Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Η τελική συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα

Αντιμέτωπος με τη σκληρή κριτική των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλες ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, για την «κουτσή» συμφωνία στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση και Τρόικα μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, ειδικά στο θέμα του Δημοσίου.
«Είμαστε εκτεθειμένοι στο θέμα αυτό» παραδέχθηκε προχθές αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στις πολύμηνες καθυστερήσεις (από τον περασμένο Νοέμβριο ή και από το 2010 ουσιαστικά) για την εφαρμογή....
της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο.
Αλλά και ο απεσταλμένος του Όλι Ρεν στην Αθήνα, κ. Ματίας Μορς, πριν αναχωρήσει από την Αθήνα, είχε και ένα ξεχωριστό τετ-α-τετ διάρκειας μισής και πλέον ώρας το Σάββατο πριν τα μεσάνυχτα με τον Γιάννη Στουρνάρα, για να τον προετοιμάσει ειδικά για τις αντιδράσεις που θα αντιμετωπίσει σήμερα από τους ομολόγους του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όταν κλείσουν οι πόρτες για να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Επί της ουσίας, όπως έχουν ουσιαστικά προαναγγείλει με δηλώσεις τους ο Όλι Ρεν και ο Βόφγκανγκ Σόμπλε, η κυβέρνηση αναμένεται να αποσπάσει την «πολιτική συμφωνία» του Eurogroup για την δόση των 8,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, θα πάρει «στο χέρι» μόνο τα 2,2 δισ. που χρειάζεται για να πληρώσει ομόλογα που λήγουν και... πολλά-πολλά ακόμα μέτρα για να μπορέσει να εισπράξει τις υπόλοιπες δόσεις ως τον Σεπτέμβριο.

Η Τρόικα θα ανακοινώσει πως επήλθε συμφωνία «στο παρά 1» του Eurogroup σήμερα το πρωί. Για να καταφέρει όμως αυτό η κυβέρνηση, μετά από ένα  μήνα διαπραγματεύσεων, χρειάστηκε να δώσει «γη και ύδωρ»:

-          Άμεσα θα ξεκινήσει η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το Σεπτέμβριο και σειρά παίρνουν αμέσως μετά άλλοι 12.500 έως τέλος του χρόνου.

-          Εφαρμόζεται ένα χρόνο νωρίτερα, από φέτος κιόλας, ο Φόρος Πολυτελείας, ασχέτως αν μειωθεί ή όχι ο ΦΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον προϋπολογισμό του 2013.

-          Από το 2014 καταργούνται οι εξαιρέσεις ασφάλισης στον ΟΑΕΕ. Εκατοντάδες χιλιάδες αυταπασχολούμενοι σε χωριά ή επιστήμονες με δικό τους «ειδικό Ταμείο» θα μπουν σωρηδόν στο πρώην ΤΕΒΕ, για να καλύψουν αυτοί τη «χασούρα» του  των 600 εκατ. από την εισφορά 0,2% στις επιχειρήσεις που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα επιβληθεί τελικά ποτέ παρότι έχει ψηφιστεί και είναι νόμος το κράτους.

-          Θα περικοπούν κατά 100 εκατ. ευρώ επιπλέον τα εξοπλιστικά αμυντικά προγράμματα του Εθνικής Αμύνης.

-          Κόβονται παροχές του ΕΟΠΥΥ και μπαίνει αυτόματο «φρένο» στις υπερβάσεις πληρωμών σε συνεργαζόμενα με τον ΕΟΠΥΥ διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Αντιθέτως, η ελληνική πλευρά μπορεί να ισχυρίζεται ότι:

-          Απέφυγε να περικοπούν περαιτέρω οι συντάξεις των αποστράτων αλλά και οι μισθοί των εν ενεργεία στρατιωτικών.

-          Δεν θα επιβληθεί η εισφορά 0,2% επί τους τζίρου στις επιχειρήσεις (το 2014).

-          Παραμένει "στο τραπέζι" και σήμερα, στο Eurogroup, το αίτημα για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"