίας στην Κριμαία.
Ψυχρός πόλεμος ΗΠΑ - Ρωσίας με ανταλλαγή κυρώσεων
Απαντά η Ρωσία
Σε αντίδραση για την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων κατά αξιωματούχων και κυρίως Αμερικανών.
Οι κυρώσεις αφορούν στην απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία εννέα Αμερικανών αξιωματούχων και βουλευτών, με την προειδοποίηση ότι η Μόσχα θα ανταποδίδει "σε κάθε εχθρική ενέργεια".
«Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία: σε κάθε εχθρική ενέργεια θα απαντούμε με αντίστοιχο τρόπο», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι είχε προειδοποιήσει την Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις "θα της γυρίσουν μπούμερανγκ". "Προειδοποιούσαμε διαρκώς ότι η εφαρμογή κυρώσεων είναι δίκοπο μαχαίρι και θα πλήξει τις ίδιες τις ΗΠΑ" τονίζει το υπουργείο χαρακτηρίζοντας "αντιπαραγωγικό" αυτόν τον τρόπο αντίδρασης.
Στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων περιλαμβάνονται εννέα πρόσωπα στα οποία απαγορεύεται στο εξής η είσοδος στη Ρωσία.
Πρόκειται για τρεις συμβούλους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, τους Κάρολιν Άτκινσον, Ντάνιελ Πφάιφερ και Μπέντζαμιν Ρόουντς, τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντες και τους γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Μαίρη Λάντριου και Ντάνιελ Κόουτς.
Οι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές από την πλευρά τους δήλωσαν σχεδόν αμέσως "υπερήφανοι" που έγιναν στόχος κυρώσεων από τη Ρωσία επειδή πρόσφεραν τη στήριξή τους στην Ουκρανία.
"Είμαι υπερήφανος που που επέβαλε κυρώσεις ο Πούτιν. Δεν θα σταματήσω ποτέ τις προσπάθειές μου και την προσήλωσή μου στην ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η οποία περιλαμβάνει και την Κριμαία" έγραψε ο Μακέιν στον λογαριασμό του στο Twitter. Ο Μακέιν επισκέφθηκε πρόσφατα το Κίεβο, επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας Αμερικανών βουλευτών.
"Εάν η στήριξη προς τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας σημαίνει ότι θα μου επιβάλει κυρώσεις ο Πούτιν, όλα καλά" ήταν η αντίδραση του Μενέντες, επίσης στο Twitter.
"Είμαι υπερήφανος που περιλαμβάνομαι στον κατάλογο εκείνων που έχουν τη θέληση να σταθούν απέναντι στην επιθετικότητα του Πούτιν", σημείωσε από την πλευρά του ο Τζον Μπένερ.
Λαβρόφ: Δεν ανακαλούμε τις αποφάσεις μας
Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, στον οποίο ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν θα αναθεωρήσει την απόφασή της να προσαρτήσει την Κριμαία.
«Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσαρτηθεί η Κριμαία στη Ρωσία, αποτέλεσμα της έκφρασης της βούλησης της απόλυτης πλειοψηφίας των κατοίκων της, δεν θα αναθεωρηθεί και θα πρέπει να γίνει σεβαστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν συναντηθεί ή επικοινωνήσει τηλεφωνικά πολλές φορές τις τελευταίες εβδομάδες για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία και την κατάσταση στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία κατόπιν δημοψηφίσματος.
Την περασμένη Παρασκευή, στην τελευταία τους συνάντηση, διαπίστωσαν ότι διαφωνούν πλήρως στο θέμα αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"