Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Κραυγή διαμαρτυρίας (μόνο) από την Ηλεία - 5 επιστολές σε Σαμαρά για την Ολυμπία Οδό

Κραυγή διαμαρτυρίας (μόνο) από την Ηλεία - 5 επιστολές σε Σαμαρά για την Ολυμπία Οδό
Την κινητοποίηση πολιτικών και τοπικών παραγόντων για την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού ζήτησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαρ. Καφύρας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε χθες Παρασκευή.
Ο κ. Καφύρας έκανε γνωστό ότι έχουν σταλεί 5 επιστολές από την ημέρα που συναντήθηκε "στο πόδι" αντιπροσωπεία Ηλείων με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, στα εγκαίνια....
της επανέναρξης των έργων, αλλά ο πρωθυπουργός δεν έχει ακόμη απαντήσει στο αίτημα για την πραγματοποίηση συνάντησης.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καφύρας τόνισε τα εξής:
«Το θέμα της κατασκευής του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού βρίσκεται σε καθοριστικό, κρίσιμο και αποφασιστικό σημείο όσον αφορά το μέλλον του και τη συνέχιση της κατασκευής του, διότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των αναθεωρημένων συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας (μεγάλα έργα παραχώρησης) και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η κατάθεσή τους για επικύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων αυτών των τροποποιήσεων. Των συμβάσεων παραχώρησης δηλαδή, και της Ολυμπίας Οδού, που δεν θα περιλαμβάνει στο άμεσο διάστημα την κατασκευή του τμήματος αυτού που μας αφορά. 
Επανειλημμένως υπουργοί και διάφοροι εκπρόσωποι του υπουργείου και της κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι δεν θα απενταχθεί κανένα τμήμα της Ολυμπίας Οδού, αλλά όπως μάλιστα ανέφερε στην πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Σταύρος Καλογιάννης -απαντώντας σε επερώτηση του βουλευτή ΝΔ Μεσσηνίας κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου- «θα πρέπει να υπάρξει μια χρονική μετατόπιση σε ορισμένα τμήματα έργων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης». Και επίσης «θα πρέπει τα έργα αυτά να είναι λειτουργικά, να παραδοθούν μέχρι τέλος του 2015, μέχρι τέλους της προγραμματικής περιόδου».
Σε κάθε περίπτωση όμως, για όλους εμάς δεν έχει απαντηθεί: Πότε θα ξεκινήσει η κατασκευή του δρόμου Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα; Πότε θα παραδοθεί; Ποιοι θα είναι οι ρυθμοί κατασκευής του; Πώς το έργο θα παραδοθεί μέχρι τέλους 2015 (ή εννοούν την κατασκευή του μετά το τέλος του 2015;). Μέσω ποίου προγράμματος θα χρηματοδοτηθεί;
