Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Μετά τις ευρωεκλογές το σοκ για 1.000.000 συνταξιούχους

Για μετά τις ευρωεκλογές μεταφέρεται η «ψυχρολουσία» που θα υποστούν περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι, λόγω των νέων μειώσεων στις συντάξεις από 2,8% έως 7,5%, που μεταφράζονται σε περικοπές από 27 έως 200 ευρώ τον μήνα, λόγω αλλαγής στο σύστημα υπολογισμού της παρακράτησης του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. 
Στο εξής η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα υπολογίζεται στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων. 
Έως τώρα....
η παρακράτηση γινόταν με διαφορετικούς συντελεστές για επικουρικές και κύριες συντάξεις.
Η άμεση εφαρμογή του μέτρου, που βάσει του ήδη ψηφισθέντος νόμου (4172, Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος) πρέπει να ισχύσει από 1/1/14 και μετά, παρουσιάζει δυσκολίες, καθώς η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τα στοιχεία που απαιτούνται για όλες τις κατηγορίες συνταξιούχων ανά ταμείο ασφάλισης, ώστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) να ξεκινήσει τις περικοπές. Αρα, η συγκεκριμένη μείωση εισοδήματος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2ο εξάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου που ίσχυε έως τις 31/12/2013, στις περιπτώσεις που η επικουρική σύνταξη έφτανε έως 2.500 ευρώ τον χρόνο ο φορολογικός συντελεστής ήταν 5%. Αυξανόταν στο 10% για τις επικουρικές συντάξεις που ανέρχονταν έως 4.500 ευρώ και έφτανε το 15% για επικουρικές συντάξεις από 4.500 ευρώ και άνω. Με την εφαρμογή του νέου τρόπου παρακράτησης φόρου θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικοί συντελεστές 22%, 32% και 42% που ισχύουν πια με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα και θα περιλαμβάνουν όλο το ποσό της σύνταξης.
Στο ενδεχόμενο που η έναρξη ισχύος της νέας διαδικασίας παρακράτησης φόρου για τους συνταξιούχους μεταφερθεί για το 2ο εξάμηνο του 2014, το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει αναδρομικά από την αρχή του έτους. Ετσι, οι συντάξεις Ιουλίου θα είναι σημαντικά πετσοκομμένες, καθώς θα πρέπει να ενσωματώσουν αυξημένη παρακράτηση φόρου που δεν έγινε σε όλο το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Παράταση;
Εκτός κι εάν το οικονομικό επιτελείο αποφασίσει να παρατείνει την ισχύ του παλαιού καθεστώτος, που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2013, για άλλους έξι μήνες. Για να γίνει κάτι τέτοιο όμως θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση, κάτι που ως τώρα φαίνεται ότι δεν βρίσκεται στις προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε δηλώσεις του, εκτίμησε ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού της παρακράτησης φόρου δεν θα επιφέρει καμία απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι ο τελικός φόρος που θα πληρώσουν οι συνταξιούχοι θα είναι μειωμένος κατά 1,5%, άρα θα βγουν και κερδισμένοι. Με το νέο σύστημα οι συνταξιούχοι δεν θα χρειάζεται να πληρώσουν φόρο εισοδήματος κατά την εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, όπως γινόταν έως τώρα. Ο λόγος είναι ότι το σύνολο των φόρων που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο σύνταξης θα έχει καταβληθεί μέσω των μηνιαίων παρακρατήσεων, για τις οποίες προβλέπεται πράγματι 1,5% έκπτωση. Το συγκεκριμένο κέρδος θα γίνει αντιληπτό στους συνταξιούχους κατά την επόμενη φορολογική περίοδο, καθώς θα προκύψει το 2015, με την υποβολή και την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων. Εως τότε όμως κάθε μήνα οι συνταξιούχοι θα υφίστανται άλλη μια σκληρή μείωση στις αποδοχές τους, την οποία δεν είχαν προγραμματίσει ότι θα τους συμβεί, μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010 έως σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"