Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Ψηφίστηκε από την επιτροπή το νομοσχέδιο για τα νέα Λύκεια

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας για τα νέα Λύκεια στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με τον υπουργό Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να υπερασπίζεται τις διατάξεις του και από την άλλη πλευρά την αντιπολίτευση αλλά και τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών φορέων να τις επικρίνουν.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι μεταξύ άλλων....
ότι θεσπίζεται η «τράπεζα θεμάτων» για τις πανελλαδικές εξετάσεις η οποία «αντικειμενικοποιεί την διαδικασία».

Επιπροσθέτως, άφησε ανοικτό το θέμα αντικατάστασης ενός εκ των τεσσάρων εξεταζόμενων μαθημάτων με αυτό της πληροφορικής.

Πέραν αυτών αναφερόμενος στην αντιπολίτευση υποστήριξε ότι επιχειρεί να «βαφτίσει το κρέας, ψάρι» και πρόσθεσε πως «Αυτές οι εξετάσεις υπήρχαν, αυτές θα υπάρχουν. Αλλάζει μόνο η Τράπεζα θεμάτων. Γιατί σας ενοχλεί η αντικειμενικοποίηση των θεμάτων; Ποιον έβλαψε αυτό π.χ. στον Καναδά όπου εφαρμόζεται; Που προωθεί η Τράπεζα Θεμάτων τα φροντιστήρια; Το αντίθετο». 
Ο κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε ότι με το προωθούμενο νομοσχέδιο ενισχύεται η γενική παιδεία και συμπλήρωσε ότι «μεγάλη τομή γίνεται και στην επαγγελματική εκπαίδευση… Είχαμε μάθε να σπρώχνουμε τα παιδιά μας στα πανεπιστήμια. Αυτό στέρησε τους πολίτες μας από δεξιότητες και επιλογές επαγγελματικού προσανατολισμού».

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου σημείωσε ότι «με το νομοσχέδιο επαναπροσδιορίζεται η μεσαία εκπαιδευτική βαθμίδα.  Παρέχεται ισχυρή γενική παιδεία για να ανταπεξέλθουν οι νέοι στις απαιτήσεις του νέου κόσμου. Οι προτεινόμενες αλλαγές αποτελούν προϊόν εθνικού διαλόγου» ενώ υποστήριξε ότι «εως σήμερα το Λύκειο λειτουργούσε ως προθάλαμος της ανώτατης εκπαίδευσης. Είχε χάσει την αυτοτέλειά του».

Πρόσθεσε δε ότι μεταξύ των ρυθμίσεων που προωθεί το νομοσχέδιο είναι: «αυτονομείται το λύκειο, υποχρεωτικό το μάθημα φιλοσοφίας, αποσυνδέεται το απολυτήριο λυκείου από τις  πανελλαδικές εξετάσεις, μειώνονται σε 4 από 6 τα μαθήματα για εισαγωγή σε πανεπιστήμια, παρέχεται πιστοποιητικό ηλεκτρονικού υπολογιστή από γυμνάσιο κ.α.».

Ο επίσης υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας επισήμανε την τρίτη μεταγυμνασιακή επιλογή που δίνεται στους μαθητές με την κατεύθυνση προς δημόσια ΙΕΚ.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η τοποθέτηση των εκπροσώπων φορέων του εκπαιδευτικού κλάδου οι οποίοι άσκησαν σκληρή κριτική στις προωθούμενες διατάξεις.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο έχει «βαθιά αντεκπαιδευτικά χαρακτηριστικά με υλικά από παλαιότερα αποτυχημένα πειράματα». Σημείωσε πως με τις προωθούμενες διατάξεις «το εκπαιδευτικό σύστημα γυρνά τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πίσω» ενώ εξήγησε πως «Δεν είναι δυνατό να συζητάμε τέτοιες αλλαγές λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία θα ψηφιστεί το ν.σ στις 10.9  και στις 11.9 θα εφαρμοστεί».

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Παϊζη, αντιπρόεδρος ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας), που μεταξύ άλλων είπε ότι οι ετήσιες δαπάνες των ελληνικών νοικοκυριών για την εκπαίδευση ανέρχονται σε 5 δις ευρώ, εξηγώντας: « 1 δις ευρώ για φροντιστήρια, 500 εκατομμύρια για την προσχολική ηλικία (νηπιαγωγεία κ.α.), 800 εκατομμύρια ευρώ για ξένες γλώσσες, 1,5 δις ευρώ για δαπάνες φοιτητών (ενοίκια κ.α.) και 1 δις ευρώ για ιδιωτικά σχολεία και σχολές». Ο κ. Γιώργος Μουστάκας, πρόεδρος της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών είπε ότι το νομοσχέδιο κατακερματίζει την Τεχνική εκπαίδευση και είναι «ανεφάρμοστο».

Ο κ. Βασίλης Τόγιας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Μαθητών Αθήνας μίλησε για «βαθιά ταξικό νομοσχέδιο» και υποστήριξε ότι «σκοπός της κυβέρνησης είναι να στραφεί η πλειοψηφία των μαθητών προς την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Ετοιμάζουν ένα μαύρο μέλλον για τα παιδιά μας». Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Στάθης Ευσταθόπουλος πρότεινε αναστολή της εφαρμογής του νομοσχεδίου προκειμένου να υπάρξει επεξεργασία ενώ τόνισε ότι «το νομοσχέδιο έχει και θετικές ρυθμίσεις δεν είναι όλα αρνητικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"