Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2013

«Ναι» στην παραπομπή Παπακωνσταντίνου για κακούργημα

Υπέρ της επέκτασης της προκαταρκτικής εξέτασης για το «αξιόποινο αδίκημα της απιστίας στην Υπηρεσία» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ψήφισε η Βουλή. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 266 βουλευτές, εκ των οποίων οι 234 υπέρ και οι 21 κατά
«Παρών» ψήφισαν 7 βουλευτές, ενώ βρέθηκαν 1 «άκυρο» και 3 «λευκά» ψηφοδέλτια στην κάλπη.
Πριν την ψηφοφορία....
ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για συντονισμένη επιχείρηση σε βάρος του, ώστε να εξιλεωθεί «στη δική του πλάτη» το πολιτικό σύστημα.
Επιτέθηκε με σφοδρότητα απέναντι στον κ. Βενιζέλο, αλλά και τον κ. Διώτη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να τον διασύρει ώστε να ξεχάσει η κοινωνία τα μέτρα που επιβάλλονται σε βάρος της και την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι αν είχε αξιοποιηθεί η λίστα Λαγκάρντ δεν θα χρειαζόταν να κοπούν μισθοί και συντάξεις.
Ειδικά για τη στάση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλου, η αιχμηρότερη αναφορά του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν η εξής: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»!
Ο πρώην υπουργός υπογράμμισε ότι κινήθηκε με μόνο γνώμονα την προσπάθεια να πιαστούν φοροφυγάδες και επέμεινε ότι δεν πρωτοκόλλησε το CD με τη λίστα των καταθετών στην HSBC γιατί δεν ήθελε και δεν έπρεπε να υπάρχει παραδοχή επίσημης κτήσης των παράνομων στοιχείων από την ελληνική διοίκηση. 
Αναφέρθηκε στο έγγραφο από τις γαλλικές αρχές και υπογράμμισε ότι για την ύπαρξη του είχε ενημερώσει και την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τον οικονομικό εισαγγελέα στην κατάθεσή του και ισχυρίστηκε ότι από τον τρόπο σύνταξης της επιστολής των Γάλλων προκύπτει ότι τα στοιχεία μας χορηγήθηκαν ανεπισήμως και απόρρητα.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών βούρκωσε τη στιγμή που δήλωσε: «πολιτικό παιχνίδι είναι δυστυχώς αυτό που παίζεται σήμερα εδώ σε αυτή την αίθουσα. Στις πλάτες ενός ανθρώπου. Και όλοι εδώ μέσα το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτό συμβαίνει. Μόνο που όσο και αν βολεύει η δική μου εξόντωση δεν είμαι βολική περίπτωση. Δεν έχω σκιές στη ζωή μου, δεν έδωσα δικαιώματα σε θέματα διαφάνειας, δεν έχω κάνει ούτε μισό ρουσφέτι, δεν είχα πάρε δώσε, δεν προσπορίστηκα ποτέ τίποτα, δεν έχω δυσθεώρητο πόθεν έσχες, μόνο χρέη έχω».
«Κατηγορώ» για την προανακριτική επιτροπή
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επέκρινε τις «επιλεκτικές και στοχευμένες διαρροές» μελών της Επιτροπής και σχολίασε ότι «δεκάδες είναι οι εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ στις οποίες προδικάζουν πριν την έκδοση πορίσματος και αναφέρονται στις εν εξελίξει εργασίες οι οποίες κατά τα άλλα καλύπτονται από μυστικότητα». «Σε αντίθεση με τα μέλη της Προανακριτικής, εγώ όσο διαρκεί αυτή η διαδικασία ό,τι έχω να πω το λέω εδώ μέσα. Όχι στα κανάλια και τις εφημερίδες», είπε.
Για την απιστία σε βαθμό κακουργήματος
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τη βασικό επιχείρημα για την επέκταση του κατηγορητηρίου, δηλαδή την επιστολή των γαλλικών αρχών, είπε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο, πρώτος εκείνος αναφέρθηκε σε αυτήν και καταθέτοντας στην Επιτροπή Θεσμών και στον Οικονομικό Εισαγγελέα. 
