Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Πτώση έως και 68% στις τιμές ενοικίων

Από 28% έως και 68% μειώθηκαν τα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων την περίοδο 2009-2012, σύμφωνα με την εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values Α.Ε.
Αποτέλεσμα είναι οι μεν ιδιοκτήτες να έχουν μειωμένες αποδόσεις από τα ακίνητα που μισθώνουν μεσοσταθμικά κατά 50%, ενώ οι ενοικιαστές καταβάλλουν μισθώματα κατά 50%. 
Βεβαίως την ίδια ώρα....
η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών είδε τον τζίρο της να μειώνεται κατά 40%-60% και ως εκ τούτου η πίεση προς τους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια ήταν κίνηση οικονομικής επιβίωσης.
Σύμφωνα πάντα με την GLP Values, 4 χρόνια μετά τα ενοίκια γραφείων και καταστημάτων παρουσιάζουν σημάδια σταθεροποίησης. Εκτιμάται ότι αν υπάρξει ένα ξεκάθαρο φορολογικό πλαίσιο για τα ακίνητα από το 2014 με τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) και αν αυτός είναι ίσος ή μικρότερος του συνόλου των σημερινών φόρων, δηλαδή στο 1% περίπου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, τότε ο κύκλος μείωσης των ενοικίων θα τείνει να ολοκληρωθεί.
Εάν είναι μεγαλύτερος, τότε η επαναδιαπραγμάτευση των μισθωμάτων θα συνεχιστεί έστω και με λιγότερο έντονους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οπως επισημαίνεται το μεγάλο εύρος της μείωσης σχετίζεται με το χρόνο σύναψης του συμβολαίου.
Η πρώτη περίοδος οριοθετείται μέχρι το 2000 όπου οι επαναδιαπραγματεύσεις οδήγησαν σε μειώσεις μισθωμάτων της τάξης του 28%-30%, αφού τα ενοίκια που είχαν συμφωνηθεί μέχρι το 2000 ήταν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με την οκταετία 2000-2008.
Για τη δεύτερη περίοδο (2000-2004) καταγράφηκαν μειώσεις 30%-48%, ενώ στα μισθωτήρια μετά από το 2004 οι μειώσεις κυμάνθηκαν από 48% έως 68% διότι τα νοίκια που είχαν συμφωνηθεί ήταν τα υψηλότερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"