Είναι γνωστό ότι όλοι οι φορείς του Νομού Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας, Δήμοι, Επιμελητήρια, Σύλλογοι, αλλά και οι πολίτες, με διάφορους τρόπους έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στη διακοπή των εργασιών και τη μη επανεκκίνηση του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και ζητούν μετ’ επιτάσεως την επανέναρξη της κατασκευής του, άμεσα.
Οι προσπάθειές μας για την επίλυση του προβλήματος και η συζήτηση με τους αρμόδιους υπουργούς, έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα ατελέσφορες - γι' αυτό ζητήσαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνη Σαμαρά, για να μας δώσει μία ενημέρωση αλλά και να του μεταφέρουμε το αίτημα των κατοίκων της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας. 
Σας δίνω για ενημέρωση την 5η επιστολή που έχουμε στείλει στον πρωθυπουργό για συνάντηση, έναν μήνα μετά από την επικοινωνία και την συνάντηση που είχαμε στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού, όπου και μας υποσχέθηκε διαμέσου του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη (επιστολή στον κ. Κ. Χατζηδάκη στείλαμε την ίδια μέρα 25-4-2013), να πραγματοποιηθεί άμεσα αυτή η πολυπόθητη και πολυθρύλητη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Στην επιστολή μου, όπως θα δείτε, επαναλαμβάνω τα αιτήματα των Ηλείων, εκθέτω την συνεχή προσπάθεια μας να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό, παρουσιάζω  τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή μας η μη κατασκευή του δρόμου και περιγράφω ότι αυτό αποτελεί ένα παμπελοποννησιακό -και όχι μόνο- αίτημα. 
Στο διάστημα των τόσων μηνών που ζητάμε συνάντηση, ο πρωθυπουργός έχει συναντηθεί με πάρα πολλούς... και βέβαια δεν ομιλώ για τις υποχρεώσεις και τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας, αλλά με πολλούς φορείς και εκπροσώπους περιοχών. Μάλιστα, πληροφορηθήκαμε ότι πρόσφατα συναντήθηκε και με τον πρόεδρο μιας Ποδοσφαιρικής Ανώνυμης Εταιρείας - και πιστεύουμε ότι αφού υπάρχει χρόνος για αυτού του είδους τις συναντήσεις, μπορεί να βρεθεί χρόνος και για τους εκπροσώπους 5 νομών και εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, για ένα δίκαιο αίτημά μας.
Οπως καταλαβαίνετε μιλάω με πίκρα, διότι αν δεν μας απαντήσει η κυβέρνηση, αν ο πρωθυπουργός δεν μας δώσει λύσεις, εξηγήσεις και τέλος πάντων να μας ενημερώσει τι θα γίνει με το μέλλον του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, από πού εμείς θα ενημερωθούμε;
Κλείνοντας, θεωρώ ότι αν δεν πραγματοποιηθεί η συνάντηση, η προσωπική μου άποψη είναι ότι, αφού ξανασυγκεντρωθούμε αυτοί που είχαμε συγκεντρωθεί στην Ολυμπία (που θα αποδείξει και ποιοι συνεχίζουν να παλεύουν), πρέπει να προχωρήσουμε σε άλλου είδους δράσεις, πιο αποφασιστικές και δυναμικές. Γιατί τα όρια της αναμονής και της προσπάθειας διαλόγου έχουν, νομίζω, εξαντληθεί πια.

