Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Απόφαση - πρόκληση ΟΛΜΕ για απεργία στις Πανελλαδικές

«Ο κύβος ερρίφθη»
Απόφαση - πρόκληση ΟΛΜΕ για απεργία στις ΠανελλαδικέςΑγνοώντας τις συνέπειες για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειές τους, οι συνδικαλιστές της ΟΛΜΕ αποφάσισαν χθες να προκηρύξουν 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων και να προτείνουν στον κλάδο των καθηγητών πενθήμερη απεργία από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Μαΐου.
«Η διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι αδιαπραγμάτευτη. 
Οι εξετάσεις....
θα γίνουν κανονικά, χωρίς ούτε μία ημέρα καθυστέρησης» διεμήνυσε, από την πλευρά του, το υπουργείο Παιδείας. 
Απαντώντας δε, σε αιτήματα που διατυπώθηκαν για συνέχιση του διαλόγου, πηγές από το υπουργείο ανέφεραν πως «σε αυτή τη φάση, ο διάλογος, τον οποίο κάποιοι επικαλούνται, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να παρατείνει την αγωνία των μαθητών».
Από το Μέγαρο Μαξίμου, επίσης, τονίζονταν ρητά ότι υπάρχει ειλημμένη πολιτική απόφαση να κινηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να διενεργηθούν απρόσκοπτα οι πανελλαδικές εξετάσεις, αφήνοντας ανοικτό και το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης των καθηγητών.
Διαφώνησε μόνο το «ΠΑΜΕ»
Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίασή τους οι παρατάξεις της ΟΛΜΕ που τάσσονταν υπέρ των απεργιών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων χαρακτήρισαν ως «ατυχές» το συμβάν που δημιουργήθηκε από τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους του ΠΑΜΕ (πρόσκεινται στο ΚΚΕ) και οδήγησε σε ακύρωση της σχετικής απόφασης το βράδυ της Πέμπτης, λέγοντας ότι οφείλονταν σε? παραπληροφόρηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ είχαν αντιδράσει έντονα στην πρόταση της η ΔΑΚΕ (ΝΔ) ότι για τη λήψη απόφασης από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών θα πρέπει να παρίσταται το 30% των μελών τους, κατηγορώντας την μάλιστα ότι λειτουργεί ως «λαγός» του κυβερνητικού σχεδιασμού για να προχωρήσει η αλλαγή του νόμου για τις απεργίες.
Έτσι, η πλειονότητα των παρατάξεων, πλην του ΠΑΜΕ, συμφώνησε χθες στην πρόταση για απεργίες. Ειδικότερα, με εννέα ψήφους υπέρ και δύο κατά, η ΟΛΜΕ αποφασίστηκε να προκηρυχθεί 24ωρη απεργία για τις 17 Μαΐου, ημέρα έναρξης των πανελλαδικών εξετάσεων και να προταθεί στον κλάδο των καθηγητών η πραγματοποίηση πενθήμερης απεργίας από τη Δευτέρα 20 έως την Παρασκευή 24 Μαΐου.
Στη δεύτερη περίπτωση, η πρόταση θα πρέπει να επικυρωθεί από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών (ΕΛΜΕ) που θα πραγματοποιήσουν γενικές συνελεύσεις στις 14 Μαΐου και μία ημέρα αργότερα, στις 15 Μαΐου, θα συγκληθεί η ολομέλεια των προέδρων τους για την οριστική απόφαση. Στην αντίθετη κατεύθυνση, πάντως, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αποφάσισαν χθες να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις μετά τις δεσμεύσεις του υπουργού Παιδείας ότι οι δύο ώρες αύξησης του ωραρίου θα ενταχθούν σε εξωδιδακτικές δραστηριότητες που παρέχουν ήδη και ότι δεν θα υπάρξει καμία απόλυση συναδέλφου τους.
Συνάντηση με Κ. Αρβανιτόπουλο
«Οι καθηγητές αντιδρούμε στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για αναγκαστικές μετακινήσεις περίπου 4.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και την απόλυση 10.000 αναπληρωτών. Καλούμε το υπουργείο Παιδείας έστω και την τελευταία στιγμή να αποσύρει το Προεδρικό Διάταγμα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις ώστε και εμείς να κάνουμε τότε ένα βήμα πίσω», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Ν. Παπαχρήστος, προσθέτοντας ότι θα ζητήσει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της πολιτικής επιστράτευσης, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ απάντησε ότι «αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση θα σπάσει κάθε ρεκόρ.
Θα είναι κατήφορος. Εμείς, πάντως, θα γυρίσουμε με το κεφάλι ψηλά και θα μπορούμε να κοιτάξουμε τους απολυμένους συναδέλφους μας στα μάτια».
Ο κ. Παπαχρήστος υπογράμμισε, επίσης, ότι η τελική απόφαση για την απεργία θα πρέπει να ληφθεί από τις γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών και όχι από τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΛΜΕ. «Δεν θέλουμε απεργία από συνδικαλιστές, αλλά από μαχόμενους εκπαιδευτικούς», τόνισε.
Αναφερόμενος δε, στους μαθητές που αγωνιούν τόνισε ότι και «εμείς είμαστε σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση που εξαναγκαστήκαμε να πάρουμε τέτοια απόφαση μετά απο 23 χρόνια».
«Ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι΄ αυτό, μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών», απάντησε από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, τονίζοντας με νόημα ότι το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ επιλέγει το χρονικό σημείο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση, μόνο και μόνο γιατί τώρα έχει «συνδικαλιστική δύναμη πυρός» - όπως δήλωσαν μέλη του στη συνάντηση τους με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"