Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ποιοι απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων

Τι προβλέπεται σε απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών http://www.fimes.gr/wp-content/uploads/telos-akiniton9-580x435.jpg
Ετήσιο εισόδημα έως 6.000 ευρώ για τον άγαμο και 8.000 ευρώ για τον έγγαμο, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε ένα από τα προστατευόμενα τέκνα, θα είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την απαλλαγή, τη μείωση ή την καταβολή σε περισσότερες δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΑ) από φορολογούμενους που αυτοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται....
σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται με φτώχεια.
Αυτό προβλέπεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, στην οποία ορίζεται ότι τα εισοδηματικά αυτά όρια θα πρέπει να τηρούνται οπωσδήποτε για να εξετάζονται από τις εφορίες αιτήματα απαλλαγής από το τέλος, μείωσης του ή καταβολής του σε περισσότερες δόσεις.

Σημειώνεται επίσης ότι με νέα απόφαση που θα εκδοθεί ως το τέλος Ιουλίου, μπορούν να εξειδικευτούν περαιτέρω τα κριτήρια για το πώς ακριβώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις από τις εφορίες, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στην απόφαση ορίζεται ότι ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του, στο μέτρο που είναι αναγκαίο, ή την πλήρη απαλλαγή του από την υποχρέωση καταβολής, εφόσον βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική δυσκολία, που ορίζεται ως αδυναμία να εξασφαλίσει τροφή, ενδυμασία, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και άλλες αναγκαίες προϋποθέσεις για τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή της συζύγου του και των προστατευόμενων προσώπων.

Προκειμένου να εξετασθεί το αίτημα του φορολογουμένου, θα πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Α) Το ακίνητο για το οποίο ζητείται η απαλλαγή να ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή ποσοστό αυτών στον ή στη σύζυγο ή σε προστατευόμενο πρόσωπο και να αποτελεί την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους.

Β) Ο υποκείμενος σε ΕΕΤΑ, ο ή η σύζυγος αυτού και τα προστατευόμενα πρόσωπα να μην έχουν άλλο ακίνητο, πλην του ακίνητου για το οποίο ζητείται η απαλλαγή, ούτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Γ) Η συνολική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει, κατά το έτος 2012, τις 120.000 ευρώ.

Δ) Η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ.

Ε) Ο φορολογούμενος να προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά ως προς το επίπεδο των περιουσιακών του στοιχείων και των διαθέσιμων πόρων, προκειμένου να αποδείξει ότι υφίσταται σοβαρή οικονομική δυσκολία υπό την έννοια της παραγράφου αυτής.

ΣΤ) Ο φορολογούμενος να συνυποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1986, θεωρημένη από αρμόδια αρχή, εφόσον αυτό είναι δυνατό, η οποία περιγράφει τη φύση και τις συνθήκες της ασθένειας, του ατυχήματος ή άλλων γεγονότων που προκάλεσαν τη σοβαρή δυσκολία του.

Επίσης διευκρινίζονται τα εξής:

-Στην απόφαση σημειώνεται ότι δεν εξετάζονται αιτήματα φορολογουμένων εφόσον το ετήσιο εισόδημα του οικονομικού έτους 2013 υπερβαίνει το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ, προκειμένου για άγαμο, και των οκτώ χιλιάδων ευρώ προκειμένου για έγγαμο, το οποίο προσαυξάνεται κατά χίλια ευρώ για καθένα από τα προστατευόμενα μέλη.

- Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, που εκδίδεται μέχρι το τέλος του Ιουλίου, μπορούν να εξειδικευθούν περαιτέρω τα κριτήρια που προβλέπονται στην παρούσα απόφαση για την πληρωμή του ΕΕΤΑ σε περισσότερες δόσεις ή τη μείωση του ύψους του ή την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής.

- Καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη οποιουδήποτε λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που περιέχει ΕΕΤΑ. Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2013.

- Η αίτηση του προηγούμενου άρθρου συνοδεύεται υποχρεωτικά από:

α) φωτοτυπία του λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο οποίο περιλαμβάνεται και ΕΕΤΑ,

β) εκκαθαριστικά σημειώματα−δηλώσεις ΦΑΠ έτους 2012 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων προσώπων, εκτυπωμένα από τη διαδικτυακή εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, και

γ) περιουσιακή κατάσταση έτους 2013 του υποκείμενου σε ΕΕΤΑ, του ή της συζύγου και των προστατευόμενων προσώπων, εκτυπωμένες από τη διαδικτυακή εφαρμογή της ΓΓΠΣ, όπως επίσης όλων των άλλων προσώπων που κατοικούν στο ίδιο ακίνητο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"