Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Λουκέτο χωρίς αποζημιώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες ζητάει η τρόικα

Λουκέτο χωρίς αποζημιώσεις στις αμυντικές βιομηχανίες ζητάει η τρόικαΜπλόκο στα σχέδια της κυβέρνησης για εν κινήσει εκκαθάριση των αμυντικών βιομηχανιών βάζει η τρόικα
Με email που κατέφθασε χθες στα συναρμόδια υπουργεία ζητεί το κλείσιμο των ΛΑΡΚΟ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ και την απόλυση των εργαζομένων χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις, εισηγούμενη ουσιαστικά την υπαγωγή των τριών εταιριών σε καθεστώς πτώχευσης.
Για το ζήτημα, που προκαλεί συναγερμό στην κυβέρνηση, έχουν....
ήδη ενημερωθεί ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ενώ το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους του ΥΠΕΘΑ, του υπουργείου Οικονομικών και συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους συντάκτες η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά στο περιθώριο του συμποσίου του ΠΑΣΟΚ, το κλίμα που υπάρχει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό περικλείεται στη φράση «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», προεξοφλείται δε «μάχη με την τρόικα» στον επικείμενο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας.
Η τρόικα γνωστοποίησε την απορριπτική της απάντηση όπως προαναφέρθηκε, μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στο υπουργείο Οικονομικών χθες το απόγευμα.
Σύμφωνα με την κυρία Γεννηματά, στην απάντησή της η τρόικα, ειδικά για τα ΕΑΣ, αναφέρει ότι για τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας απαιτούνται κονδύλια ύψους 144 εκ. ευρώ, ενώ η ελληνική πρόταση τοποθετεί το σχετικό ποσό στα 30 εκατομμύρια, τα οποία θα επιστραφούν μέσω αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και άλλα 12 εκατομμύρια που αφορούν σε εθελουσία έξοδο για 350 άτομα, ποσό που επίσης δεν θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.
Τα (απορριπτόμενα) ελληνικά σχέδια
Η ελληνική πρόταση για τις αμυντικές βιομηχανίες προέβλεπε, (α)Εκκαθάριση εν λειτουργία (β) Διαχωρισμό των εργοστασίων σε στρατιωτικά και πολιτικά (γ) Κίνητρα εθελουσίας εξόδου.
Ειδικότερα, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οι δύο άνδρες συζήτησαν το ενδεχόμενο μήπως ορισμένες απομακρύνσεις υπαλλήλων γίνουν μέσω εθελουσίας εξόδου, αλλά όπως ήδη επισημαινόταν από το ρεπορτάζ του Εθνους, παρέμενε αβέβαιο κατά πόσον κάτι τέτοιο θα το δεχόταν η τρόικα.
Για τα ΕΑΣ προωθείτο σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Το πολιτικό τμήμα της επιχείρησης σχεδιαζόταν να καταργηθεί, κίνηση από την οποία θα προκύψουν απολύσεις εργαζομένων, ενώ το στρατιωτικό θα διατηρείτο υπό κρατικό έλεγχο.
Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Κυβερνητικές πηγές ήδη από χθες ανέφεραν στο «Εθνος» ότι στα θέματα των αμυντικών βιομηχανιών υπάρχουν αρκετές νομικές ιδιαιτερότητες και δεν αποκλείεται η πρόταση της Αθήνας να σταλεί πρώτα στην ΕΕ για να υπάρξει σαφής γνωμοδότηση και στη συνέχεια να συζητήσει με την τρόικα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη ΛΑΡΚΟ, η απόφαση που έχει ήδη ληφθεί αφορά την εν λειτουργία πώλησή της με την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Κομισιόν: Αναμένουμε οριστικές αποφάσεις
Επί του θέματος τοποθετήθηκε σήμερα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, ενόψει ιδιωτικοποίησης ή εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ.
Ερωτηθείς σχετικά, εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε ότι «το Μνημόνιο και η τελευταία αξιολόγηση καθόρισαν ως ένα από τα προαπαιτούμενα για τον Αύγουστο, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου, την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων, σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και της ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων έως το Δεκέμβριο του 2013».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"