Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Τζακ Λιου: «Η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη»

Τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποδέχτηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σήμερα, χθες τη Κυριακή, το μεσημέρι.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το ότι υποδέχτηκε τον Αμερικανό υπουργό στην Αθήνα, «τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε η δημοκρατία, κάτω από την Ακρόπολη που συμβολίζει τον αγώνα των ανθρώπων να απελευθερωθούν από....
το φόβο και την τυραννία για να πετύχουν την αρμονία στις σχέσεις τους και την ευημερία στις ζωές τους».
Όπως σημείωσε ο κ. Σαμαράς «η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα της οικονομίας». Επίσης, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η σταθερότητα αυτή είναι που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσει τη χώρα μας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών τόνισε πως «αναγνωρίζουμε τις δύσκολες αποφάσεις που έλαβε η Ελλάδα αυτά τα χρόνια».
Ο κ. Λιου σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει δύσκολο δρόμο για την ανάκαμψη» και επεσήμανε ότι «δουλεύετε σκληρά για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βιώσιμη ανάπτυξη».
Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός γευματίζει με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, στο εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης.
Νωρίτερα, συνάντηση μιας ώρας είχε στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου, παρόντων του υπουργού αναπληρωτή και του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και Γιώργου Μαυραγάνη. Ακολουθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου (τον οποίο χαρακτήρισε ως τεχνοκράτη και οπαδό της θεωρίας του Κέινς) «αναγνωρίζει την τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει από ελληνικής πλευράς και δεν έδειξε να ανησυχεί για κάτι».
Σχετικά με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Bloomberg ότι «οι Έλληνες έχουν δύσκολες αποφάσεις μπροστά τους», η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως μετέφερε στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι «έχει πλέον καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος».
Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν και τα ζητήματα, της πορείας υλοποίησης του δημοσιονομικού προγράμματος για τη διετία 2012- 2013 και των μεταρρυθμίσεων, της ανάγκης συνδυασμού μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και το θέμα του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για την περίοδο 2015- 2016. 
Παράλληλα, ο κ. Λιου ανέφερε πως πρέπει να υπάρχει σωστός συνδυασμός μέτρων ανάπτυξης και δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επεσήμανε πως το κενό δεν μπορεί να καλυφθεί μόνο από μισθούς και συντάξεις.
Ο Αμερικανός υπουργός, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα μία ημέρα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών των υπουργών Οικονομικών του G20, φέρεται να πρεσβεύει πως «η Ευρώπη έχει ρίξει νερό στο κρασί της» και ότι υπάρχει μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"