Επίσης, οι εκπρόσωποι στη Βουλή όλων των νομών που επηρεάζει αυτή η απόφαση, πρέπει να λάβουν δράση και να τοποθετηθούν αναλόγως, όταν εισαχθεί προς ψήφιση η αναθεωρημένη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού, που θα παραπέμπει στο αόριστο μέλλον την κατασκευή του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα».

Η 5η επιστολή Καφύρα στον πρωθυπουργό

Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ, 
Απευθυνόμαστε άλλη μια φορά σε εσάς ώστε επιτέλους να πραγματοποιηθεί η συνάντηση που πολλές φορές έχουμε ζητήσει, αλλά και που εσείς μας υποσχεθήκατε στην συνάντηση που είχαμε στις 25 Απριλίου 2013, κατά την παρουσίας σας στην εκδήλωση επανεκκίνησης των έργων της Ολύμπιας Οδού. 
Κύριε πρωθυπουργέ, 
Σας έχουμε εκθέσει το πρόβλημα του τμήματος Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα της Ολυμπίας Οδού και της πρότασης μας για την επανεκκίνηση του έργου αυτού, ταυτόχρονα με το υπόλοιπο έργο της Ολυμπίας Οδού, σε αλλεπάλληλα υπομνήματα και αιτήματα μας προς εσάς, τον Οκτώβριο του 2012, τον Δεκέμβριο του 2012, τον Μάρτιο του 2013, τον Απρίλιο του 2013 και βέβαια στην προαναφερθείσα συνάντηση μας μαζί σας στις 25 Απριλίου 2013.
Οι κάτοικοι της Ηλείας, της Αχαΐας και της Μεσσηνίας, αλλά και των δύο νησιών Ζακύνθου και Κεφαλλονιάς, που εξυπηρετούνται και ωφελούνται από την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού, έχουν κατ’ επανάληψη εκδηλώσει την αποφασιστικότητα και τη θέληση τους για την ανάγκη συνέχισης τώρα της κατασκευής του τμήματος της Ολυμπίας Οδού Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα, σε συσκέψεις και κινητοποιήσεις στον Πύργο, στην Ολυμπία, στην Πάτρα, στην Αθήνα, θεωρώντας ότι η μη κατασκευή του θα μας καταδικάσει αναπτυξιακά και θα μας βυθίσει οικονομικά.
Το τμήμα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα είναι μήκους 164 χλμ. ή 58% της Ολυμπίας Οδού (που έχει λάβει το όνομα της από την Αρχαία Ολυμπία, στην όποια όμως δεν φτάνει), έχουν συντελεστεί 100% οι απαλλοτριώσεις στο τμήμα Πάτρα - Πύργος και στο τμήμα Καλό Νερό -  Τσακώνα κατά 70%, έχουν ήδη κατασκευαστεί έργα άνω των 150 εκ. € και με βάση τις υποχρεώσεις της χωράς μας πρέπει να παραδοθούν πλήρως και λειτουργικά στα τέλη του 2015.
Ο Νομός Ηλείας πλήττεται ιδιαιτέρως από την πιθανή μη κατασκευή του οδικού άξονα, όμως είναι ένας νομός που έχει την Αρχαία Ολυμπία, τον πιο φημισμένο αρχαιολογικό τόπο παγκοσμίως, με τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης, με ραγδαία αναπτυσσόμενη την αγροτική και μεταποιητική οικονομία και με σαφείς εξαγωγικούς προσανατολισμούς, ενώ παράλληλα δεν έχει αεροδρόμιο, έχει διακοπεί η σιδηροδρομική επικοινωνία και το βασικό οδικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, όταν μάλιστα εξυπηρετεί εκτός από τους τρεις Νομούς Ηλείας, Αχαΐας, Μεσσηνίας και τα δύο νησιά του Ιονίου, Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά, με εκατομμύρια διελεύσεις οχημάτων ετησίως.
Το σύνολο των βουλευτών όλων των κομμάτων και των φορέων της Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τα Περιφερειακά Συμβούλια, οι περιφερειάρχες Απ. Κατσιφάρας, Π. Τατούλης και Σπ. Σπύρου, οι Πατρών, Αγρινίου, Καλαμάτας, αλλά και  όλοι οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια, Επιμελητήρια, ΤΕΕ, εκπρόσωποι τουρισμού, των αγροτών, των επιχειρήσεων, ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων αλλά και οι πολίτες, κατ’ επανάληψη με αποφάσεις τους έχουν εκδηλώσει τη θέλησή τους και την αποφασιστικότητά τους να αποτραπεί μια άσχημη εξέλιξη για την περιοχή ολόκληρη, διότι αποτελεί ένα μεγάλο και μοναδικό αναπτυξιακό έργο και ζητάμε την άμεση επανεκκίνηση των εργασιών στο σύνολο του συμβατικού και τεχνικού αντικειμένου.
Κύριε πρωθυπουργέ, 
Οπως προαναφέραμε σας έχουμε ζητήσει πολλές φορές την συνάντηση αυτή και πιστεύουμε ότι δικαιούμαστε ο πρωθυπουργός της χώρας να αποδεχτεί αυτή την συνάντηση, να διαθέσει λίγο χρόνο από αυτόν που έχει για να ακούσει τα αιτήματά μας, και πιστεύουμε να δώσει λύσεις στους εκπροσώπους εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων πέντε νομών.
Εκ μέρους των φορέων της Δυτικής Ελλάδας της Πελοποννήσου, 

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας 
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26407-kravgi-diamartirias-olympia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"