Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Κατέρρευσε μετά την καταδίκη για την φονική έκρηξη στο Μαρί ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου

Κατέρρευσε μετά την καταδίκη για την φονική έκρηξη στο Μαρί ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κύπρου Κώστας Παπακώστας βρέθηκε ένοχος στις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας και της πρόκλησης θανάτου «λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς» για τη φονική έκρηξη στο Μαρί, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 στελέχη και κληρωτοί της Εθνικής Φρουράς, πυροσβέστες και άνδρες της ΕΜΑΚ.
 Αντίθετα, το Κακουργιοδικείο, που συνεδρίασε στη Λάρνακα, έκρινε....
αθώους τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον (κύπριο) τέως υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) αντιστράτηγο Σάββα Αργυρού.  
Η έκρηξη είχε σημειωθεί στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς, στις 11 Ιουλίου του 2011, λόγω αυτανάφλεξης μεγάλου φορτίου πυρίτιδας που βρίσκονταν μέσα σε 98 κοντέινερ, που μετέφερε το 2009 το -υπό κυπριακή σημαία- ρωσικό πλοίο Monchegorsk, από το Ιράν στη Συρία και κατασχέθηκαν από την κυπριακή κυβέρνηση, λόγω του εμπάργκο εναντίον της Δαμασκού.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ένοχοι για την ίδια κατηγορία με τον υπουργό Αμυνας, κρίθηκαν επίσης ο πρώην διευθυντής και ο πρώην βοηθός διευθυντής της Πυροσβεστικής, Ανδρέας Νικολάου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους αντίστοιχα, και ο τότε διοικητής της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) Ανδρέας Λοϊζίδης.
Οι καταδικασθέντες θα παραμείνουν προφυλακιστέοι μέχρι τις 24 Ιουλίου, οπότε και θα αγορεύσουν οι συνήγοροί τους, για μετριασμό της ποινής.
Δεκαπέντε λεπτά μετά την είσοδό του στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, ο καταδικασθείς πρώην υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ένοιωσε αδιαθεσία και αφού μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις, στη συνέχεια εισήχθη στην εντατική, όπου θα παραμείνει για παρακολούθηση.
Ο προσωπικός του γιατρός, καρδιοχειρουργός Γαβριήλ Καουτσιάνης, δήλωσε ότι «ο Κώστας Παπακώστας έχει βεβαρημένο αγγειοχειρουργικό και θωρακοχειρουργικό ιστορικό, νεφρολογικά προβλήματα και υψηλή πίεση».
Πρόσθεσε επίσης ότι «μετά την ανακοίνωση της απόφασης υπέστη σοκ και παρουσίασε έντονο πόνο και ψηλή πίεση» και συμπλήρωσε ότι «έχει δοθεί φαρμακευτική αγωγή και η κατάσταση της υγείας του ρυθμίζεται, εξακολουθεί όμως να νοιώθει έντονο οπισθοστερνικό πόνο»
Στο μεταξύ, το Κακουργιοδικείο στην απόφαση του αναφέρει ότι από τις μαρτυρίες που κατατέθηκαν ενώπιον του, προκύπτει ότι ο Μάρκος Κυπριανού δεν είχε τον έλεγχο του φορτίου και ότι απλά διαχειριζόταν την πολιτική πτυχή του θέματος.
Σύμφωνα με την απόφαση, τον έλεγχο και την ευθύνη του φορτίου είχε ο τότε υπουργός Αμυνας Κώστας Παπακώστας, ενώ ο Μάρκος Κυπριανού δεν ενεργούσε αυτοβούλως , αλλά ακολουθούσε την πολιτική του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Στην απόφαση αναφέρεται, επίσης, ότι τα θύματα, πλοίαρχος Ανδρέας Ιωαννίδης και αρχιλοχίας της Πυροσβεστικής Ανδρέας Παπαδόπουλος, είχαν αντίληψη του «κινδύνου θανάτου», αλλά έμειναν εκεί και δεν διέταξαν εκκένωση της βάσης εξαιτίας των παραλείψεων των κατηγορουμένων Ανδρέα Νικολάου, Χαράλαμπου Χαραλάμπους και Ανδρέα Λοϊζίδη.
Ο τέως υπαρχηγός του ΓΕΕΦ Σάββας Αργυρού δεν είχε καμία σχέση και καμία αρμοδιότητα με την υπόθεση, σύμφωνα με την απόφαση του Κακουργιοδικείου.
Το Κακουργιοδικείο αναφέρει, επίσης, ότι δεν μπορούσε να ληφθεί απόφαση για καταστροφή του φορτίου χωρίς την έγκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας .
