Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Η κατάργηση επιδομάτων φέρνει νέες μειώσεις μισθών απο 15 Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από τις 15 Μαΐου καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα  «Ελεύθερος Τύπος» από τις 15 Μαΐου παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που....
προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.
Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί, ώστε να προβλεφθούν νέοι όροι και μέσω αυτών η διατήρηση περισσότερων επιδομάτων πέραν των τεσσάρων που ορίζει ως υποχρεωτικά η νομοθεσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που έληξε στις 14/2/2013 και αν δεν υπογραφεί νέα μέχρι 14/5/2013, τότε από την επομένη και μετά οι τραπεζίτες δεν υποχρεώνονται από το νόμο να καταβάλουν όλα τους τα επιδόματα εκτός από τέσσερα.
Χωρίς νέα σύμβαση, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις που φτάνουν και το 30% με 35%.

Όμως ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"