Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Κυρώσεις για τη βία στην Ουκρανία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση

Κυρώσεις για τη βία στην Ουκρανία αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ενωση
Στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν....
αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων. Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής.
Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Όπως εξήγησε η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον,το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, οι οποίοι παραμένουν στο Κίεβο συνεχίζοντας τις επαφές με την ουκρανική ηγεσία.
Εξάλλου, στην προσπάθεια να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τον Ουκρανικό λαό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες.
Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν την «ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή». Επιπλέον, κάνουν έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης «να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας».
Επιπλέον, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη συνδράμει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.
Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές». «Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό, ευήμερο και δημοκρατικό μέλλον για τους πολίτες της. Η προσφορά μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.
Τέλος σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να μην επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Ουκρανία, ενώ από το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων διεγράφη η παράγραφος σχετικά με το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς τη χώρα. Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση ορισμένων χωρών-μελών να συμπεριληφθεί και η Ρωσία, ως μέρος της λύσης για τον Ουκρανικό λαό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"