Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Νέο «ψαλίδι» στις συντάξεις

Νέο ασφαλιστικό «τσουνάμι» άνοιξε αίφνης η κυβέρνηση βάζοντας στο «κάδρο» νέες μειώσεις στις συντάξεις (κύριες, επικουρικές και εφάπαξ), προκειμένου να μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που σήμερα καλύπτει το 53,1% (27 δισ. ευρώ) του κόστους των συντάξεων, αλλά να περιοριστεί και η «μαύρη τρύπα» η οποία ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Εργασίας μίλησε για την ανάγκη «εκ θεμελίων» αλλαγής του Ασφαλιστικού, επισημαίνοντας ότι....
«δεν είναι βιώσιμο με τη σημερινή του μορφή». 
Η αρχή των νέων αλλαγών, όπως έχει γράψει η «Ε», θα γίνει από τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ που αναμένεται να μειωθούν από το 2014 από 20%-60%, ενώ δεν αποκλείεται νέα οριζόντια περικοπή των συντάξεων κατά 10% από το προσεχές φθινόπωρο.
Ατομικοί λογαριασμοί
Με τις αλλαγές που προωθούνται στα Ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει αναδρομικά από το 2010 ατομικούς λογαριασμούς, με την ασφαλιστική πορεία κάθε εργαζομένου.
Σημείο αναφοράς των αλλαγών αυτών αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», ο επόμενος έλεγχος από την τρόικα, η οποία είχε ζητήσει από τον περασμένο Απρίλιο να μειωθεί η «μαύρη τρύπα» που εμφάνιζε το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2016 και, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ο στόχος αυτός δεν πρόκειται να επιτευχθεί, εξαιτίας της απροθυμίας των οφειλετών να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης, το έλλειμμα θα μεγαλώσει, τόσο από την αύξηση της ανεργίας και της «μαύρης» εργασίας όσο και από τη συνεχόμενη καθίζηση των μισθών.
Σημειώνεται πως η ρύθμιση χρεών δεν αποδίδει καρπούς, καθώς αναμένεται να εισπράττονται 30 και όχι 100 εκατ. το μήνα, εφ' όσον είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους όσοι έχουν ενταχθεί.
Εξι είναι σε πρώτη φάση οι αλλαγές που θα βρεθούν στο επίκεντρο το προσεχές διάστημα:
1 Νέος τρόπος υπολογισμού τού εφάπαξ. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ τη νέα χρονιά και για τον καθορισμό τού καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπ' όψιν μία σειρά παραμέτρων, μεταξύ των οποίων είναι τα οικονομικά δεδομένα κάθε Ταμείου, ενώ θα δημιουργηθούν και «ατομικοί λογαριασμοί» για κάθε εργαζόμενο.
2 Επικουρικές συντάξεις. Ατομικοί λογαριασμοί θα δημιουργηθούν και στα επικουρικά Ταμεία, ενώ σε όσα Ταμεία βρίσκονται στο «κόκκινο» θα υπάρξουν παρεμβάσεις, με μειώσεις στις επικουρικές που μπορούν να φθάσουν στο 60%. Σε δεύτερο χρόνο οι επικουρκές συντάξεις θα καταργηθούν και θα ενσωματωθεί ένα μικρό πάγιο ποσό στην κύρια σύνταξη.
3 Από το 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα στα ταμεία κύριας ασφάλισης, σταματά η κρατική χρηματοδότηση. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση και επομένως τα Ταμεία θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματα. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ΟΑΕΕ, που σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλουν εισφορές. Παράλληλα πρέπει να καλυφθεί ένα κενό 600 εκατομμυρίων τη διετία 2013- 2014 λόγω της μη επιβολής εισφοράς στον τζίρο των επιχειρήσεων. Στο κομμάτι αυτό εξετάζεται σε πρώτη φάση η υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ επαγγελματιών, εμπόρων κ.ά., σε περιοχές με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.
4 Υπό συζήτηση βρίσκεται το θέμα της μετατροπής του ΙΚΑ σε Εθνικό Οργανισμό Ασφάλισης, στον οποίο θα ενταχθούν όλα τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΕΑ). Τμήμα της συγκεκριμένης πρότασης έχει κατατεθεί και από τον υποδιοικητή και οικονομολόγο του ΙΚΑ, Κωνσταντίνο Παπαθανασίου. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, το ΕΤΑΑ, ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα λειτουργούν εντός του Εθνικού Οργανισμού Ασφάλισης ως ανεξάρτητοι λογαριασμοί, κατά τα πρότυπα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ, πρώην ΕΤΕΑΜ), λόγω της ιδιαιτερότητας που υπάρχει με την αυτασφάλιση.
5 Η δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Αρχικά εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και από το 2014 οι οφειλές σε ΕΤΑΑ και ΟΓΑ.
6 Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών με βάση τις μνημονιακές δεσμεύεις. Οι εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και πρέπει να περιοριστούν ακόμα κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες. Μέχρι το τέλος του χρόνου το υπουργείο Εργασίας θα παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα αλλά και ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν οι απώλειες των Ταμείων. Να σημειωθεί ότι από την 1-1-2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη για κάθε Ταμείο, με βάση το νόμο Λοβέρδου. Η βασική σύνταξη θα είναι κοινή για όλα τα Ταμεία (360 ευρώ) και μόνο αυτή θα επιδοτεί ο προϋπολογισμός.
Η δε αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών τού ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις πέφτουν στο 48% του βασικού μισθού (από το 70% που είναι σήμερα). 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"