Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Μέτρα - «φωτιά» για είσπραξη προστίμων

Ριζικές αλλαγές στη διαδικασία προσδιορισμού, βεβαίωσης και είσπραξης των εσόδων του Δημοσίου φέρνει από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, που κατέθεσε χθες στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με το www.euro2day.gr, ο νέος Κώδικας καθιερώνει νέα ηπιότερα πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις, παράλληλα όμως αυστηροποιεί το πλαίσιο αναγκαστικής είσπραξης των προστίμων με μέτρα όπως....
κατασχέσεις ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών, άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθιερώνει νέες τεχνικές ελέγχου για
τον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης με βάση περιουσιακά στοιχεία και δαπάνες του φορολογούμενου, δίνει τη δυνατότητα στις φορολογικές αρχές να αντλούν στοιχεία για εκείνον από τρίτους ακόμα και στις περιπτώσεις επαγγελματικού απορρήτου, προβλέπει επιστροφή φόρου σε 90 ημέρες αλλά και καταβολή του οφειλόμενου φόρου στην περίπτωση διορθωτικού προσδιορισμού εντός 30 ημερών.

Στόχος του νέου Κώδικα είναι η θέσπιση ενός ανεξάρτητου συστήματος κανόνων που θα διέπει διάφορα στάδια της φορολογικής διαδικασίας αφενός ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις των φορολογουμένων και αφετέρου ως προς τη διαδικασία της είσπραξης των προερχόμενων από φόρους και τέλη δημοσίων εσόδων.

Ο Κώδικας ενσωματώνει και απλοποιεί διάσπαρτες διατάξεις της πρωτογενούς και δευτερογενούς νομοθεσίας που αφορούν τις φορολογικές διαδικασίες, τη σχέση μεταξύ φορολογούμενου και φορολογικής διοίκησης και τις διαδικασίες είσπραξης των φόρων.

Εισάγει νέους και σύγχρονους τρόπους προσδιορισμού του φόρου, επαναξιολογεί τα προνόμια του Δημοσίου και επιδιώκει να επαναθεμελιώσει τις σχέσεις μεταξύ της φορολογικής διοίκησης και του φορολογούμενου σε υγιέστερη και δικαιότερη βάση.

Περιλαμβάνει διατάξεις για την καθολική απόδοση ΑΦΜ, τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας και βεβαίωσης οφειλής, τις περιπτώσεις άρσης και διατήρησης του απορρήτου για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του ελεγκτικού μηχανισμού της φορολογικής διοίκησης, περιγράφει τις έμμεσες μεθόδους ελέγχου και αναφέρεται σε γενικές και ειδικότερες διατάξεις κατά της φοροδιαφυγής.

Επίσης, ορίζει τη διαδικασία είσπραξης των φόρων και τη δυνατότητα του πολίτη να εντάσσεται σε προγράμματα ρύθμισης υπό προϋποθέσεις, εγκαθιστά μέτρα διασφάλισης υπέρ του Δημοσίου για την είσπραξη των φόρων καθώς και για τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, προβλέπει τόκους και πρόστιμα σε περίπτωση παραβάσεων και εκπρόθεσμης καταβολής φόρων ή και δηλώσεων.
Διαβάστε αναλυτικά την αιτιολογική έκθεση αλλά και το σχέδιο νόμου:

Αιτιολογική έκθεση
Σχέδιο νόμου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"