Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Πιθανή αύξηση δημοτικών τελών κατά 30% στο Δήμο Καλαμάτας;

20110627-euro (Small)
Ορατό είναι το ενδεχόμενο αύξησης των δημοτικών τελών κατά 30% για το Δήμο Καλαμάτας, αφού τόσο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας που ξεκίνησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Και μπορεί μεν τα περί αύξησης του κόστους κατά 30% να ειπώθηκαν από τον τέως αντιδήμαρχο Δημ. Μπούχαλη στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και η προσθήκη περί ισόποσης αύξησης των τελών από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδ. Μπρεδήμα, αλλά....
κατά τα φαινόμενα θα τεθεί σε ισχύ, όσο κι αν προσπάθησαν τα υπόλοιπα μέλη της πλειοψηφίας, όπως και ο δήμαρχος Παν. Νίκας, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, λέγοντας πως θα ζητηθεί να καλυφθεί από την κυβέρνηση…
Η συζήτηση του θέματος προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιπαραθέσεις ανάμεσα στην πλειοψηφία και τη μειοψηφία της Επιτροπής, που ξεκίνησαν από νωρίς, όταν ο αντιδήμαρχος Θαν. Βασιλόπουλος άρχισε να διαβάζει μια εισήγηση που δεν υπήρχε στο φάκελο της μειοψηφίας. 
Βάσει της εισήγησης αυτής προτεινόταν η υπογραφή σύμβασης με τον κ. Θεόδ. Καράμπελα για τη μεταφορά και διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Καλαμάτας με ετήσια διάρκεια και κόστος 59 ευρώ ανά τόνο πλέον ΦΠΑ, με συνολικό προϋπολογισμό 2,065 εκατ. ευρώ και τον όρο ότι θα λύεται αζημίως, αν δεν επαρκούν οι διαθέσιμες πιστώσεις από τα ανταποδοτικά τέλη.

Αντιπαραθέσεις
Ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμ. Μπεχράκης, μίλησε για ανεπαρκείς εισηγήσεις, αφού τα όσα είπε ο κ. Βασιλόπουλος δεν υπήρχαν στο φάκελο του θέματος που είχε η μειοψηφία, ενώ κατέθεσε και τη δυσφορία του που τα μέλη της Επιτροπής δεν ενημερώνονται πλέον μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τις εισηγήσεις των θεμάτων, όπως γινόταν επί προεδρίας του Δ. Μπούχαλη.
Η αναφορά του κ. Μπούχαλη περί επιβάρυνσης των Καλαματιανών κατά 30% στα δημοτικά τέλη, οδήγησε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θοδ. Μπρεδήμα στην ερώτηση αν θα αυξηθούν αυτά. Μολονότι ήταν αρνητική η απάντηση που του δόθηκε, ο κ. Μπρεδήμας έκανε λόγο για έμμεση πλην σαφή ομολογία πως ο Δήμος προετοιμάζεται να αυξήσει τα δημοτικά τέλη.
Αφού μέμφθηκε τη Δημοτική Αρχή πως ενώ κατηγορεί συνήθως την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τώρα ανακάλυψε και την κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι επί 8 χρόνια οι Καλαματιανοί είναι θεατές ενός καθημερινού δράματος με τα σκουπίδια, ενώ βάσει του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων θα έπρεπε στα τιμολόγια να αναγράφεται ο τόπος και ο προορισμός.
Κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή πως είναι ηθικά υπεύθυνη και δε θα έπρεπε να προχωρά σε σύμβαση για τη μεταφορά των απορριμμάτων μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψη του εργολάβου να ρίχνει τα σκουπίδια στη Φολόη.
Σημείωσε δε πως παρά το συνεχόμενο ερώτημα «πού πάνε τα σκουπίδια», απάντηση δε δίνεται και δήλωσε πως θα καταψηφίσει την πρόταση.

Διαφωνίες
Κατά δήλωσε κι ο εκπρόσωπος της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστ. Νιάρχος, ενώ ο Σταμ. Μπεχράκης επιτέθηκε κατά της Δημοτικής Αρχής, κατηγορώντας την πως αφόπλισε την πόλη από υποδομές και την παραδίδει άοπλη στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, «σε αυτό που δήθεν καταγγέλλετε», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σημαντικά οι δαπάνες αν λειτουργούσε η ΜΟΛΑΚ.
«Θα έπρεπε, συνέχισε, να έχετε ζητήσει συνεδριάσεις των Δήμων της Πελοποννήσου για να υποστούν αυτό το κόστος» και έκανε ξανά λόγο για αμαχητί παράδοση της πόλης.
«Αν θέλετε να δείτε αντιδράσεις, φέρτε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ», πρότεινε και ζήτησε να μην παραδοθεί άοπλη η πόλη στην Περιφέρεια και στον ανάδοχο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η ΜΟΛΑΚ
Η αναφορά του κ. Μπεχράκη για τη ΜΟΛΑΚ είχε αντίλογο από τον Νικ. Μπασακίδη. Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως η ΜΟΛΑΚ τεκμηριωμένα δεν μπορεί να επεξεργαστεί τα σκουπίδια του Δήμου. Νωρίτερα είχε πει πως «κάθε φορά η ίδια ιστορία με τη ΜΟΛΑΚ, εδώ και 10 χρόνια δεν την άνοιξε κανείς από τους περιφερειάρχες που πέρασαν, επειδή υπήρχαν κάποιοι συγκεκριμένοι λόγοι και τα υπόλοιπα είναι χαϊδέματα στα αυτιά κάποιων».
Ο κ. Μπασακίδης πρόσθεσε, τέλος, ότι δε θα σταλεί όλος ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ.
«Προτιμούμε να πληρώσουμε κάτι παραπάνω και να γίνεται σωστά, από το να γίνονται οι απευθείας αναθέσεις», σχολίασε μεταξύ άλλων ο Δημ. Φαββατάς, ενώ ο αντιδήμαρχος Θαν. Ηλιόπουλος είπε πως κάποιοι έχουν οικολογική ευαισθησία για τη Μαραθόλακκα και οικολογική αναισθησία για το Ασπρόχωμα. Μέμφθηκε τη μειοψηφία πως οι ισχυρισμοί της δεν της «βγήκαν» το 2010 και το ίδιο θα συμβεί και στις προσεχείς εκλογές, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του κ. Μπρεδήμα, ο οποίος σχολίασε με τη φράση «His master’s voice».

Και για την πλατεία
Νωρίτερα, σε αντιπαράθεση που επεκτάθηκε και στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Μπρεδήμα για την κεντρική πλατεία, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας μίλησε για παράσταση θεάτρου σκιών που δίνει η πλειοψηφία, καθώς η πλατεία είναι έργο βιτρίνας, τη στιγμή που τα χρήματα που διατέθηκαν για την ανάπλασή της θα μπορούσαν να διατεθούν για τις συνοικίες.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση της πλειοψηφίας, αλλά συνεχίζοντας ο κ. Μπρεδήμας ανέφερε πως «ο λαός θα δώσει την απάντηση εκεί που πρέπει. Κοιτάζετε το κέντρο και αφήσατε τις συνοικίες». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"