Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Δευτέρα, 29 Απριλίου 2013

Μεγάλη Δευτέρα: «Τον νυμφώνα σου βλέπω...»

Στην μνήμη του Ιωσήφ του Παγκάλου είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας η Μεγάλη Δευτέρα, που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την εβδομάδα των Παθών
Στην λειτουργία της ημέρας περιλαμβάνεται και η ιστορία της «Καταραθείσης και Ξηρανθείσης Συκής», ενώ στα νοικοκυριά ξεκινούν σταδιακά οι προετοιμασίες.

Η σημερινή ημέρα, όπως και οι δύο που ακολουθούν, μας προετοιμάζουν πνευματικά για....
το θείο δράμα και οι Ακολουθίες ονομάζονται «Ακολουθίες του Νυμφίου».


Σήμερα κυριαρχούν δύο γεγονότα:


- η ζωή του Ιωσήφ, του 11ου γιού του Πατριάρχη Ιακώβ, του ονομαζόμενου Παγκάλου (δηλαδή του ωραίου στο σώμα και τη ψυχή). Ο Ιωσήφ προεικονίζει με την περιπέτειά του (πουλήθηκε σκλάβος στην Αίγυπτο και ήταν εκείνος που ερμήνευσε στον Φαραώ το όνειρο με τις επτά παχιές και τις επτά ισχνές αγελάδες) τον ίδιο τον Χριστό και το πάθος Του.


- το περιστατικό της άκαρπης συκιάς που ξέρανε ο Χριστός (Ματθ. 21, 18-22) και συμβολίζει την Συναγωγή των Εβραίων και γενικά την ζωή του ισραηλιτικού λαού που ήταν άκαρποι από καλά έργα.


Σε όλη την χώρα επικρατεί κατάνυξη, ενώ ξεκινούν οι ετοιμασίες για τον εορτασμό του Πάσχα. Στα χωριά, ασπρίζονται με ασβέστη οι αυλές, βάφονται οι γλάστρες κόκκινες και φυτεύονται διάφορα λουλούδια.


Η νηστεία εξακολουθεί και, μάλιστα, σε κάποιες περιοχές οι πιστοί τρέφονται μόνο με ψωμί και νερό έως τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί, οπότε και μεταλαμβάνουν την Θεία Κοινωνία. 
Δείτε την Γλυκερία σε έναν από τους ψαλμούς της ημέρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"