Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Μαστίγιο και καρότο από Σόιμπλε και Μέρκελ

Φωτογραφία: Reuters Ο καλός, ο κακός.... και άσχημος
Αυτό το παιχνίδι παίχτηκε στο Βερολίνο
Στη μια όχθη η Μέρκελ να απευθύνεται στον Α. Σαμαρά με το καρότο μπροστά στο κίνδυνο γενικευμένη πολιτικής αστάθειας στο μαλακό υπογάστριο της ευρωζώνης και λίγη ώρα μετά ο Β. Σόιμπλε να βγάζει το μαστίγιο της διαρκούς λιτότητας για την αποπληρωμή ενός χρέους που αντί να συρρικνώνεται φουσκώνει.
Το ρίσκο μιας ασταθούς κυβέρνησης που....
αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ δημιουργεί ρίγη στην γερμανίδα Καγκελάριο
Μετά την διάλυση της τρικομματικής ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και την ακόμα πιο αδύναμη πλειοψηφία της κουτσής συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, η γερμανική πλευρά επιδιώκει να στείλει ένα επικοινωνιακό μήνυμα στήριξης μέσω της Μέρκελ, αλλά ταυτόχρονα να κρατήσει σφιχτά τα γκέμια της διαρκούς λιτότητας μέσω του Σόιμπλε.
Ενδεικτική είναι η στάση της Άνγκελα Μέρκελ η οποία στη συνάντηση με το Σαμαρά σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βαρύνεται με διαπραγματεύσεις με την τρόικα όταν αναλάβει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας τη στήριξη της στην επικείμενη ελληνική προεδρία.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά, όμως μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.
Ομως, λίγη ώρα μετά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί στην Ελλάδα η ίδια συνταγή λιτότητας και σκληρών μεταρρυθμίσεων τονίζοντας ότι “πρέπει να εκλάβουμε (τις επιτυχίες) ως επιβεβαίωση του ότι και η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο και ότι για αυτό τον λόγο πρέπει και αξίζει να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο”.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό SWR, υπεραμύνθηκε των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με την Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι “κάνουμε τα πάντα ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα σε αυτό τον ιδιαίτερα απαιτητικό δρόμο” αλλά θα πρέπει η χώρα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτό όπως τόνισε “το γνωρίζει ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς”.
Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που κατατέθηκε ένας ακόμα προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας, για μισθούς, συντάξεις, υγεία, ασφάλιση, παιδεία, με ακόμα περισσότερες περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες και περισσότερους φόρους.
«Μαύρη τρύπα» 2,8 δισ. ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο φιλοδοξεί να καλύψει με ευχολόγια, παρουσιάζει το ασφαλιστικό στο νέο προϋπολογισμό, ο οποίος ταυτόχρονα προβλέπει μειώσεις κατά 280 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2013 για μισθούς και συντάξεις. Επίσης προβλέπονται 7,5 δισ. λιγότερα για κοινωνικές παροχές, ενώ απαιτούνται σχεδόν 50 δισ. από τα συνήθη φορο-υποζύγια... στο βωμό του "πλεονάσματος" και περικόπτονται 2,2 δισ. σε ασφάλιση και υγεία.
Σίσιφος
Το πρόβλημα είναι ότι ούτε στη Γερμανία, ούτε στην ΕΚΤ, ούτε στο Eurogroup, υπάρχει εμπιστοσύνη για την πορεία της οικονομίας που χωλαίνει ξανά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν.
Πριν μερικούς μήνες κόντεψε να βγει εκτός ελέγχου η φωτιά που είχει ανάψει στον άξονα του ευρω-Νότου, καθώς η οικονομική κρίση σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία, δίνουν τη σκυτάλη στην πολιτική κρίση που ταλανίζει τους κυβερνητικούς σχηματισμούς υπό την πίεση των κοινωνικών αντιστάσεων.
Αυτή η αστάθεια στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές της ερχόμενης άνοιξης αλλά και το κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου προκαλούν ρίγη στις κορυφές της ευρωζώνης που τρέμουν στην ιδέα η οικονομική αστάθεια να μπλεχτεί με την πολιτική αβεβαιότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που μπορεί να φέρει τα πράγματα εκτός ελέγχου.
“Η πιο εμφανής ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είναι πολιτική. Αν και επιβίωσε από μία ακόμη πρόταση δυσπιστίας πρόσφατα, η κοινοβουλευτική της πλειοψηφία συνεχίζει να συρρικνώνεται κι έχει περιοριστεί στις μόλις τέσσερις ψήφους στο κοινοβούλιο”, σημειώνει σχόλιο της εφημερίδας Financial Times.
Αστάθεια
“Βεβαίως, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κόπωση από τις μεταρρυθμίσεις (διαρκείς κινητοποιήσεις εργαζομένων) που έχει ενσκήψει στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες με μνημόνια, σχεδόν αμέσως μόλις επιβλήθηκαν οι όροι των διασώσεων” σημειώνει ο Πίτερ Σπίγκελ στους FT.
“Τα κίνητρα έχουν αλλάξει και για την ευρωζώνη. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως τα αλεξίπτωτα και τα πυροσβεστικά που έχουν δημιουργηθεί θα αποτρέψουν μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Η επόμενη μεγάλη αποπληρωμή ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι προγραμματισμένη τον Μάιο. Μέχρι τότε, υπάρχουν πολύ λίγοι λόγοι για να εκταμιευθεί βοήθεια προς την Αθήνα”, σημειώνει και καταλήγει.
“Κάποιοι στην τρόικα και σε εθνικά υπουργεία Οικονομικών πάντα πίστευαν ότι είναι αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Μέχρι να βρουν η Αθήνα και οι πιστωτές της περισσότερους λόγους να συμβιβαστούν, οι χειρότεροι φόβοι τους μπορεί να γίνουν πραγματικότητα...”.
ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"