Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

Τα «39 σκαλοπάτια» στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας

Την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου έχει πρεμιέρα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, που ανεβάζει στην κεντρική του σκηνή «Τα 39 σκαλοπάτια» του Σκώτου συγγραφέα Τζον Μπάκαν. Το ομότιτλο μυθιστόρημα πρωτοδημοσιεύτηκε το 1915 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. 
Κέντρισε την προσοχή των παραγωγών κινηματογραφικών ταινιών και έτσι έγινε η ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ «The 39 steps»
Μετά τη μεγάλη οθόνη, ο Άγγλος ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Πάτρικ Μπάρλοου το διασκεύασε και....
το 2007, κέρδισε το «Βραβείο Λόρενς Ολίβιε» καλύτερης κωμωδίας.
Στο έργο, στοιχεία μυστηρίου, χιούμορ, ρομαντισμού και περιπέτειας εναλλάσσονται. Πρόκειται για μια υπέροχη σάτιρα, μια ιστορία κατασκοπίας που έγινε τρεις φορές παγκόσμια κινηματογραφική επιτυχία, το 1935 σε σκηνοθεσία Χίτσκοκ με τον Ρόμπερτ Ντόνατ και τη Μάντλεν Κάρολ, το 1959 με τον Κένεθ Μορ και το 1978 με τον Ρόμπερτ Πάουελ.

Το θεατρικό έργο είναι ένα παραλήρημα δράσης, μουσικής, ήχων και φωτισμού, με μια πεντάδα ηθοποιών, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες, που εναλλάσσονται σε 139 ρόλους, με έντονη σκηνική δραστηριότητα και αυτοσχεδιασμούς, που κάνουν ολοφάνερο ότι ο άνθρωπος έχει τον πρώτο ρόλο στο θέατρο.

Το έργο έχει 35 σκηνικές αλλαγές: στον ίδιο σκηνικό χώρο δημιουργούνται ανατροπές και η σκηνή μετατρέπεται σε διαφορετικούς χώρους μέσα από τη δράση των ηθοποιών, έτσι ώστε να μεταβάλλεται από υπαίθριο χώρο σε εσωτερικό θεάτρου, δωμάτιο, δρόμο, τρένο, σταθμό τρένου, στέγη βαγονιών, γέφυρες κ.λπ. 

Δημιουργείται, έτσι, μια ποιητική σκηνική εικόνα, όπου ο θεατής αφήνεται στο έλεος της σωματικής έκφρασης των ηθοποιών, των ήχων και της εικόνας.
Το έργο, που βασίζεται στην θεατρική μεταφορά του Πάτρικ Μπάρλοου, ανεβαίνει στο ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε μετάφραση του Κωστή Τσώνη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κώστας Κατσουλάκης, ο οποίος έχει επιμεληθεί τα σκηνικά και τα κοστούμια. Τα ηχητικά εφέ είναι του Νίκου Καραπιπέρη και τη μουσική επιμέλεια έχει η Εύη Γιαννακοπούλου. Παίζουν, με αλφαβητική σειρά, οι ηθοποιοί Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Κόκκορης, Αννέτα Παπαθανασίου, Μαρίνα Ταβουλάρη και ο Γιώργος Τσαπόγας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"