Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν επί της πρότασης για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν τρεις ώρες.  
Ο Κέρι είπε ότι, με βάση την συμφωνία, η Δαμασκός θα πρέπει να υποβάλει μία «πλήρη καταγραφή» του....
χημικού της οπλοστασίου εντός μίας εβδομάδας.
Οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν ότι η Συρία θα πρέπει να επιτρέψει την πρόσβαση στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο και ότι η καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς, δήλωσε ο Κέρι.

Η συμφωνία για το συριακό χημικό οπλοστάσιο στην οποία κατέληξαν σήμερα ΗΠΑ και Ρωσία δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την πιθανή χρήση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Συρίας, δήλωσε πριν από λίγο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι, είπε ότι δεν υπάρχει ήδη κάποιο σχέδιο για την μορφή που θα έχουν τα μέτρα τα οποία θα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει την συμφωνία, η οποία προβλέπει την πλήρη καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου μέχρι τα μέσα του 2014.

Ο ίδιος είπε ότι η διεθνής κοινότητα περιμένει τώρα από το καθεστώς Άσαντ να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία συμφώνησαν στην επιβολή του Κεφαλαίου 7 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση που η Δαμασκός δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κέρι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το συριακό χημικό οπλοστάσιο και οι προετοιμασίες για την ειρηνευτική διάσκεψη "Γενεύη 2" για τη Συρία συνδέονται και κινούνται παράλληλα. Χαρακτηρίζοντας τις συνομιλίες «εξαιρετικές», ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η απόφαση που ελήφθη ήταν το αποτέλεσμα «συμβιβασμών και κοινής συναίνεσης» και ότι «ο στόχος επιτεύχθηκε».

Εφόσον το καθεστώς Άσαντ παραδώσει για καταστροφή το χημικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ θα υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους να υπάρχει η απειλή της στρατιωτικής δράσης στο τελικό ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Συρία, είχε αναφέρει νωρίτερα το BBC, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους που διατηρούν την ανωνυμία τους.

Ωστόσο οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Συρίας καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι το καθεστώς του προέδρου Άσαντ θα δεχτεί τον διεθνή έλεγχο και την καταστροφή του χημικού του οπλοστασίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο εβδομαδιαίο του διάγγελμα προς το έθνος λίγο πριν από την ανακοίνωση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη Ρωσία.

«Είδαμε ενδείξεις προόδου. Μέχρι και πριν από μία εβδομάδα, το καθεστώς Ασαντ δεν παραδεχόταν ότι διαθέτει χημικά όπλα. Σήμερα το παραδέχεται. Πρέπει να δούμε σαφείς κινήσεις που να αποδεικνύουν ότι ο Ασαντ δεσμεύεται πράγματι για τον έλεγχο του χημικού του οπλοστασίου...Κι αν η διπλωματία αποτύχει, οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να παραμείνουν έτοιμες να δράσουν», είπε ο Ομπάμα.

Στο μεταξύ, ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν δήλωσε ότι η έκθεση των επιθεωρητών του Οργανισμού θα δείξει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στην επίθεση της 21ης Αυγούστου χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα.
Ο Γκι-μουν δεν διευκρίνισε ποιος ευθύνεται για την επίθεση, δήλωσε ωστόσο ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ ευθύνεται για «πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν στην τηλεόραση χωρίς ο ίδιος να γνωρίζει ότι το μικρόφωνό του ήταν ανοιχτό.

Ο γγ του ΟΗΕ είχε επίσης συνάντηση με τον εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου στη Γενεύη και δήλωσε ότι ένας ακόμα γύρος συνομιλιών για τη Συρία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, και πάλι στη Γενεύη.

Το βασικό σημείο διαφοράς στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας φαίνεται ότι ήταν η απαίτηση των ΗΠΑ να υπάρξει ψήφισμα του ΟΗΕ για την παράδοση του χημικού οπλοστασίου, το οποίο θα προβλέπει πρόβλεψη για άσκηση βίας σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Οι Ρώσοι όμως απέκλεισαν οποιοδήποτε ψήφισμα θα απέδιδε ευθέως στον Άσαντ την επίθεση του περασμένου μήνα.

Το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να υπαναχωρήσουν από την απαίτησή τους.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι «οποιαδήποτε συμφωνία θα έπρεπε να είναι επαληθεύσιμη και εφαρμόσιμη».

Ο Τζον Κέρι προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ την Κυριακή προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα με τον πρωθυπουργό Νετανάχιου. Την επόμενη μέρα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τους ομολόγους του από τη Γαλλία Λορέν Φαμπιούς και της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ. Θα έχει επίσης ξεχωριστή συνάντηση με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ Σαούντ Αλ Φαϊσάλ.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"