Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Προς νέα μείωση επιτοκίων των δανείων έως και 2%

Προς νέα μείωση επιτοκίων των δανείων έως και 2%
Η αποκλιμάκωση των επιτοκίων που ξεκίνησε από την Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια από τη Eurobank αποτελεί μία πρώτη ένδειξη ότι σταδιακά οι επιχειρήσεις θα αποκτήσουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με φθηνότερο κόστος χρήματος σε σχέση με τα απαγορευτικά επίπεδα των τελευταίων ετών.
Άλλωστε η ρευστότητα αποτελεί τον σημαντικότερο «βραχνά» για τις ελληνικές εταιρείες, που....
μόνον τελικώς οι τράπεζες θα είναι εκείνες που θα μπορέσουν να τις απαλλάξουν.  
Όμως αυτό θα γίνει σταδιακά σε ένα εύρος χρόνου τουλάχιστον 12 μηνών και θα ξεκινήσει να γίνεται ορατό από τη στιγμή που οι τράπεζες θα μπορέσουν να βγουν στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι σε μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προχώρησε η Eurobank την περασμένη εβδομάδα, ενώ μία εβδομάδα νωρίτερα (με ισχύ από 1η Σεπτεμβρίου) κίνηση μείωσης των επιτοκίων χρηματοδότησης επιχειρήσεων και των πιστωτικών καρτών είχε ανακοινώσει και η Τράπεζα Πειραιώς.
Επιστροφή στις αγορές
Στόχος των τραπεζών αλλά και της κυβέρνησης αποτελεί η τόνωση της επιχειρηματικότητας. Όμως το κλίμα δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμο για τις τράπεζες, ώστε αυτές να βγουν στις αγορές με δικά τους ενέχυρα. Αυτό υπολογίζεται πως θα γίνει στις αρχές του έτους. Οι πρώτες εκδόσεις των τραπεζών θα είναι και ακριβές και δύσκολες. Θα ανοίξουν όμως τον δρόμο για έξοδο και της χώρας στις αγορές. Μέσα από αυτές τις εκδόσεις οι τράπεζες που έχουν ήδη περιορίσει τη χρηματοδότησή τους από τον ELA θα καταφέρουν να την ελαχιστοποιήσουν και σταδιακά να απεξαρτηθούν αποκτώντας τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία με αυστηρά, βέβαια, κριτήρια στην αρχή, ωστόσο, στη συνέχεια και καθώς η χώρα θα ισορροπεί, τα κριτήρια θα ελαστικοποιούνται.

Μολονότι ξεκαθαρισμένες προθέσεις δεν υπάρχουν, μία βάσιμη εκτίμηση είναι ότι στόχος είναι τα επιτόκια χορηγήσεων να μειωθούν έως και 2% προς το τέλος του έτους από όλες τις τράπεζες.
Προς την ίδια άλλωστε κατεύθυνση οδηγούνται και τα επιτόκια καταθέσεων, όπου εκεί η αποκλιμάκωση είναι ασφαλώς ταχύτερη.
Δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος εκείνη που οι τράπεζες έδιναν επιτόκια καταθέσεων στις προθεσμίες που άγγιζαν το 7%, ενώ τώρα τα επιτόκια αυτά ακόμη και για μεγάλα ποσά δεν ξεπερνούν το 3%. Μάλιστα, η τάση αποκλιμάκωσης των επιτοκίων είναι φανερή καθώς για όσο μεγαλύτερο διάστημα διαρκεί η προθεσμία τόσο τα επιτόκια εμφανίζονται χαμηλότερα.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν στην αγορά, οι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται από 3 εκατ. ευρώ έως περίπου 150 εκατ. ευρώ και τα επιτόκια κινούνται από 4%-7%. Οι μεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται από 300.000 ευρώ έως περίπου 30 εκατ. ευρώ, σε ένα εύρος 5,5%-6%. Για τις μικρές επιχειρήσεις αυτές δανείζονται ως 50.000 ευρώ με εύρος επιτοκίου 8%-10%.
Το επιτόκιο στον δανεισμό επιχειρήσεων αυξάνει ή μειώνεται αναλόγως της βιωσιμότητας της επιχείρησης, τις ταμειακές της ροές αλλά και τις εγγυήσεις που παρέχει στην τράπεζα.
Χρηματιστήριο
Παράλληλα και καθώς οι αγορές δεν είναι ανοιχτές για την Ελλάδα, οι ελληνικές επιχειρήσεις δεν έχουν εύκολη δίοδο για δανεισμό από το εξωτερικό παρά μόνον με εκδόσεις δηλαδή με ομολογιακά δάνεια των οποίων επίσης το κόστος διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, συγχρόνως με τον δανεισμό εξετάζουν και άλλες λύσεις.

Η ελαστικοποίηση των όρων εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο εφόσον η αγορά βελτιωθεί θα μπορούσε να τις κατευθύνει προς τα εκεί. Υπάρχουν άλλωστε ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες αναζητούν λύσεις ακόμη και σε ξένες κεφαλαιαγορές προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ρευστότητας.
Μεγαλύτερη, πάντως, αποκλιμάκωση των επιτοκίων θα πρέπει να αναμένεται από την καινούρια χρονιά, όταν οι τράπεζες καταφέρουν να εισέλθουν στις αγορές και όταν ο φαύλος κύκλος της ύφεσης φθάσει στο σημείο «μηδέν».
Πιστοληπτική ικανότητα
Βεβαίως στα προβλήματα που έχουν οι τράπεζες να προσμετρήσουν είναι ο περιορισμός των καταθέσεων που αποτελούν γι' αυτές πηγή χρηματοδότησης.

Στην ίδια κατηγορία προβλημάτων θα πρέπει να προσμετρηθεί και η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των επιχειρήσεων, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στην κρίση, αφού αυτή βρήκε τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών υπερδανεισμένες. Ωστόσο και για εκείνες τις εταιρείες που δεν ήταν υπερδανεισμένες, η μείωση του τζίρου μετέβαλε προς το χειρότερο τους δείκτες που εξετάζουν οι τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτήσουν.
Ασφαλώς τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις στο τρέχον χρονικό διάστημα είναι πολύ υψηλά και αυτός είναι ένας παράγοντας ο οποίος και τους αφαιρεί σημαντικό τμήμα της ανταγωνιστικότητάς τους. Άρα μέσα στους γενικότερους στόχους ενίσχυσης της ελληνικής ανταγωνιστικότητας είναι ένα από τα σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Κόστος δανεισμού και εναλλακτικές λύσεις

  • Oι μεγάλες επιχειρήσεις δανείζονται από 3 εκατ. ευρώ έως περίπου 150 εκατ. ευρώ και τα επιτόκια κινούνται από 4%-7%.
  • Oι μεσαίες επιχειρήσεις δανείζονται από 300.000 ευρώ έως περίπου 30 εκατ. ευρώ, σε ένα εύρος 5,5%-6%. Οι μικρές επιχειρήσεις δανείζονται ως 50.000 ευρώ με εύρος επιτοκίου 8%-10%.
  • Oι επιχειρήσεις συγχρόνως εξετάζουν και άλλες λύσεις.
  • Mεγαλύτερη αποκλιμάκωση επιτοκίων αναμένεται το2014 όταν οι τράπεζες επιστρέψουν στις αγορές.
  • Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"