Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΘ: «Το πλεόνασμα θα φέρει ελάφρυνση του χρέους»

Το 2014 θα είναι έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία, θα πιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 78ης ΔΕΘ.
Η ομιλία του πρωθυπουργού
"Η χώρα αφήνει πίσω οριστικά το χθες". Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα η οικονομία της γίνεται ανταγωνιστική και....
η ρευστότητα επιστρέφει στην αγορά, τόνισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι "μετά το τέλος του χρόνου θα υπάρξει ελάφρυνση του χρέους", όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας εφόσον πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.
"Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι στέκεται η χώρα στα πόδια της. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μετά το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι απλώς πιάνει τους στόχους της αλλά και τους ξεπερνά. Πρωτογενές πλεόνασμα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να βγούμε από τη μνημονιακή πολιτική", είπε συγκεκριμένα.
Για το χρέος είπε ακόμα ότι "σε κάθε περίπτωση, το ποσό που θεωρούν ότι «αποκλίνει» για να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο, είναι ελάχιστο" προσθέτοντας πως "αλλωστε, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και οι δανειστές της δεσμεύτηκαν να της δώσουν πρόσθετες ελαφρύνσεις για να καλυφθεί και αυτή η απόκλιση, που όλοι συμφωνούν ότι είναι πλέον απολύτως αντιμετωπίσιμη".

Συμπέρασμα, συνέχισε ο πρωθυπουργός: "Αυτή η συζήτηση «περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος", τονίζοντας ότι "είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία".
 
Ταυτόχρονα είπε «όχι» σε νέα μέτρα λιτότητας, λέγοντας πως δεν θα χρειαστούν άλλα πέρα απ' αυτά που έχουν συμφωνηθεί και υπογράμμισε πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, χρειάζονται μέτρα ανάπτυξης και ανάκαμψης».
 
Eίπε ότι "φέτος είναι η πιο δύσκολη χρονιά για όλους γιατί μέσα στο '13 καλούνται να πληρώσουν φόρους για τα τρία τελευταία χρόνια" και τόνισε ότι "είναι μόνο για φέτος, να τελειώνουμε" προσθέτοντας ότι από την επόμενη χρονιά θα είναι λιγότερα αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολούμενοι και τόνισε ότι 'σε λίγο καιρό θα μπορούμε να πούμε τέλος στην πολιτική των μνημονίων".
Στόχος μας, είπε,"όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν οι ισχυροί" αλλά "ύψιστη προτεραιότητα είναι να δώσουε ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολους, πετρέλαιο και θα δούμε τι άλλο". Ακόμα ανέφερε ότι επιστρέφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα,  και ότι" ξεπληρώνονται μέσα σε ένα χρόνο περίπου 8 δισ. ευρώ" και πως αυτό "δίνει πολύτιμη ανάσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά". Δήλωσε πως ο στόχος του είναι ο ενιαίος φόρος για τις επιχειρήσεις με συντελεστή 15%. 

"Αυτή τη στιγμή όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι έτος ανάπτυξης για τη χώρα, το βλέπουν όλοι εκτός από κάποιους στο εσωτερικό της χώρας που είναι κολλημένοι στο χθες", συνέχισε. "Πέρυσι από το χώρο αυτό σας υποσχέθηκα ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να βγει από το ευρώ και ότι θα την ξανακάνουμε ισχυρή και υπολογίσιμη" είπε ακόμα και υποσχέθηκε ότι "στο μέλλον θα γίνει ακόμα πιο υπολογίσιμη και ισχυρή".
 
Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι συμπεριφέρεται σαν «προφήτης της καταστροφής, αμφισβητεί τα πραγματικά στοιχεία και επικαλείται ψεύτικα. «Δεν βλέπω την ανεργία, δεν νιώθω τον πόνο;», είπε. «Ακριβώς αυτό είναι που πολεμώ, ανεργία λέγεται, φτώχεια λέγεται, ανασφάλεια».
 
Καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, «ανυπόφορο λαϊκισμό» και σημείωσε: «Έχουν χάσει την ψυχή τους, έχουν χάσει το φιλότιμο, θα χάσουν σε όλα».
 
Χαρακτήρισε «ψέματα» όσα λέγονται ότι θα χρειαστούν είκοσι ή περισσότερα χρόνια για να επανέλθει η Ελλάδα στα προ της κρίσης επίπεδα και σημείωσε πως υπάρχουν υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους αυτό θα γίνει γύρω στο 2020, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη και μια σειρά θετικοί παράγοντες που μπορεί να επισπεύσουν αυτή την εξέλιξη.
 
