Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου 2013

Νέο ορθόδοξο άγιο ανακήρυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Νέο ορθόδοξο άγιο ανακήρυξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κατέταξε τον Ιερομόναχο Πορφύριο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας
Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποδέχθηκε την εισήγηση της Κανονικής Επιτροπής και κατέταξε τον Ιερομόναχο Πορφύριο στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Φανάρι.
Ο Γέρων Πορφύριος γεννήθηκε το 1906 στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων της Εύβοιας. 
Το κοσμικό όνομά του ήταν....
Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και σε ηλικία 13 χρόνων, μετέβη στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά «Καυσοκαλύβια» του Αγίου Όρους, όπου έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια. Αργότερα, λόγω σοβαρής ασθένειας, αναγκάστηκε να επιστρέψει στην γενέτειρά του Εύβοια.
Σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε σε πρεσβύτερο από τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο και εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, της Εύβοιας.
Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, μέσα στην Πολυκλινική Αθηνών, της οδού Πειραιώς, στην Ομόνοια, όπου έμεινε για 33 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του.
Το 1973 εγκαταστάθηκε αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλίσσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. 
Εκεί απόκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν για να πάρουν την ευχή του.
Το Νοέμβριο του 1991 -66 ολόκληρα χρόνια μετά- επέστρεψε στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και πέθανε μερικές ημέρες μετά, στις 2 Δεκεμβρίου.
Στην ίδια συνεδρίασή της, η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε τον ελληνιστή Επίσκοπο Σινώπης, Αθηναγόρα Πέκσταντ, που είναι βελγικής καταγωγής, ως μητροπολίτη Βελγίου και έξαρχο Κάτω Χωρών, στη θέση του μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέβαλε την παραίτησή του.
thebest.gr logo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"