Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s κατά δύο βαθμίδες.

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο μονάδες προχώρησε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ανεβάζοντάς το αξιόχρεο της χώρας μας στη βαθμίδα Caa3 από C που ήταν από τον Μάιο του 2012, και σημειώνοντας ότι διαβλέπει σταθερές προοπτικές στην ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Moody's, «βασικά κίνητρα» για....

την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας αποτέλεσαν «οι πρόοδοι που έχει επιτύχει η κυβέρνηση στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας και οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο σημείο της μετά από σχεδόν έξι χρόνια ύφεσης».

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2014, όμως το 2015 θα σημειώσει ανάπτυξη 1%, με τις εξαγωγές και τον τουρισμό να παραμένουν οι κύριες πηγές εσόδων.

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2014, η Moody’s εκτιμά πως η προσοχή της κυβέρνησης θα παραμείνει εστιασμένη σε εξοικονόμηση πόρων από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κι όχι από περικοπές δαπανών, με τον οίκο να πιστεύει πως η Αθήνα «παραμένει δεσμευμένη να έχει πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ το 2014».

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω σε περίπτωση που επιτευχθεί συνδυασμός αποκλιμάκωσης της πολιτικής αβεβαιότητας, συνέχισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που υποστηρίζουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και σταθερά πρωτογενή πλεονάσματα.

Στον αντίποδα, προειδοποιεί η Moody’s, το ελληνικό αξιόχρεο θα υποβαθμιστεί εάν υπάρξει «επιβράδυνση» εφαρμογής του προγράμματος «λόγω αυξημένου πολιτικού ρίσκου και μεταρρυθμιστικής κόπωσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"