"Σήμερα η Ελλάδα είναι μια μοναδική νησίδα σταθερότητας μέσα σε μια περιοχή που όλοι γνωρίζουν ότι άνα πάσα στιγμή μπορεί να αναφλεγεί" είπε ακόμα ενώ στέλοντας μήνυμα προς την ΠΓΔΜ τόνισε πως  "την ιστορική ταυτότητα της Μακεδονίας δεν την διαπραγματευόμαστε" και ότι "με μονομερείς προκλησεις δεν μπορεί να σταθεί μια φιλία".
 
Όσον αφορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε ότι κάποτε "συμβόλιζε το πρόσωπο του δυναμισμού και της εξωστρέφειας" όμως τις τελευταίες δεκαετίες έχασε σιγά σιγά τον αναπτυξιακό της χαρακτήρα και έγινε ευκαιρία για πρωθυπουργικές εξαγγελίες και  υποσχέσεις από την αντιπολίτευση πως θα μοιράσει περισσότερα δανεικά.
 
Εφέτος, όπως είπε, "αναβαθμίζεται για πρώτη φορά",  "η καινοτομία θα είναι κινητήρια δύναμη ανάπτυξης από εδώ και εμπρός" και η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στο επίκεντρο, με στόχο να ενιχυθεί η επιχειρηματικότητα στη Β. Ελλάδα.
 
Στις 12:45 ο πρωθυπουργός, που για δεύτερη χρονιά επιλέγει μια ολιγόωρη επίσκεψη-εξπρές στη ΔΕΘ, χωρίς την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου την Κυριακή, με το πρόσχημα της λιτής εκδήλωσης, θα προεδρεύσει σύσκεψης με επιστημονικούς φορείς της πόλης, στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
  Στη Θεσσαλονίκη o Τσίπρας
Στη Θεσσαλονίκη φτάνει στις 12 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται στην κεφαλή της πορείας που διοργανώνουν τα συνδικάτα με σημείο εκκίνησης το άγαλμα Βενιζέλου. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Θα κατευθυνθεί αρχικά στα γραφεία του κόμματος, όπου θα δεχτεί αντιπροσωπεία του σωματεία των εργαζομένων στην ΕΛΒΟ και στη 1.30 μ.μ. θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού της Βολιβίας Pablo Cesar Groux Canedo, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, προσκεκλημένος της πρωτοβουλίας -SOSτε το νερό- κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. 
Έπειτα, θα επισκεφτεί το κτίριο της ΕΤ3, όπου θα παραθέσει συνέντευξη στο πλαίσιο του ενημερωτικού προγράμματος το οποίο εκπέμπουν οι απολυμένοι. Ο ίδιος θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 13, 14, 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, θα συναντηθεί με εκπροσώπους τοπικών φορέων στη ΔΕΘ και θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου.
"Στα κάγκελα" εργαζόμενοι -συνδικάτα
Οι διαδηλώσεις στη ΔΕΘ έχουν θέσει σε συναγερμό τις αστυνομικές αρχές, που έχουν κινητοποιήσει ισχυρές δυνάμεις από την Αθήνα και άλλες περιοχές μετατρέποντας σε «φρούριο» τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ καθώς πάνω από 4.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός.
Τέσσερα είναι τα βασικά συλλαλητήρια που οργανώνονται για τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνια της 78ης ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ καλούν στο άγαλμα του Βενιζέλου, το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στην Καμάρα και οι επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στην πλατεία Αγίας Σοφίας.
Στο συλλαλητήριο στο άγαλμα του Βενιζέλου θα δώσει το "παρών" ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενη από βουλευτές και στελέχη.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην περιοχή Κολόμβου, στην οδό Εγνατία, και στη συνέχεια θα ενωθεί με το μπλοκ ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ και ΕΔΟΘ.
Στην αιχμή των συλλαλητηρίων θα βρεθούν οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και τι άλλες αμυντικές βιομηχανίες, της ΕΥΑΘ, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στον χώρο της υγείας και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί σε προσυγκέντρωση των δημοσιογράφων στις εγκαταστάσεις του ραδιοφώνου της ΕΡΤ 3, στην οδό Αγγελάκη, και από εκεί πορεία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου. 
Ελευθεροτυπία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"