Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Λίστα με καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο ζήτησε ο Στουρνάρας

Λίστα με καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο ζήτησε ο Στουρνάρας
Τη λίστα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, στο Λουξεμβούργο, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών του Δουκάτου, ο Γιάννης Στουρνάρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα».  
Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι ελληνικές καταθέσεις στο Λουξεμβούργο ανέρχονται σε 800 εκατομμύρια ευρώ.


Αναλυτικότερα...,
τον φάκελο των ελληνικών καταθέσεων στο Λουξεμβούργου ανοίγει η κυβέρνηση αξιοποιώντας την προθυμία του Δουκάτου να παράσχουν τα σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας ζήτησε μέσω της επίσημης διπλωματικής οδού από τον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τις καταθέσεις ελλήνων φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων, στο Λουξεμβούργο.

Έτσι, οι ελληνικές φορολογικές αρχές εκτός από τα 2.063 ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ» και τους 54.000 Έλληνες καταθέτες εξωτερικού της περίοδου 2009-2011 θα αποκτήσουν σύντομα και πολύτιμα δεδομένα για καταθέσεις και επενδύσεις ελλήνων στο Λουξεμβούργο.

Κατά προσέγγιση οι καταθέσεις ελλήνων, φυσικών προσώπων και εταιρειών, στο Λουξεμβούργο υπολογίζονται από τραπεζικά στελέχη μεταξύ 600 - 800 εκατ. ευρώ.


Το υπουργείο Οικονομικών κινητοποιήθηκε για να λάβει τη σχετική λίστα ήδη από τις 4 Ιουνίου, όταν ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στο Market News International (MNI) ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν ζητήσει στοιχεία των ελλήνων καταθετών στο Λουξεμβούργο και ότι εφόσον το κάνουν θα τα παράσχει άμεσα, ακόμα και αν αυτό είναι ενάντια στην ισχύουσα (σήμερα) νομοθεσία του δουκάτου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο κ. Γιούνκερ είχε αποκαλύψει πως οι αρμόδιες υπηρεσίες του Λουξεμβούργου έχουν διεξαγάγει ελέγχους και έχουν καταγράψει τις καταθέσεις που προέρχονται από την Ελλάδα και από το αποτέλεσμα που προέκυψε καταδείχθηκε πως αυτές είναι λιγότερες σε σχέση με τις καταθέσεις Ελλήνων στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ζητήσει ποτέ από το Λουξεμβούργο να δώσει τη λίστα με τους έλληνες καταθέτες, αφενός, διότι δεν γνώριζε πως υπήρχε σχετική λίστα και, αφετέρου, διότι δεν είχε εκδηλωθεί δημόσια η προθυμία χορήγησης των στοιχείων. Από τη στιγμή που αυτό έγινε κινήθηκαν άμεσα οι διαδικασίες», αναφέρει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας αμέσως μετά τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στο MNI ζήτησε από τους συνεργάτες του να προετοιμάσουν το επίσημο αίτημα παροχής των στοιχείων.

Οι σχετικές διαδικασίες που απαιτούσαν και ειδικούς νομικούς χειρισμούς λόγω της εμπειρίας από τις λίστες Λαγκάρντ και λίστας Λίχτενσταϊν, δρομολογήθηκαν άμεσα και σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί ακόμη πριν από την επίσημη επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιουνίου.

Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε το αίτημα για την παροχή της λίστας Γιούνκερ με δύο τρόπους. Αφενός μέσω του διπλωματικού σάκου, ήτοι της επίσημης διπλωματικής οδού. Αφετέρου με επιστολή που έδωσε προσωπικά ο κ. Στουρνάρας στον υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 17ης Ιουνίου που διεξήχθη στο Λουξεμβούργο. Για το θέμα φέρεται να είχε ενημερωθεί αναλυτικά και ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.


Εκτίμηση στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η λίστα Γιούνκερ θα δοθεί στην Ελλάδα αρχές Σεπτεμβρίου, αφού μεσολαβήσουν κάποιες πρόσθετες διατυπώσεις και ανταλλαγή πληροφοριών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λίστα θα παρασχεθεί με επίσημο και πλήρως διαφανή τρόπο στις ελληνικές Αρχές, η αξιοποίηση των στοιχείων που περιλαμβάνονται σε αυτή θα αρχίσει άμεσα και χωρίς τις παλινωδίες και τα προβλήματα που σημειώθηκαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ή της λίστας Λίχτενσταϊν.

Οι Αρχές του Λουξεμβούργου φέρεται ότι έχουν κάνει έλεγχο σε όλες τις καταθέσεις που προέρχονται από την Ελλάδα και εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι η λίστα θα περιλαμβάνει και στοιχεία για επενδυτικά - καταθετικά προϊόντα όπως αμοιβαία κεφάλαια και εταιρικά ομόλογα. Ετσι, όταν ο συνολικός όγκος των δεδομένων περιέλθει στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων και η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα είναι σε θέση να κάνουν αμέσως τις σχετικές διασταυρώσεις και να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα.


Σύμφωνα με Τα Νέα, στη λίστα με τους 54.000 Ελληνες καταθέτες με εμβάσματα σε τράπεζες του εξωτερικού την περίοδο 2009-2011 που ελέγχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εμπεριέχονται και στοιχεία που αφορούν εμβάσματα προς τράπεζες του Λουξεμβούργου. Οπως διευκρινίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αυτά που έχουν πολύ μεγάλη αξία από άποψης φορολογικού αντικειμένου είναι τα δεδομένα για τις καταθέσεις των Ελλήνων στο Δουκάτο προ του 2010, καθώς αυτά μπορούν να αναδείξουν πλήθος αδήλωτων εισοδημάτων και περιπτώσεις που μέχρι σήμερα είναι άγνωστες στις φορολογικές Αρχές.
Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"