Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Συντάξεις: Ποιοι ένστολοι φεύγουν, χωρίς όριο ηλικίας

Ποιοι ένστολοι φεύγουν, χωρίς όριο ηλικίας
Ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να βγουν στη σύνταξη όσοι υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 24,5 ετών ασφάλισης, τα οποία, μάλιστα, σταδιακά αυξάνονται, από το 2011 και μετά. 
Σημειώνεται πως η συνταξιοδότηση των υπηρετούντων στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας γίνεται με βάση ειδικές διατάξεις.
Στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται άνδρες και γυναίκες που....
υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις (πλην του πολιτικού προσωπικού), στην ελληνική αστυνομία (πρώην χωροφυλακή και αστυνομία πόλεων, συνοριακοί φύλακες, ειδικοί φρουροί), στο πυροσβεστικό σώμα και το λιμενικό σώμα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και στους ένστολους -όπως και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους- καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση.
Έτσι, όσοι ασφαλίστηκαν ή διορίστηκαν, για πρώτη φορά, μετά την 1η ιανουαρίου 1993, ανήκουν στην κατηγορία των «νέων ασφαλισμένων», ενώ, πριν από αυτή την ημερομηνία, έχουμε τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010, δεν επηρεάζονται από όσες αλλαγές επήλθαν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στο χρόνο ασφάλισης, αλλά και στον τρόπο υπολογισμού σύνταξης με τον ν. 3865/2010.
Από το 2011, «τρέχουν» σταδιακά μία σειρά αλλαγών, που επηρεάζουν όσους δεν είχαν μέχρι τότε προλάβει να κλειδώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Προσοχή, καθώς τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη των τέκνων, όπως προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.
Ωστόσο, «κλειδί» για την έξοδο αποτελεί ο υπολογισμός της «μάχιμης πενταετίας» στο συνολικό συντάξιμο χρόνο, υπό την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"