Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Δημόσιο: Αρχίζει η καταβολή προσωρινής σύνταξης για τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία

Από το τέλος Ιουνίου ενεργοποιείται η χορήγηση προσωρινής σύνταξης για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που αποχωρούν από την ενεργό υπηρεσία.
Σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για τον Ιούνιο 2013, που είναι ο πρώτος μήνας της εφαρμογής, η προκαταβολή της σύνταξης θα καταβληθεί....
την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα
Στους επόμενους μήνες θα καταβάλλεται τη 10η εκάστου μηνός και σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή συμπίπτει με αργία, η καταβολή θα γίνεται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Το ύψος της προσωρινής σύνταξης που θα καταβάλλεται μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) ανέρχεται σε ποσοστό 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε κατά το χρόνο της αποχώρησής του προσαυξημένου με το 50% του τυχόν επιδόματος χρόνου υπηρεσίας.
Σε περιπτώσεις που ο μόνιμος υπάλληλος ή ο δημόσιος λειτουργός, ισόβιος ή μη, είναι ανάπηρος με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογένειας με αναπηρία, το ποσοστό της προκαταβολής σύνταξης ανέρχεται στο 60%.
Η προκαταβολή σύνταξης διενεργείται με βάση τα στοιχεία του Δελτίου Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης Υπαλλήλου - Λειτουργού (ΔΑΥΚ) τα οποία περιέρχονται ηλεκτρονικά στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΓΛΚ, εντός είκοσι εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία λύσης της υπαλληλικής σχέσης του υπαλλήλου.
Το ποσό της προκαταβολής, κατά την καταβολή του, υπόκειται σε κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και φόρο εισοδήματος, ενώ απαλλάσσεται από κάθε άλλη κράτηση ή εισφορά.
Η πρώτη καταβολή, αναδρομικά από την επομένη της ημερομηνίας λύσης της υπαλληλικής σχέσης του υπαλλήλου, διενεργείται το αργότερο σε 40 ημέρες από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής περιέλευσης στην Υπηρεσία Συντάξεων του ΔΑΥΚ.
Η προκαταβολή δεν καταβάλλεται:
  •  σε περίπτωση απόλυσης για πειθαρχικό παράπτωμα ή υπηρεσιακή ανεπάρκεια των μόνιμων υπαλλήλων ή των δημόσιων λειτουργών, ισόβιων ή μη
  • σε περίπτωση παραίτησης του υπαλλήλου που δεν έχει συμπληρώσει τα έτη ασφάλισης για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος
  • σε περίπτωση που η σύνταξη δεν είναι άμεσα καταβλητέα λόγω μη συμπλήρωσης του προβλεπόμενου ορίου ηλικίας για την καταβολή της και
  • σε περίπτωση απόλυσης λόγω ανικανότητας ή θανάτου στην Υπηρεσία ή θανάτου του υπαλλήλου που έχει αποχωρήσει από την Υπηρεσία και βρίσκεται σε αναστολή καταβολής της σύνταξής του, λόγω μη συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
Εξάλλου, η απόφαση του κ. Σταϊκούρα προβλέπει πως, μετά την παρέλευση δύο μηνών από την προκαταβολή της σύνταξης, διενεργείται έλεγχος για το εάν έχει περιέλθει στην υπηρεσία Συντάξεων ο υπηρεσιακός φάκελος που αφορά την κάθε προκαταβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"