Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ψηλά η Πελοπόννησος στις αυτοκτονίες με εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις

Άκρως δολοφονικό αποδεικνύεται για τη χώρα μας το Μνημόνιο, καθώς οι ειδικοί καταγράφουν στην εποχή της τρόικας τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών τα τελευταία 50 χρόνια, ενώ και το 2013 τα συμβάντα εμφανίζονται δραματικά αυξημένα.
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Κλίμακα», που βασίζονται στις επίσημες καταγραφές της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και....

του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο υψηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων αυτοκτονιών κατά τα τελευταία 50 χρόνια σημειώθηκε το 2011 στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το 2011 καταγράφηκαν επισήμως στη χώρα μας 477 αυτοκτονίες, εκ των οποίων οι 393 αφορούσαν άνδρες και οι 84 γυναίκες, ενώ την ίδια χρονιά οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 26,52% σε σχέση με το 2010. Στην κατηγορία των γυναικών δε, η αύξηση έφθασε το 104,8%!
Η περιοχή στην οποία παρατηρείται το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων) και ακολουθούν: η Κεντρική Μακεδονία (53 αυτοκτονίες), η Κρήτη (37 αυτοκτονίες), η Δυτική Ελλάδα (36 αυτοκτονίες), η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος (από 33 αυτοκτονίες), η Στερεά Ελλάδα (23 αυτοκτονίες), η Δυτική Μακεδονία και το Νότιο Αιγαίο (από 14 αυτοκτονίες), η Ήπειρος (13 αυτοκτονίες), τα Ιόνια Νησιά (9 αυτοκτονίες), το Βόρειο Αιγαίο (4 αυτοκτονίες) και το εξωτερικό (3 αυτοκτονίες).
Πάντως, αξιοσημείωτο είναι ότι αυξημένο ποσοστό αυτοκτονιών καταγράφεται και το πρώτο τρίμηνο του 2013, με τους ειδικούς να κάνουν εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2007 είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 328 αυτοκτονίες (268 άνδρες και 60 γυναίκες), το 2008 καταγράφηκαν 373 (308 άνδρες και 65 γυναίκες) και το 2009, 391 αυτοκτονίες (333 άνδρες και 58 γυναίκες).
Όπως σημειώνεται από την «Κλίμακα», στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές οι οποίες καταγράφονται επισήμως, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 - 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.
«Μία περίεργη αριθμητική πρόοδο στην αύξηση των αυτοκτονιών καταγράφουν τα στοιχεία της “Κλίμακας”», δηλώνει στην «Αυγή» ο πρόεδρος της οργάνωσης, ψυχίατρος Κυριάκος Κατσαδώρος, ο οποίος μας εξηγεί ότι «οι αυτοκτονίες για το πρώτο τετράμηνο του 2013, σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία, είναι ακόμη πιο αυξημένες, σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012, όπως αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής»!
Ο κ. Κατσαδώρος τονίζει, επίσης, ότι «δεν μπορούμε να αποδώσουμε αποκλειστικά και μόνον στην κατάθλιψη ή τη σχιζοφρένεια αυτόν τον τόσο υψηλό αριθμό αυτοκτονιών στη χώρα μας. Είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι είναι η οικονομική κρίση εκείνη η οποία κινητοποίησε αυτήν τη διαδικασία των αυτοκτονιών».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"