Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα. Πως θα μοιραστεί το πλεόνασμα.

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=675050&v=0&q=80&w=300&h=225
Πάνω από 500 εκ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με βάση εισοδηματικά κριτήρια, στους φτωχότερους, αυτούς που το έχουν ανάγκη, και βεβαώς στους ένστολους που έχουν μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ", δήλωσε ο Α. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τη διαχείριση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Ο πρωθυπουργός, αφού δήλωσε ότι "οι μακρές διαπραγματεύσεις τελειώνουν με επιτυχία", είπε ότι "όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας, η κυβέρνηση ενωμένη, με σοβαρότητα, πετυχαίνει....
την αποστολή της:  να βγάλει τη χώρα από την κρίση και την ύφεση".

Τόνισε δε εμφατικά: "Υποσχεθήκαμε να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση: το κάνουμε τώρα. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος του πλεονάσματος στην οικονομία: αυτό κάνουμε τώρα".

Επίσης, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε ισχύ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%- γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται το ασφαλιστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και δίδεται η δυνατότητα για περισσότερες προσλήψεις.

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι από το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ εντός 2014 για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου (συνολικά εφέτος θα διατεθούν 2,8 δισ. ευρώ). Έτσι, είπε, "θα δοθεί άμεση ρευστότητα στην οικονομία".

Πρόσθεσε δε ότι ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τους άστεγους, καθώς 20 εκ. ευρώ θα δοθούν στις υπηρεσίες στέγασης και εστίασής τους.

"Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, αλλά θα υπάρξει ανακούφιση στους έλληνες πολίτες", τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι "ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί στην αποπληρωμή του χρέους".

Ο Α. Σαμαράς ολοκλήρωσε τη δήλωση του ποιητικά
: "Τα φτερά μας τα κολλάει -λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά".


Εξειδικεύοντας οικονομετρικά τις αποφάσεις, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, επισήμανε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο αγγίζει τα 3 δισ., κατανέμεται ως εξής:


  • Η ενίσχυση των αδυνάμων (με κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών επιδομάτων) είναι άπαξ 500 εκατ. ευρώ.
  • Για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ.
  • Ποσό 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την ελάφρυνση του χρέους (περίπου 33% του συνολικού πλεονάσματος).
  • Ποσό 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων, ενώ αναμένονται επιπλέον μέτρα βοήθειας.
  • Ποσό 1 δισ. ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Γ. Στουρνάρας

http://admin.nooz.gr/Uploads/Stournaras_Samarasevouli.jpg
"Τελειώσαμε μία δύσκολη διαπραγμάτευση. Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν", δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, έχοντας στο πλευρό του τον Α. Σαμαρά.

Ενδεικτικό της πίεσης για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, που διήρκησε έξι μήνες, ήταν ότι ο υπουργός Οικονομικών ευχαρίστησε ονομαστικά τους συνεργάτες του.

Υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, ερωτηθείς τι μέλλει γενέσθαι με τις αποφάσεις των Δικαστηρίων για τα εκκρεμή μισθολογικά αιτήματα δικαστικών λειτουργών και ένστολων, ανέφερε ότι δεν έχει προβλεφθεί ειδικό κονδύλι.

Σημείωσε δε, ότι ειδικά για τους δικαστικούς, για τους οποίους έχουν καθαρογραφεί οι σχετικές αποφάσεις, το κόστος ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Για τους ένστολους, το υπουργείο αναμένει να καθαρογραφούν οι αποφάσεις, υπολογίζοντας, πάντως, ότι το κόστος είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών και λίγο κάτω από 500 εκατ. ευρώ το ετήσιο κόστος.

Το κόστος που θα προκύψει για τους ένστολους, θα καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.

Σχετικά με τα φορολογικά ζητήματα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την τρόικα, να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα σε 250 ευρώ από 1.000 ευρώ για τα απλά βιβλία και σε 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία.

Συμφωνήθηκε, επίσης, με βάση την ελληνική πρόταση, να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσοι διακρατούν το ακίνητο για διάστημα 20- 25 ετών.


Στα υπόλοιπα ζητήματα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επήλθε συμβιβασμός και εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων για ένα μεταβατικό διάστημα.


Η έγκριση των δόσεων προς τη χώρα αναμένεται να δοθεί, μέσω τηλεδιάσκεψης, το προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση των ποσών θα γίνει αφού κατατεθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή οι εφαρμοστικοί νόμοι της συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η τρόικα δεν πήρε τίποτα...

"Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε", δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο:

- Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.

- Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.

Για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς.

Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα «καυτά» ζητήματα.

Κομισιόν

http://admin.nooz.gr/Uploads/samarasstournaras183141.jpg"Έχουμε συμφωνήσει στις πολιτικές του προγράμματος και αναμένουμε να φτάσουμε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέσα στην ημέρα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν

Ο Σάϊμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις ήταν χρονοβόρες γιατί τα θέματα ήταν δύσκολα και πολύπλοκα.

"Το σημαντικό είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία και μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις", επισήμανε.

Με ένα άρθρο στη Βουλή

Το σχετικό νομοσχέδιο με τα νέα μέτρα αναμένεται να έλθει, το ταχύτερο, στο Κοινοβούλιο και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιλέξει την τακτική τού "όλα ή τίποτε".

Η ένταξη σε ένα άρθρο σημαίνει πρακτικά ότι οι βουλευτές δεν θα έχουν την επιλογή της καταψήφισης κάποιου άρθρου, αλλά θα κληθούν να επιλέξουν το "ναι", "όχι" ή "παρών" για το σύνολο των διατάξεων.

"Δεν μπορούμε να κάνουμε μία νέα διαπραγμάτευση στη Βουλή", τόνισε κυβερνητικό στέλεχος.

Η διαπραγμάτευση


Ρεπορτάζ της Καθημερινής αναφέρει πως οι διαπραγματεύσεις τράβηξαν επί μακρόν γιατί ήταν πολλά τα ανοιχτά ζητήματα.
http://admin.nooz.gr/Uploads/troika173141.jpg

Η τρόικα επέμεινε στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο για το 2015.

Ανοιχτό παρέμεινε ως το τέλος και το ζήτημα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που η τρόικα επιθυμεί να εφαρμοστεί στο ακέραιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις οδηγίες περιλαμβάνονται το ζήτημα του φρέσκου γάλακτος που ζητείται να γίνει δέκα ημερών - παρέμβαση που θα κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό το ελληνικό γάλα και θα ανοίξει το δρόμο για εισαγωγές.

Επίσης περιλαμβάνεται η οδηγία για πρόσμειξη του ελαιολάδου με άλλα έλαια, μέσω της κατάργησης του σχετικού νόμου που το απαγορεύει, αφού κρίθηκε ως "στρέβλωση", ενώ ο ΓΓ Ανάπτυξης έχει διαμηνύσει - σε αντιδράσεις βουλευτών - πως δεν θα γίνει δεκτό.

Όσον αφορά στις τράπεζες, υπήρξε συμφωνία και το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση οδεύει προς τη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"