Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2013

Παρέλυσε οικονομικά η υπερδύναμη χώρα του πλανήτη που λέγεται ΗΠΑ

Τo παιχνίδι του γερακιού με το περιστέρι είχε άσχημη κατάληξη. 
Κανείς δεν κέρδισε, παρότι κάθε πλευρά υποστήριξε ότι προασπιζόταν το δημόσιο συμφέρον. 
Αντ’ αυτού, 800.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα μείνουν χωρίς μισθό και -όσο θα διαρκεί η κρίση- η αμερικανική οικονομία θα χάνει 1 δισ. δολάρια την εβδομάδα
Κάπως έτσι σχολίαζε το CΝΝ την κολοσσιαία αποτυχία του αμερικανικού Κογκρέσου να έρθει σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και να....
αποφύγει το κακό, την οικονομική παράλυση της αμερικανικής κυβέρνησης, που τυπικά ξημερώματα Τρίτης χτύπησε σαν κεραυνός την Ουάσινγκτον και τις παγκόσμιες αγορές.
Με τον Μπαράκ Ομπάμα να εκτοξεύει εκ νέου μύδρους εναντίον των Ρεπουμπλικανών, και μέσω των δηλώσεων που έκανε χθες βράδυ από τον κήπο του Λευκού Οίκου επιρρίπτοντας ευθύνες στο αντίπαλο πολιτικό στρατόπεδο κάνοντας λόγω για «ιδεολογική σταυροφορία», η Ουάσινγκτον ξύπνησε την Τρίτη -για πρώτη φορά έπειτα από 17 χρόνια- σε οικονομική παράλυση, καθώς ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός βρίσκεται στον αέρα και δημόσιες υπηρεσίες θέτουν σε υποχρεωτική αργία τους υπαλλήλους τους. Αιχμή του δόρατος ήταν η μεταρρύθμιση στο σύστημα περίθαλψης, το λεγόμενο «Obamacare», καθώς και τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται εν αναμονή της μάχης για το λεγόμενο «ταβάνι» του αμερικανικού χρέους, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα του μήνα.
Τι συνέβη; Οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να μπλοκάρουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων το «Obamacare», συρρικνώνοντας κονδύλια με ρήτρα στο νομοσχέδιο που θα διασφάλιζε τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Οι Δημοκρατικοί απέρριψαν το νομοσχέδιο στη Γερουσία. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Quinnipiac University του Κονέκτικατ, οι Αμερικανοί σε ποσοστό 72% απορρίπτουν το “λουκέτο” στην κυβέρνηση ως μέσο αντίδρασης και πίεσης για το «Obamacare».
Η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην επόμενη μεγάλη κρίσιμη συζήτηση στο Κογκρέσο, που αφορά το όριο του χρέους. Στις 17 Οκτωβρίου λήγουν τα ρευστά διαθέσιμα των ΗΠΑ για την εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων και έως τότε πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αύξηση του ορίου χρέους, ώστε να μην υπάρξει χρεοκοπία των ΗΠΑ με απρόβλεπτες επιπτώσεις για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία.
Ακόμη και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει ο «δημοσιονομικός γκρεμός» των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια υπενθύμιση προς όλους εμάς: Πρέπει να έχουμε συστήματα δαπανών, φόρους και σωστά σχεδιασμένα προγράμματα μείωσης του ελλείμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"