Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Αδειάζουν λογαριασμούς και θυρίδες τραπεζών.

Κατασχέσεις μισθών εις χείρας τρίτων, αλλά και δέσμευση καταθέσεων χωρίς καμία προειδοποίηση των φορολογουμένων θα έχει τη δυνατότητα να κάνει η εφορία για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, έπειτα από απαίτηση των τροϊκανών.
Επιπλέον, οι φορολογικές αρχές θα μπορούν να επιβάλουν συντηρητική κατάσχεση όχι μόνο των καταθέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά και των χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων που....

υπάρχουν στις τραπεζικές θυρίδες φορολογουμένων ή επιχειρήσεων, στους οποίους ύστερα από έλεγχο διαπιστώνεται φοροδιαφυγή πάνω από 150.000 ευρώ ή μη έκδοση φορολογικών στοιχείων άνω των 300.000 ευρώ.

Τα νέα «όπλα» της εφορίας κατά της φοροδιαφυγής και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο περιλαμβάνονται σε διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται, ακόμη, διάταξη που προβλέπει την κατάσχεση καταθέσεων των οφειλετών ακόμη και πριν από τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών τους, στην περίπτωση που η εφορία κρίνει πως υπάρχει κίνδυνος μη εξόφλησής τους.

Με τις ρυθμίσεις αυτές στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα γίνει αποτελεσματικότερη η πολιτική είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ποσό το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 62 δισ ευρώ. Από αυτά εκτιμάται ότι τα 15 δισ. ευρώ μπορεί να εισπραχθούν.

Για το υπουργείο, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας. Ήδη στο πλαίσιο αυτό τέθηκε σε λειτουργία και το σύστημα ηλεκτρονικών κατασχέσεων βάσει του οποίου οι τράπεζες υποχρεούνται εντός 10 ημερών να κατάσχουν και να αποστείλουν στο Υπουργείο Οικονομικών το ποσό της κατάσχεσης οφειλετών του Δημοσίου, ύστερα από σχετικό αίτημα των ΔΟΥ.

Ειδικότερα, στα 54 άρθρα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών «κρύβονται», σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», τα εξής μέτρα:

-Για να διασφαλίσει την είσπραξη του φόρου ακόμα και πριν από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής του, η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε αναγκαστική κατάσχεση κινητών και ακίνητων περιουσιακών χωρίς δικαστική απόφαση. Όταν οι ελεγκτές εκτιμούν ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εισπραχθούν φόροι που έχουν καταλογιστεί, θα μπορούν να επιβάλουν, πριν από τη λήξη των προθεσμιών πληρωμής και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια δικαστική απόφαση, τη συντηρητική κατάσχεση των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη του Δημοσίου, καθώς επίσης και των απαιτήσεών του, είτε βρίσκονται στα χέρια του είτε στα χέρια τρίτου. Επίσης προβλέπεται ότι η συντηρητική κατάσχεση θα μετατρέπεται αυτόματα σε αναγκαστική από τη στιγμή που θα λήξει η προθεσμία καταβολής της οφειλής για την οποία επιβλήθηκε.

-Για οφειλέτες του Δημοσίου, πέρα από τη δέσμευση του 50% των πάσης φύσεως τραπεζικών λογαριασμών, θα δεσμεύεται ολόκληρο το περιεχόμενο των θυρίδων σε χρήμα ή σε είδος.

-Η εφορία θα προχωρεί σε παρακράτηση ολόκληρου του ποσού ακόμα και για ρυθμιζόμενες οφειλές από τα χρήματα που εισπράττει ο οφειλέτης από εφάπαξ, πώληση περιουσιακών στοιχείων, κληρονομιές και άλλα έκτακτα έσοδα. Θεωρείται ότι με τα έκτακτα έσοδα θα πρέπει να αποπληρωθούν στο σύνολό τους τα χρέη του φορολογουμένου, ακόμη κι αν αυτός τα αποπληρώνει κανονικά μέσω μηνιαίων δόσεων.

-Παρέχεται η δυνατότητα για επιτόπιους ελέγχους από την εφορία με τη συνδρομή της αστυνομίας σε καταστήματα και επιχειρήσεις, ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική στέγη, για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

-Ο φορολογούμενος υποχρεούται εντός 10 ημερών να ενημερώσει το μητρώο της εφορίας για κάθε μεταβολή στην έδρα, στην επωνυμία, στη δραστηριότητα και στη διεύθυνσή του.


-Δεν θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα για πάσης φύσεως οφειλή σε οποιονδήποτε φορέα του δημόσιου τομέα.
-Θα θυροκολλείται η έκθεση κατάσχεσης αν δεν βρεθεί ο υπόχρεος.

-Η υποβολή νέας δήλωσης Ε9 θα γίνεται σε χρόνο-ρεκόρ, εντός 30 ημερών, από τους φορολογουμένους με μεταβολές στην περιουσιακή ή οικογενειακή τους κατάσταση.

-Αλλάζει επί το αυστηρότερον το ποινολόγιο για φοροδιαφυγή και εκπρόθεσμη καταβολή των φόρων, με τσουχτερά χρηματικά πρόστιμα και πέναλτι, που κυμαίνεται από 10% μέχρι και 30% επί του φόρου που οφείλεται για καθυστέρηση πάνω από δύο μήνες.

-Τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και τη μη πληρωμή του φόρου καταβάλλονται εφάπαξ το αργότερο μέσα σε 30 ημέρες από την κοινοποίηση της πράξης από τις φορολογικές αρχές.

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"