Η απόφαση πάντως, δεν ικανοποίησε τους συγγενείς των 13 θυμάτων, οι οποίοι τη χαρακτήρισαν άδικη και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στην αθώωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Κυπριανού, καταλογίζοντας στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρο Κληρίδη, αδυναμία να στοιχειοθετήσει την υπόθεση.
Επίσης, εξέφρασαν την άποψη ότι η αθώωση Κυπριανού, με το σκεπτικό ότι ενεργούσε κατόπιν οδηγιών του τέως Προέδρου, ανοίγει τον δρόμο για άσκηση ιδιωτικών αγωγών κατά του Δημήτρη Χριστόφια.
Το θέμα των ευθυνών του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας έθεσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι «η καταδίκη και ο καταλογισμός ποινικών ευθυνών στον πρώην υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Χριστόφια, Κώστα Παπακώστα, επαναφέρει το μείζον ζήτημα των ευθυνών του ιδίου του τέως προέδρου».
Την απόφαση του Κακουργιοδικείου σχολίασαν με ανακοινώσεις τους όλα τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου.
Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι θα είχε καταπολεμηθεί πλήρως η κοινή πεποίθηση ότι στην Κύπρο επικρατεί καθεστώς ατιμωρησίας, «μόνο εάν κρινόταν και η ευθύνη του ανθρώπου, τις οδηγίες και την πολιτική του οποίου ακολουθούσαν οι συγκεκριμένοι υπουργοί, όπως επισημαίνεται και στην απόφαση του Δικαστηρίου».
Σύμφωνα με τον ΔΗΣΥ, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, «απέφυγε μέχρι σήμερα να αναλάβει έμπρακτα οποιαδήποτε πολιτική ή άλλη προσωπική ευθύνη».
Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι η απόφαση πρέπει να είναι σεβαστή από όλους, ανεξάρτητα από το ενδεχόμενο άσκησης εφέσεων. Πρόκειται για μια ογκωδέστατη απόφαση, προσθέτει, την οποία το κόμμα θα μελετήσει και θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα. Στην ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για προσπάθεια κάποιων να στοχοποιήσουν τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια.
Σχετικά με την ενοχή του τέως υπουργού Άμυνας, το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «υπηρέτησε για δεκαετίες τη δημοκρατία και τη νομιμότητα», και εκτιμά ότι «η επικέντρωση των ευθυνών στο πρόσωπό του, από τη στιγμή που υπήρχαν ανώτατα στελέχη της Εθνικής Φρουράς που έμπρακτα χειρίστηκαν τα θέματα, δεν αποδίδει ολοκληρωμένα την εικόνα των γεγονότων».
Το ΔΗΚΟ σχολιάζοντας την απόφαση ανέφερε ότι «συνιστά καταδίκη του κράτους και κορυφαίων του θεσμών».
«Επιβεβαιώνει, σημειώνει, τα σοβαρά κενά και τις σοβαρές δυσλειτουργίες, καθώς και τις εγκληματικές ανεπάρκειες του κράτους και τις σοβαρές παθογένειες του συστήματος».
Θεωρούμε, καταλήγει το ΔΗΚΟ, ότι «η απόφαση για αθώωση και απαλλαγή από τις κατηγορίες του Μάρκου Κυπριανού, τερματίζει τη σκληρή δοκιμασία του πρώην υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο φορτώθηκαν πολιτικές ευθύνες άλλων».
Το ΕΥΡΩΚΟ επισημαίνει ότι «η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή». Ωστόσο, υπογραμμίζει, ότι «πέραν από τις ποινικές ευθύνες που κατέγραψε, κατέδειξε με τη σειρά της τις αδυναμίες, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του κράτους, οι οποίες μαζί με την πολιτική ανεπάρκεια που επεδείχθη οδήγησαν στην τραγωδία».
Η ΕΔΕΚ τονίζει ότι «η απόφαση είναι σεβαστή». Όμως, σημειώνει, «τα ερωτήματα εξακολουθούν να παραμένουν: πρώτον για τη μη διατύπωση κατηγοριών σε πρόσωπα, τα οποία είχαν ευθύνη, όπως ο πρώην Αρχηγός ΓΕΕΦ, και δεύτερον οι κραυγάζουσες πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες, του τέως προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ευκρινώς αναδεικνύονται μέσα από την απόφαση του Δικαστηρίου».
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι «η Κύπρος είναι η χώρα της ατιμωρησίας», αν και χαρακτήρισε σεβαστή την απόφαση του Δικαστηρίου.
«Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι, αφού ο υπουργός Εξωτερικών που ακολουθούσε εντολές αθωώθηκε, αυτός που έδινε οδηγίες στον πρώην υπουργό και άρα έχει την απόλυτη ευθύνη πού βρίσκεται;» κατέληξε ο Γιώργος Περδίκης. 
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"