Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη η άρση του τραπεζικού απορρήτου

Σύνοδος Κορυφής: Ανάγκη η άρση του τραπεζικού απορρήτου
Σε συμφωνία για την ανάγκη άρσης του τραπεζικού απορρήτου κατέληξαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τα ζητήματα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής να τίθενται και αυτά στις συνομιλίες. 
Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη τελικές αποφάσεις και αρκετά απομένουν να διευθετηθούν ώστε να υπάρξει ομοφωνία και χρονοδιαγράμματα.  
Πρόκειται για....
«ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος, όχι όμως το τέλος» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που επισήμανε ακόμη ότι το απόρρητο εμπόδιζε για πολύ χρόνο τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις μεγάλες εταιρείες από το να καταβάλλουν πολύ λίγους φόρους στην έδρα τους. Έκανε ακόμη λόγο για ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικού χαρακτήρα και για συνομιλίες με τρίτες χώρες, σε μια έμμεση αναφορά στην Ελβετία.

Παραταύτα το ζήτημα της εναρμόνισης της φορολογικής πολιτικής δεν τέθηκε στη Σύνοδο, με τον Χέρμαν βαν Ρομπάι να επισημαίνει ότι αυτό είναι ένα θέμα που χρειάζεται ομοφωνία. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επισήμανε ότι οι κοινές προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής πρέπει να ενισχυθούν. Η φοροαποφυγή δεν είναι κάτι που μπορεί να λύσει μία χώρα από μόνη της, πρόσθεσε.

Χρειάζεται, όπως είπε ακόμη, περισσότερη δουλειά για να κλείσουν «παραθυράκια» στο φορολογικό σύστημα που εκμεταλλεύονται οι εταιρείες.

Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων οι ηγέτες ζητούν να υπάρξει, μεταξύ άλλων, άμεση πρόοδος στις προσπάθειες κατά τις μεταφοράς κερδών και την έλλειψη διαφάνειας.

Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση εταιρικών δραστηριοτήτων σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση έχει έλθει στην επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες και στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ.

Πριν από τη Σύνοδο, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο ήταν οι δύο χώρες που έφεραν αντιρρήσεις στην άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Προσερχόμενος ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν άφησε να εννοηθεί ότι θα υποχωρήσει, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει συμφωνία για την ανταλλαγή των πληροφοριών ως το τέλος του έτους. Λιγότερο δεκτικός σε μια απόφαση εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βλέπει ότι οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει και πρέπει να γίνουν και συνομιλίες με τρίτες χώρες, όπως η Ελβετία.

Και τα ενεργειακά συζητήθηκαν στη Σύνοδο

Είμαστε στο μέσο μίας ενεργειακής επανάστασης και ενός αγώνα για πόρους, είπε ο Βαν Ρομπάι, και είναι δύσκολο για τις ευρωπαϊκές χώρες να ανταγωνιστούν λόγω των υψηλών τιμών.

Κάθε χώρα μπορεί να αποφασίσει ποιο ενεργειακό μείγμα θα προκρίνει για την ίδια, προσέθεσε, κάνοντας αναφορά στο σχιστολιθικό αέριο (shale gas) ως μία από τις πιθανές λύσεις.

Τόσο ο Ρομπάι, όσο και ο Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισαν ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, και τόνισαν την ανάγκη να συνδεθούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία μεγάλων έργων ενεργειακής υποδομής.

Όπως είπε ο Βαν Ρομπάι, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα η Ευρώπη θα είναι η μόνη ήπειρος που θα είναι πλήρως εξαρτημένη στα θέματα ενέργειας. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, είπε.

Είμαστε από τους λίγους παίκτες που τηρούν τους στόχους για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ΕΕ και ανέφερε ότι η Ένωση θα εργαστεί για νέους στόχους για το 2030.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"