Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Σόιμπλε: Σημειώσατε πρόοδο, αλλά χρειάζεται και άλλη δουλειά.

Σόιμπλε: Σημειώσατε πρόοδο, αλλά χρειάζεται και άλλη δουλειάH Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά χρειάζεται να γίνουν περισσότερες προσπάθειες, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και της γερμανικής πρεσβείας, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία θα επενδύσει στην Ελλάδα και θα στηρίξει το αναπτυξιακό ταμείο παρέχοντας κεφάλαια μέσω της τράπεζας επενδύσεων Kwf.
O Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε επίσης ότι....
δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχίσει την συζήτηση για ένα νέο κούρεμα.

«Η συμβουλή μου είναι να μην συνεχίσετε αυτή τη συζήτηση (για αναδιάρθρωση του χρέους). Πρέπει να παραμείνουμε σε όσα έχουμε πετύχει. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας. 1μετά το 53% για τον ιδιωτικό τομέα δεν είναι εφικτό» υπογράμμισε ο Σόιμπλε.
Σημείωσε επίσης ότι πριν από μια δεκαετία, η Γερμανία ήταν αυτή που θεωρούνταν «ο ασθενής της Ευρώπης».
Πρόσθεσε ότι η κρίση του ευρώ δεν έχει τελειώσει, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της ευρωζώνης είναι «να βοηθήσει τις χώρες να βοηθήσουν τον εαυτό τους» και συμπλήρωσε ότι η μακροπρόθεσμη πρόκληση για την ευρωζώνη είναι τα υγιή δημοσιονομικά και οι καλά προσαρμοσμένες αγορές εργασίας.
Ερωτηθείς αν η Γερμανία μπορεί να διδάξει κάτι την Ελλάδα, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ο Σόιμπλε, απέφυγε διπλωματικά την ερώτηση, λέγοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος αν απαντήσει να φανεί αλαζόνας και συμπλήρωσε: «εκείνοι (οι Έλληνες) ξέρουν καλύτερα».
Παίρνοντας στην συνέχεια τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερη πολιτική και οικονομική ενοποίηση για να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη.
Μιλώντας με την σειρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα δίνει την μεγαλύτερη μάχη της, εδώ και μια γενιά, αλλά είναι αποφασισμένη να την κερδίσει και σε αυτό θα βοηθήσει και η αλληλεγγύη την οποία μοιράζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της. Επιπλέον επιβεβαίωσε την σύσταση αναπτυξιακού ταμείου με την Γερμανία.
Συναντήσεις υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σόιμπλε μπήκε στο Χίλτον όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με θέμα «Creating the right environment for Growth» («Δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη») από την πίσω πλευρά, στην οδό Μιχαλακοπούλου, προκειμένου να αποφύγει τους φωτογράφους, ενώ ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ εισήλθε στο ξενοδοχείο από την μπροστινή πλευρά.

Μετά την εκδήλωση, ο Σόιμπλε θα έχει συνάντηση στις 14:00 με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη.
Στις 15:15 θα συναντηθεί, στο Μαξίμου, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Θα ακολουθήσει στις 16:00 επίσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, όπου θα υπογραφεί το μνημόνιο για το επενδυτικό ταμείο και θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γ.Στουρνάρα και τον Κ. Χατζηδάκη.
Από τις 9 το πρωί και μέχρι τις 8 το βράδυ η πρωτεύουσα θα θυμίζει φρούριο και σύμφωνα με πληροφορίες επί ποδός βρίσκονται πάνω από 4.000 αστυνομικοί εν όψει της επίσκεψης.
Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ κατά το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιτρέπονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες στην περιοχή στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί θα είναι οι σταθμοί του μετρό από τις 9.30 το πρωί σε «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμό».
Επίσης, κλειστοί θα κλείσουν και οι σταθμοί «Κατεχάκη» και «Μέγαρο Μουσικής» από τις 9.30 το πρωί έως και 12.30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα.
Τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9.30 το πρωί.
Ερχεται με... δώρο
Ο ισχυρός Γερμανός πολιτικός έρχεται με ένα δώρο στην Αθήνα. Πρόκειται για τη συμμετοχή της ισχυρής τράπεζας επενδύσεων της χώρας του (KfW) στο ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο, το οποίο έχει σκοπό να χρηματοδοτεί τις τράπεζες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μικρά έργα υποδομής, ενώ θα μπαίνει και στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εταιρειών.
Το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο έχει στόχο να καλύψει ένα κενό χρηματοδότησης από το τεράστιο που υπάρχει στην ελληνική οικονομία ύψους 15 έως 18 δισ. ευρώ ετησίως και δεν μπορούν για την ώρα να καλύψουν οι τράπεζες. Πληροφορίες λένε ότι θα έχει ένα κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ (από πόρους του ΕΣΠΑ), εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την KfW.
Κεφάλαια
Το ταμείο θα αντλεί κεφάλαια από τα διαρθρωτικά ταμεία και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, χρηματοδοτήσεις ή εγγυήσεις από αναπτυξιακές τράπεζες όπως την KfW, ή το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων (έχουν γίνει επαφές) αλλά και από διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς όπως την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επίσης, θα αντλεί κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα είναι σύμφωνα τα Ιδρύματα Ωνάση και Νιάρχου, τα οποία συζητούν με τον ΣΕΒ και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Το ταμείο, στη συνέχεια, θα μοχλεύει αυτά τα κεφάλαια και θα δανείζει τις ελληνικές τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο κι εκείνες θα κάνουν το ίδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα μπορεί να μπαίνει στο μετοχικό κεφάλαιο δυναμικών εγχώριων επιχειρήσεων, ενώ θα χρηματοδοτεί και μικρά έργα υποδομής.
Η υπογραφή του μνημονίου με την KfW αναμένεται να αποτελέσει κι έναν ισχυρό πόλο έλξης για την είσοδο κι άλλων ξένων αναπτυξιακών τραπεζών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"