Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ: Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για την ελληνική ΑΟΖ

Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για την ελληνική ΑΟΖΡητή αναφορά περιελήφθη στο κείμενο συμπερασμάτων της έκτακτης συνόδου κορυφής για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και τις θάλασσες των χωρών της Ευρώπης. 
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά το πέρας της συνόδου, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς και τονίζοντας τη σημασία της αναφοράς αυτής για....
την εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών, προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης.
Οπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ.Σαμαράς, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.
«Το είπα ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.
«Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών», σημείωσε ο κ.Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση. Με κλασικότερα παραδείγματα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.
Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει - πιθανότατα σημαντικούς – ενεργειακούς πόρους. Οπως η Κύπρος, που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους στην περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε.
Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.
Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.
Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, υπογράμμισε.
«Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια» σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
Αναφορικά με τη «διαφοροποίηση πηγών», είπε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).
Σε σχόλιό της για τη Σύνοδο Κορυφής, η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Ρούρου, μεταξύ άλλων σημειώνει:
Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό ζήτημα, μια τρίωρη σύνοδος κορυφής πόρρω απέχει από το να συνιστά συνεκτική, ολοκληρωμένη τοποθέτηση έναντι ενεργειακών γιγάντων όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, κ.α..
Σε αυτό το προδιαγεγραμμένο πλαίσιο μειωμένων προσδοκιών, οι κοινοτυπίες του κ. Σαμαρά, που συμπεριλήφθηκαν στα συμπεράσματα της Συνόδου, σηματοδοτούν ακριβώς ένα πράγμα: το πόσο μακριά από την κρισιμότητα και απαιτητικότητα των περιστάσεων βρίσκονται οι ευρωπαϊκές ηγεσίες.
Τη στιγμή που παγκοσμίως ο ενεργειακός χάρτης ξαναχαράσσεται, η Ευρώπη, εγκλωβισμένη στην ορθοδοξία των περικοπών των δημοσίων επενδύσεων, χαρακτηρίζεται ουσιαστικά από έλλειμμα πολιτικής βούλησης για τη διατύπωση διακριτής, εναλλακτικής στρατηγικής προς το συμφέρον των λαών της».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"