Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν περίθαλψη για ανασφάλιστους και άνεργους

Δωρεάν περίθαλψη για ανασφάλιστους και άνεργους
Πολύ μικρός είναι ο αριθμός ανασφάλιστων και ανέργων που γνωρίζουν για το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης (health voucher) για δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή, ακόμα και αν το γνωρίζουν, θα προτιμήσουν μια κάρτα νοσηλείας από ασφαλιστική εταιρεία. 
Όπως είπε στην "Ε" ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Μιχάλης Μιχαήλ, συνεχώς ελαττώνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων που....
θα απευθυνθούν μέσω του εισιτηρίου ελεύθερης πρόσβασης στο νοσοκομείο ή σε συμβεβλημένο γιατρό.
Στην πλειοψηφία τους εξήγησε πως είναι ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη, παρόλα αυτά μέσα από ιδιωτικά συμβόλαια με ασφαλιστικές εταιρείες προμηθεύονται κάρτες νοσηλείας και καλύπτουν μέχρι και σε ποσοστό 80% τα νοσήλια των ίδιων και της οικογένειάς τους. 
Ο κ. Μιχαήλ μίλησε ακόμη για ένα σύστημα υγείας που δίνει πρόσβαση στις υπηρεσίες του στους έχοντες και στερεί τη νοσηλεία από τους μη έχοντες. Κάτι που, όπως τόνισε, είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα καθώς όλοι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε παροχές υγείας. «Ολοι σχεδόν προτιμούν την ιδιωτική ασφάλιση και το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης δεν έχει ανταπόκριση παρόλο που αυξάνονται οι ανασφάλιστοι», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μιχαήλ. 
Καταλήγει δε στο συμπέρασμα ότι «οδηγούμαστε σε ένα Σύστημα Υγείας που θα διαχωρίζει τους ασθενείς σε δύο κατηγορίες και θα έχει περίθαλψη όποιος μπορεί να πληρώσει, ενώ ασθενείς με σοβαρές παθήσεις θα περιμένουν στην ουρά». 
Έτσι -προσθέτει- θα παρατηρείται «σε δύο ανθρώπους με την ίδια πάθηση ο ένας να χειρουργείται μέσα στην εβδομάδα (ο έχων τα χρήματα), ενώ ο άλλος (ο μη έχων τα χρήματα) να περιμένει μήνες για να μπει στο χειρουργείο».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, συζητώντας μαζί μας για το health voucher είπε πως στο Κοινωνικό Ιατρείο προσπαθούν να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δικαιώματά τους. Ετσι τους ενημερώνουν και για τις δωρεάν παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που τους προσφέρει το εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης. Για να αποκτήσουν ωστόσο οι πολίτες τον κωδικό τους και να πάρουν το health voucher, θα πρέπει να πάνε στο ΚΕΠ και να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση. 
Σύμφωνα με την διαδικασία, καταγράφονται στην αντίστοιχη ιστοσελίδα και παίρνουν αριθμό προτεραιότητας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις. Το πρόγραμμα είναι του ΕΣΠΑ και υπάρχουν και κάποιοι συμβεβλημένοι γιατροί αλλά -όπως είπε η κ. Εξακουστίδου- όχι για όλες οι ειδικότητες και τις εξετάσεις. «Ακόμα και στην πρόσβαση στο Σύστημα Υγείας υπάρχει ένας φραγμός», διαπιστώνει.  
Επιπλέον, άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσπαθήσει να καταγραφούν στο πρόγραμμα, παραπονούνται ότι δεν μπορούν γιατί δεν τους επιτρέπει το on line σύστημα να δουν ποιοι γιατροί είναι συμβεβλημένοι - «υπάρχει μια χαοτική κατάσταση και δεν μπορούν οι υπάλληλοι του ΚΕΠ να τους εξυπηρετήσουν», όπως αναφέρει καταλήγοντας η Φένια Εξακουστίδου. 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/health/item/30177-dwrean-perithalpsi-anasfalistoi-anergoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"