Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Έρχονται αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

Οι αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που καταργεί στον 67χρονο αγορανομικό κώδικα, ανοίγει το λιανικό εμπόριο δίνοντας το δικαίωμα στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, προσφέρει οικονομική ανάσα στους συνεπείς δανειολήπτες και επιδιώκει το ξεφούσκωμα των τιμών στα καύσιμα.
Με τις διατάξεις του η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης προωθεί νέο κύμα μεταρρυθμίσεων στην αγορά σε μια προσπάθεια να....
τονώσει τον ανταγωνισμό και να συμπιέσει τις τιμές, ενώ ταυτόχρονα με τροπολογία φέρνει το πρόγραμμα διευκόλυνσης των νοικοκυριών με ενυπόθηκα δάνεια.
Αναλυτικά στο νομοσχέδιο με τίτλο «αγορανομικός κώδικας» καταργούνται αναχρονιστικές διατάξεις που ίσχυαν από το 1946 και δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. 
Για παράδειγμα η εξουσία που είχε ο υπουργός να απαγορεύει τις εξαγωγές ή το να ρυθμίζει, τον τρόπο και τόπο πώλησης ειδών βιοτικής ανάγκης και τις συμβατικές σχέσεις των μερών σε όλα τα στάδια εμπορίας και διακίνησης των προϊόντων.

Οι αλλαγές στην αγορά καυσίμων και στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές
Επίσης επιδιώκεται το άνοιγμα των καταστημάτων και τις Κυριακές. Το επίμαχο άρθρο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ακόμη και στα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ.
Οι Κυριακές
Η πρόταση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων επτά Κυριακές το χρόνο καθώς και την προαιρετική λειτουργία των μικρότερων (μέχρι 250 τ.μ.) όλες τις Κυριακές. Θα εξαιρούνται όσα είναι shop in a shop και εκείνα που ανήκουν σε αλυσίδες. 

Σε ό,τι αφορά την τελευταία πρόταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει στείλει στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ εναλλακτική πρόταση.
Αυτή αναφέρει ότι θα επιτρέπεται το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου στις τουριστικές και παραθεριστικές περιοχές. Δεν αποκλείεται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι να καταλήξουν σε αυτήν την αλλαγή συν το άνοιγμα όλων των λιανεμπορικών επιχειρήσεων για επτά Κυριακές το χρόνο.
Επίσης, στις διατάξεις αυτές θα περιλαμβάνονται και αλλαγές στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. Η μία χειμερινή σεζόν των εκπτώσεων θα έχει διάρκεια από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και η δεύτερη θερινή από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Τις δύο πρώτες Κυριακές αυτών των σεζόν τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Επίσης προτείνονται δύο δεκαήμερα προσφορών, το πρώτο του Μαΐου και το πρώτο του Νοεμβρίου με τις επίσης δύο πρώτες Κυριακές ανοιχτές. Οι άλλες τρεις Κυριακές οριοθετούνται δύο πριν τα Χριστούγεννα και μία πριν το Πάσχα.
Καύσιμα
Με άλλες διατάξεις στο ίδιο νομοσχέδιο έρχονται αλλαγές στις συμβάσεις πώλησης καυσίμων που συνάπτουν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών και τα βενζινάδικα. Συνοπτικά με τις διατάξεις αποσυνδέονται οι τιμές χονδρικής πώλησης βενζίνης και ντίζελ από την απόσβεση των επενδύσεων που κάνουν οι εταιρείες εμπορίας στα πρατήρια, προσδιορίζονται τα είδη των εκπτώσεων, οι οποίες ταυτόχρονα θα αναγράφονται υποχρεωτικά στα τιμολόγια. Επιπλέον στις συμβάσεις θα γίνεται σαφή αναφορά για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών χονδρικής.

Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει το «ξεφούσκωμα» των τιμών των καυσίμων καθώς μία από τις συνήθεις πρακτικές των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών ήταν να κάνουν τις αποσβέσεις των επενδύσεών τους στα πρατήρια φουσκώνοντας... τις τιμές χονδρικής.
Η ρύθμιση για τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια
Με τη μορφή τροπολογίας στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για τον αγορανομικό κώδικα θα κατατεθούν και οι διατάξεις που αφορούν στο πρόγραμμα διευκόλυνσης των οφειλετών με τραπεζικά ενυπόθηκα δάνεια καθώς και οι αλλαγές στο «νόμο Κατσέλη».
Η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ. Επιπλέον, ο δανειολήπτης θα πρέπει να είναι φορολογικά ενήμερος και το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού να μην είναι πάνω από 150.000 ευρώ. Επίσης αποτελεί προϋπόθεση η ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 250.000 ευρώ (μαζί και με την ενυπόθηκη κύρια κατοικία) και το σύνολο των καταθέσεων που πρέπει να έχει ο δανειολήπτης να μην υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι
Οι κατηγορίες των δικαιούχων διακρίνονται σε τέσσερις και ανάλογα με το εισοδηματικό κριτήριο καθορίζεται και ο τρόπος διευκόλυνσης της πληρωμής των δανείων τους. Υπάρχουν οι κατηγορίες των μισθωτών και συνταξιούχων με καθαρό οικογενειακό εισόδημα τα 25.000 ευρώ, των πολύτεκνων με όριο τα 30.000 ευρώ, χαμηλόμισθών με 15.000 ευρώ και των ανέργων. Κοινό σημείο είναι η χορήγηση 48μηνης περιόδου χάριτος με πληρωμή δόσης ίσης με το 30% του καθαρού εισοδήματός τους, ενώ για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα διευκόλυνσης θα πρέπει ο μισθός του να έχει υποστεί μείωση τουλάχιστον 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο της 1ης Ιανουαρίου του 2010. Αλλαγές έρχονται και στο νόμο Κατσέλη με σκοπό την ενίσχυση του σταδίου του εξωδικαστικού συμβιβασμού των υπερχρεωμένων νοικοκυριών με τις τράπεζες.

Πάντως, στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, καθώς ο πρώτος υποστηρίζει ότι ο εξωδικαστικός συμβιβασμός θα πρέπει να γίνεται μόνο με δικηγόρο και αμοιβή κλιμακούμενη ανάλογα με το ύψος του δανείου, ενώ ο δεύτερος κρίνει πως δεν χρειάζεται η παρουσία δικηγόρου.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"