«Είχα πει τότε: παραδόθηκε δια της διπλωματικής οδού στο υπουργείο Οικονομικών ένα ψηφιακό αρχείο-CD- χωρίς διακριτικά και με ένα συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από Γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε τη διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα», σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου προσθέτοντας ότι συνεπώς «η επιστολή αυτή δεν αποτελεί νέο στοιχείο. Την ξέραμε. Απλώς κάποιους δεν βόλευε η κατηγορία της απιστίας και τώρα την επιστρατεύουν». Έκανε διεξοδική αναφορά στον τρόπο που έχει συνταχθεί η επιστολή των γαλλικών αρχών επισημαίνοντας ότι χρησιμοποιήθηκε η φράση ότι τα στοιχεία που στέλνονται πρέπει να κρατηθούν απόρρητα. 
Επισήμανε ακόμη πως και οι Γάλλοι δεν πρωτοκόλλησαν την επιστολή που μας έστειλαν και δεν περιέγραφαν στην επιστολή τα στοιχεία που μας έστειλαν αλλά επέλεξαν τη διατύπωση «βρείτε συνημμένα τα αιτηθέντα στοιχεία».
Στην ομιλία του έκανε μικρή μόνο αναφορά στην επιστολή του πρώην Γενικού Γραμματέα κ. Πλασκοβίτη. Περιορίστηκε να σχολιάσει πως «ούτε και αυτή είχε πρωτοκολληθεί. Τόσο επίσημη αλληλογραφία ήταν»!
Οι αναφορές στον Ε. Βενιζέλο
Ο πρώην υπουργός έκανε πολλές αναφορές στον σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ με αιχμηρότερη την αναφορά του: «Ο κ. Βενιζέλος είχε το θράσος να με ταυτίσει με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Ως βάρος που δεν μπορεί να κουβαλάει. Δεν ήμουν όμως εγώ αυτός που υπερασπίστηκε τον κ. Τσοχατζόπουλο στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος ήταν»!
Για τη διαχείριση της λίστας από το σημερινό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε αν εμπόδισε τον κ. Βενιζέλο και τον Διώτη η έλλειψη του χαρτιού των Γάλλων για να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες. «Γιατί τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν από τον κ. Διώτη στο διάδοχό μου Υπουργό Οικονομικών και μετά καταχωνιάστηκαν σε ένα συρτάρι επί 16 ολόκληρους μήνες; Ποιον κοροϊδεύουμε εδώ πέρα; Και αλήθεια αυτό ήταν το πρόβλημα; Τότε γιατί δεν με ρωτούσαν να τους διευκρινίσω πως ακριβώς ήρθαν τα στοιχεία; Τηλέφωνα δεν υπήρχαν; Γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Διώτης να μου πει, υπουργέ, προβληματίζομαι πώς να χρησιμοποιήσω τα στοιχεία που μου έδωσες. Και γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο ο κ. Βενιζέλος; Ή γιατί δεν με ρώτησε στο περιθώριο των αναρίθμητων συσκέψεων που βρεθήκαμε από κοινού «που τα βρήκες αυτά τα στοιχεία που έδωσες στο Διώτη και δεν ξέρουμε τώρα τι να τα κάνουμε; Ή δεν ήθελε να ρωτήσει εμένα γιατί δεν ρώτησε την κα Λαγκάρντ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Αναρωτήθηκε επίσης για τον κ. Βενιζέλο «ο οποίος είχε στη διάθεσή του επί τόσους μήνες το USB, τι ακριβώς έκανε ο ίδιος για τη λίστα αυτή»; «Τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα με εμένα υπουργό από τον Οκτώβριο του 2010 έως τις αρχές Ιουνίου του 2011: σύνολο 8 μήνες και κάτι. Ήταν στο υπουργείο Οικονομικών με υπουργό τον κ. Βενιζέλο από τον Ιούνιο του 2011 έως τον Μάρτιο του 2012: σύνολο 9 μήνες και κάτι. 
Στη συνέχεια παρέμειναν στην κατοχή του κ. Βενιζέλου αφότου εγκατέλειψε το υπουργείο και άλλους 7 μήνες. Σύνολο 16 μήνες. Και έχει ξαναέρθει η λίστα από τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 2012. από τότε έχουν περάσει 6 μήνες. Και μέσα σε 6 μήνες το ΣΔΟΕ δεν έχει ολοκληρώσει τον έλεγχο μέσα σε συνθήκες πίεσης τον έλεγχο σε 3 συγγενείς μου», δήλωσε ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"